Organizatori protesta predložili "Sporazum o budućnosti" opoziciji

Navodi se da na funkciji predsjednika vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu, ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti
18967 pregleda 203 komentar(a)
Sa protesta održanog 16. marta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa protesta održanog 16. marta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2019. 17:59h

Predstavnici pokreta „Odupri se“ predložili su opozicionim poslanicima sporazum kojim bi se saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, čiji će osnovni zadatak biti stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

"Vijesti" su greškom prenijele da je pokret demantovao da taj sporazum postoji. Pokret je demantovao verziju sporazuma koji je objavljen na društvenim mrežama, a potom su je prenijeli mediji bliski režimu.

U dokumentu pod nazivom „Sporazum o budućnosti“, u koji je agencija MINA imala uvid, navodi se da su potpisnici saglasni da izbor ministara u toj vladi bude na paritetnoj osnovi - po trećina predstavnika stranaka vladajuće većine, predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti.

Navodi se da na funkciji predsjednika vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu, ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.

Potpisnici, kako je predviđeno sporazumom, neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka vlade građanskog jedinstva.

Sporazumom je predviđeno i da njegovi potpisnici neće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do razrješenja političke krize i ispunjenja zahtjeva građana saopštenih na protestima.

"Vlada građanskog jedinstva neće nijednom svojom aktivnošću ili odlukom mijenjati dosadašnji spoljnopolitički pravac Crne Gore“, navodi se u sporazumu.

Dodaje se da su potpisnici saglasni i da je u toku mandata vlade građanskog jedinstva neophodno preispitivanje svih zakona koji dovode u pitanje neotuđivost privatne svojine, snižavanje stope PDV-a i ukidanje svih privilegija koje uživaju ministri u Vladi i rukovodici institucija.

Neophodno je, kako se navodi, i povećanje minimalne cijene rada na 60 odsto prosječne zarade u minuloj godini, i uvođenje omjera najniže i najviše zarade kod zapošljenih u javnoj upravi u omjeru 1:5.

Sporazumom je predviđeno da je u toku mandata vlade građanskog jedinstva neophodno donošenje zakona o porijeklu imovine javnih funkcionera i sa njima povezanih lica, kojim bi se omogućilo oduzimanje nelegalno stečene imovine i imovine čije je porijeklo nemoguće dokazati.

Predviđeno je i sprječavanje zapošljavanja na osnovu partijske pripadnosti, uključujući konkretne mjere, aktivnosti i zakonska rješenja, kao i prioritetan rad na uspostavljanju Ustavom zagarantovane socijalne pravde, sigurnosti građana i uspostavljanje istinskog socijalnog dijaloga.

Među koracima koje je neophodno preduzeti u toku mandata Vlade građanskog jedinstva je i osiguravanje nezavisnosti crnogorskog pravosuđa, uključujući donošenje i realizaciju sveobuhvatnog plana za zaštitu pravosudnih institucija od političkog i partijskog uticaja.

Predviđene su i energične mjere u cilju zaštite nezavisnih regulatornih tijela, u prvom redu Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, od političkog i partijskog uticaja.

Među neophodnim koracima buduće vlade je i obezbjeđivanje pune slobode medija, sa posebnim osvrtom na informativni rad Javnog servisa, u cilju omogućavanja istinite, pravovremene i potpune informisanosti građana.

"Svi potpisnici Sporazuma svojim političkim i moralnim kredibilitetom jemče ispunjenje navedenih obaveza i obavezuju se na započinjanje konstruktivnog i dosljednog rada na konkretizaciji principa, metoda i sredstava neophodnih za realizaciju tačaka Sporazuma“, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da će sporazum biti ponuđen na potpisivanje i dugim političkim subjektima, nezavisnim udruženjima i pojedincima „o kojima se usaglase svi ranije navedeni potpisnici“.

Bonus video: