I sa dokazima, tužioci ne vide kupovinu glasova

Dok SDT istražuje “kovertu”, pravosuđe i politička vlast aboliraju one koji su kršili zakon
15392 pregleda 4 komentar(a)
Spriječili izbornu krađu, ali odgovorni nisu kažnjeni: Pristalice tadašnjeg SNP-a, Foto: Boris Pejović
Spriječili izbornu krađu, ali odgovorni nisu kažnjeni: Pristalice tadašnjeg SNP-a, Foto: Boris Pejović

Osnovno državno tužilišatvo u Beranama odbacilo je krivične prijave za kupovinu glasova na lokalnim izborima u Beranama 2014. kada su opozicioni aktivisti upali u više štabova Demokratske partije socijalista (DPS) i “zaplijenili” spiskove sa imenima birača kojima je iz vladajuće partije podijeljen novac za glas.

Tužilaštvo je ocijenilo da u prijavama koje su protiv tadašnjeg gradonačelnika Berana i čelnika opštinskog odbora DPS-a Vuke Golubovića, koordinatora ispred DPS-a za Berane Svetozara Marovića i političkog direktora te partije Tarzana Miloševića podnijeli predstavnici koalicije “Zdravo Berane” i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

“ODT u Beranama nije podizalo optužnice niti podnosilo optužne predloge zbog krivičnih djela protiv izbornih prava povodom lokalnih izbora 2014. i 2018. godine”, kazali su “Vijestima” iz beranskog tužilaštva. Pet godina nakon lokalnih izbora i krivične prijave, beransko tužilštvo nije objavilo svoju odluku, niti o njoj obavijestilo one koji su mu dostavili dokaze. To su “Vijestima” potvrdili predstavnici tadašnje opozicije.

Pitanje procesuiranja izbornih zloupotreba aktuelizovano je po ko zna koji put posljednjih mjeseci, nakon što je odbjegli vlasnik “Atlas grupe” Duško Knežević objelodnio snimak na kome bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović (DPS) od njega uzima kovertu sa 97,5 hiljada eura koji su nezakonito korišćeni za parlamenatrne izbore 1996. Slučaj poznat kao “koverta” istražuje Specijalno tužilaštvo a novac se u izviđaju smanjio za 50 hiljada eura.

Knežević je prije dva dana ponovio da je u više navrata tokom 25 godina davao novac DPS-u.

Evropska komisija je ranije izrazila uvjerenost da će ovaj slučaj biti istražen. Oni su i ranije insistirali da se pravosudno okonča i politički istraži afera “Snimak”, koja se takođe tiče izbornih zloupotreba DPS-a, ali do toga ni danas nije došlo. Glavni akteri slučaja “jedan čovek, četiri glasa”, nikada nijesu procesuirani a osuđeni su uglavnom lokalni funkcioneri koji su u međuvremenu politički abolirani.

Tako je nedavno troje aktivista DPS-a iz Pljevalja, koji su pravosnažno osuđeni, predloženo za mjesta u odborima opštinskih javnih preduzeća, i na te funkcije će najvjerovatnije biti izabrani sjutra. To su Abdulah Šulović, Dragoljub Mazalica i Vanja Sokić, osuđeni za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju prilikom raspodjele jednokratne novčane pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012.

Spiskovi nisu dokazi za Tužilaštvo

Koordinator u MANS-u, Danilo Kalezić, poručuje da primjer iz Berana pokazuje da se Tužilaštvo, čak i kada je suočeno sa neoborivim dokazima o zloupotrebama u finansiranju najveće partije i kršenju izbornih zakona, pravi slijepo i ne želi da se suštinski bavi zloupotrebama i na taj način doprinese da crnogorsko društvo konačno ima izbore nalik na izbore u drugim demokratskim zemljama. “Opozicija je došla u posjed jasnih dokaza o zloupotrebama, a Tužilaštvo se ponaša kao zarobljena institucija ne želeći da se bavi istraživanjem rada vladajuće partije. Oni umjesto toga odbacuju te krivične prijave i onemogućavaju da se u nekom narednom periodu ti ljudi procesuiraju zbog kršenja izbornih prava”, kazao je Kalezić za “Vijesti”.

Tokom izbornog dana 2014. opozicioni aktivisti upadali su u mini-štabove DPS-a gdje su oduzimali spiskove na kojima su se navodila imena birača, iznos novca koji im je, navodno, podijeljen, uz potpis birača kao potvrdu da su novac uzeli.

Bivši poslanik Zoran Miljanić, koji je jedan od potpisnika krivične prijave, za “Vijesti” je kazao da od podnošenja prijave nije obaviješten šta se sa njom desilo. “Od tad do danas Golubović i Marović procesuirani su po drugim osnovama... DPS na svakim izborima u kontinuitetu grubo krši izborne zakone. I pored svih promjena i dešavanja nakon toga u svim izbornim ciklusima do dana današnjeg nismo obaviješteni o ishodu ove krivične prijave, gdje se vidi da su građani Berana plaćani od 20 do 200 eura, a radi se o par stotina građana koji su svojeručnim potpisom potvrdili da su primili novac tokom izbornog dana i neposredno prije njega”, naveo je Miljanić.

I dalje ćute o prijavama protiv onih koji su uzeli novac

Kalezić podsjeća da je MANS podnio krivične prijave i protiv građana koji su bili na spiskovima i koji su uzeli novac, ali da i do danas nemaju nikakvu informaciju šta se sa prijavama desilo. “To je još jedan od dokaza na koji način institucije ne rade svoj posao, i da ne žele i ne mogu da se izbore sa onim što su opterećenja izbornog procesa u Crnoj Gori. Tako će biti dok se ne stvori politički ambijent i politička volja da se osigura da oni rade svoj posao”, kazao je Kalezić.

Školski primjer da tužilaštvo ne radi svoj posao

Funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) u Beranama Danka Marković, navodi da je su krivičnoj prijavi priloženi svi dokazi koji su nađeni u mini štabovima DPS-a koji su se nalazili na pet i 10 metara od biračkih mjesta, a jedno čak i 10 metara od Opštinske izborne komisije. “Nedvosmisleno je dokazano da je izvršeno krivično djelo, i da je to školski primjer kada Tužilaštvo neće da radi svoj posao”, kazala je Markovićeva.

Bonus video: