Fadilj Kajošaj stari-novi predsjednik SO Tuzi

Kajošaj je na istu funkciju do sada biran tri puta, a posljednji mandat mu je trajao nešto više od godinu dana
3474 pregleda 2 komentar(a)
Četvrti mandat: Kajošaj, Foto: Zoran Đurić
Četvrti mandat: Kajošaj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.03.2019. 18:15h

Glasovima odbornika Albanskog foruma, Demokrata i dijela Bošnjačke stranke, funkcioner Demokratske unije Albanaca (DUA) Fadilj Kajošaj izabran je za prvog predsjednika Skupštine u samostalnoj Opštini Tuzi.

Odbornici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su bili u sali ali nijesu glasali, jer na glasačkom listiću ta opcija ne postoji. Nakon tajnog glasanja, tri glasačka listića su bila nevažeća, s obzirom da je predstavnik Socijaldemokrata (SD) Samir Adžović kazao da će na listiću dopisati da je uzdržan i da je, uprkos najavama Harisa Ramovića (BS) da će ta partija podržati predlog, dvoje od četvoro odbornika BS uskratilo podršku Kajošaju.

Zahvalivši svima koji su ga podržali i “onima iz Bošnjačke stranke”, Kajošaj je nakon izbora kazao da će funkciju obavljati u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom Opštine Tuzi. On je na istu funkciju do sada biran tri puta, a posljednji mandat mu je trajao nešto više od godinu dana.

Nosilac koalicije Albanski forum, koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez i Demokratska unija Albanaca, Nik Đeljošaj kazao je da koalicija pokazuje jedinstvo te tri partije i da ne prave razliku ko kojoj partiji pripada. On je rekao da se o podjeli funkcija odlučuje isključivo “unutar koalicije”.

Odbornik Demokrata Štjefan Camaj, kazao je da će podržati izbor Kajošaja i da će dati svoj glas za sve odluke koje budu išle u korist građana Tuzi, iako, formalno, neće biti dio vlasti, jer nije potpisan nikakav sporazum.

On je, odgovarajući na konstataciju Samira Adžovića (SD) da u vlasti koju čine Demokrate SD nema šta da traži, istakao da “gdje god se neka vlast osnuje, SD se priveže kako bi nešto čupnula”.

“Što se tiče toga da smo klijentelistička partija, naravno da nas ljudi prozivaju za takve stvari. A zašto se svi mi ovdje borimo, nego da bismo bili dio vlasti...”, odgovorio je Adžović.

Halil Duković (DPS) je kazao da za Kajošaja nemaju nikakvih žalbi, ali da s obzirom da nijesu dio koalicije, ne mogu podržati predlog.

“U skladu sa onim što smo sve zajedno radili, mi ćemo najradije biti uzdržani...Žao mi je što će nekadašnju našu koaliciju podržati dio prosrpske partije, koja se zove Demokrate Crne Gore...Danas ga podržavaju samo nacionalne partije i jedna prosrpska partija”, kazao je Duković.

DPS je u prethodnom sazivu vlast vršio sa DUA, BS i SD.

Camaj ljut na "Vijesti"

Odbornik DSA Nikola Camaj najavio je tužbu protiv “Vijesti”, jer su objavile da će biti imenovan za generalnog menadžera Opštine Tuzi i da će toj stranci pripasti i mjesto potpredsjednika Opštine Tuzi.

Navodeći da će u okviru koalicije, funkcije podijeliti za dobrobit Malesije, “a ne kupovinom kao što su navikli oni koji su objavili “neprofesionalne liste”, koje će završiti u sudu”.

Bonus video: