Darmanović: Crna Gora prati i podržava dijalog Srbije i Kosova

Iz Ministarstva vanjskim poslova saopštili su da se Darmanović sastao i sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veselijem i predsjednikom kosovske Vlade Ramušom Haradinajem
1231 pregleda 3 komentar(a)
Darmanović na sastanku sa premijerom Kosova, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović na sastanku sa premijerom Kosova, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Suštinski je važno da svi subjekti u regionu blisko sarađuju i djeluju u cilju brže integracije u Evropsku uniju (EU), ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, na sastanku sa kosovskim kolegom Bedžetom Pacolijem.

Iz Ministarstva vanjskim poslova saopštili su da se Darmanović sastao i sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veselijem i predsjednikom kosovske Vlade Ramušom Haradinajem.

Kako su naveli iz tog resora, Darmanović i Pacoli su konstatovali da Crna Gora i Kosovo imaju dobre odnose i naveli da su zadovoljni frekventnim političkim dijalogom koji osnažuje sveukupnu saradnju.

Darmanović je kazao da je od suštinske važnosti da svi subjekti u regionu blisko sarađuju i odgovorno djeluju u cilju brže integracije u EU.

Pacoli je rekao da je crnogorski doprinos regionalnoj stabilnosti značajan.

Veseli je naglasio važnost parlamentarne dimenzije saradnje između dvije države, kao važnom segmentu sveukupnih odnosa.

Tokom sastanka sa Haradinajem, Darmanović je istakao da Crna Gora prati i podržava dijalog Kosova i Srbije.

Haradinaj je ocijenio da Crna Gora predstavlja primjer uspješnog modela razvoja i državu na koju se moraju ugledati i druge zemlje u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija.

Darmanović je naglasio pitanje statusa crnogorske zajednice na Kosovu, koje je u fokusu pažnje Vlade i kazao da je uvjeren da će crnogorska nacionalna manjina ubrzo dobiti i ustavno-pravni tretman.

„U tom kontekstu, kosovski zvaničnici su bili jedinstveni u ocjeni da će težiti što skorijem priznanju statusa nacionalne manjine u najvišem pravnom aktu Kosova, te većoj reprezentativnosti i boljem položaju crnogorske zajednice“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Darmanović je na tu temu razgovarao i sa predstavnicima crnogorskih iseljeničkih društava.

„On je istakao da smo ohrabreni uvjeravanjima kosovske strane da će njihov status u narednom periodu biti prepoznat Ustavom“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je bilo riječi i o skorom otvaranju Razvojnog centra Crnogoraca, koji će biti sjedište kulturnih, privrednih i naučno-obrazovnih projekata crnogorske zajednice na Kosovu.

Darmanović i Pacoli potpisali su danas Sporazum o saradnji između dvije države u kontekstu pristupanja EU.

"Crna Gora u kontinuitetu, na temelju posvećenosti dobrosusjedstvu i bliskoj regionalnoj saradnji, dijeli iskustva i ekspertizu u procesu evropskih integracija sa svim svojim susjedima", kazao je Darmanović i dodao da Kosovo može da računa na podršku i u tom pogledu.

Bonus video: