ZAJEDNO DOĆI DO KONAČNE VERZIJE TEKSTA SPORAZUMA

Damjanović: U vladi građanskog jedinstva ne smiju participirati akteri afera

"Principijelno treba insistirati da predsjednik države skrati svoj mandat", kazao je nezavisni poslanik
3043 pregleda 2 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

U vladi građanskog jedinstva, koja se predlaže Sporazumom o budućnosti, ne mogu i ne smiju participirati akteri afere "Koverta" i drugih afera koje su potresale ili potresaju Crnu Goru, poručio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović je izrazio spremnost da se u otvorenom razgovoru, zajedno sa ostalim poslanicima opozicije, dođe do konačne verzije teksta Sporazuma, "a u cilju zajedničke borbe za slobodnu, prosperitetnu i politički, ekonomski i socijalno, stabilnu Crnu Goru."

"Želim da vas podsjetim da sam u svoje ime, i u ime kolega iz Ujedinjene Crne Gore, još 4. oktobra prošle godine, na kolegijumu u Skupštini Crne Gore, kada su se iznosili stavovi o predloženom modelu izrade novog izbornog zakonodavstva, insistirao na tome da upravo Vlada državnog jedinstva bude ključni kontrolni mehanizam za primjenu novog izbornog zakonodavstva koje tek treba da se pripremi, a da bi se u Crnoj Gori po prvi put desili fer i demokratski izbori, na kojima bi građani slobodno iskazali svoju političku volju. Drago mi je da je taj moj zahtjev, u kojem sam tada ostao usamljen, konačno dobio i epilog kroz vašu podršku i da je upravo ta ideja ključni temelj teksta Sporazuma o budućnosti. U tom kontekstu, napominjem da sam više puta javno iskazao stav o besmislenosti svih izbornih procesa sa postojećim mehanizmima, uključujući i nedavno održane izbore u Tuzima, te da sam više puta govorio o potrebi bojkota izbora na svim nivoima bez odgovarajućih demokratskih kontrolnih mehanizama izbornog procesa. To je još jedna tačka koja nas spaja u percepciji trenutne političke krize u Crnoj Gori i načinima njenog razrješenja", navodi Damjanović.

Podršku protestima i zahtjeve sa skupova, ističe, treba afirmisati i u Skupšštini Crne Gore, ali i na svim institucionalnim i drugim mjestima gdje se ukaže prilika.

"Kao aktivni učesnik dosadašnjih protesta, na kojima, kao građanin ove države, zajedno sa svojim rođacima i prijateljima, političkim istomišljenicima, dajem svoj skromni doprinos iskazivanju narodnog nezadovoljstva sa političkim i ekonomsko – socijalnim stanjem u Crnoj Gori, ukazujem da sam upravo, u funkciji poslanika Skupštine Crne Gore, promovisao opravdane zahtjeve za oslobađanjem zarobljenih institucija, i smjenama, odnosno ostavkama afere “Koverta” i mnogih drugih afera, koje se ne smiju ignorisati. To sam radio i nastaviću da radim u svojim javnim nastupima, ponavljajući svoj više puta izrečeni stav, da podršku protestima i zahtjeve sa protesta, treba afirmisati, između ostalog, i u Skupštini Crne Gore, ali i na svim institucionalnim i drugim mjestima gdje se ukaže prilika. Ukazujem, da bez obzira na urušavanje ugleda institucije Skupštine Crne Gore, odnosno na devastiranje njenih zakonodavnih i kontrolnih funkcija, a što dolazi od strane vladajuće koalicije, javna riječ kritike i ukazivanja na nepočinstva vlasti, izgovorena u Skupštini, značajno doprinosi, upravo i realizaciji ciljeva iz predloženog Sporazuma", kazao je Damjanović.

Principijelno, kako je kazao, treba insistirati da predsjednik Milo Đukanović skrati svoj mandat, kako bi se sa parlamentarnim i lokalnim, istovremeno održali i novi, slobodni predsjednički izbori.

"Kada je riječ o samom tekstu Sporazuma, sugerišem da, vezano za ideju formiranja Vlade građanskog jedinstva, u istoj, kao predstavnici vlasti, ne mogu i ne smiju participirati akteri afere “Koverta” i drugih afera koje su potresale ili potresaju Crnu Goru, te da to treba jasno definisati, kao što je neophodno definisati i rokove za ispunjenje zahtjeva iz Sporazuma. U odnosu na pitanje fer Ii slobodnih izbora na svim nivoima, principijelno treba insistirati da Predsjednik države skrati svoj mandat, kako bi se sa parlamentarnim i lokalnim, istovremeno održali i novi, slobodni predsjednički izbori", zaključuje Damjanović.

Preporučujemo za Vas