Cilj je svima isti, ali bi DF po svom

Večeras novi građanski protest, veći dio opozicije podržao predloge “Odupri se - 97 000”, jedino DF tražio da se povuče. O tome se razgovaralo sinoć na sastanku - bez Fronta
11512 pregleda 136 komentar(a)
Večeras novi protest, Foto: Boris Pejović
Večeras novi protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2019. 09:07h

Predstavnici većine opozicionih partija, samostalni poslanici i akitivisti građanskog pokreta “Odupri se 97 000” razgovarali su sinoć o Sporazumu o budućnosti, a na sastanak nijesu došli jedino iz Demokratskog fronta. Oni su neposredno prije toga zatražili od inicijatora sastanka - “Odupri se”, da povuku predlog i da se u izradi platfome razgovor počne od nule.

Sastanak je sazvan, kako je “Vijestima” rekao jedan od članova Organizacionog odbora protesta Džemal Perović zbog”nejasnoća i pogrešnih interpretacija u javnosti, ali i eventualne potrebe usaglašavanja Sporazuma o budućnosti sa pojedinim političkim subjektima”. “Pokret ‘Odupri se’, poziva sve partije i poslanike na sastanak... U javnosti su se oglasili i pojedini mediji i interesne grupacije koje unose zabunu sa ciljem nanošenja štete ujedinjenju građana, cijelokupne opozicije i svih onih koji podržavaju proteste”, rekao je Perović. Razgovori opozicije i #oduprise trajali su do zaključenja lista, a pozivu su se odazvali poslanici SDP-a, GP URA, Demokrata, Radničke partije, kluba Nezavisnih poslanika. Sporazum o budućnosti, koji je opozicionim strankama ponudio pokret “Odupri se 97 000”, načelno je podržala većina opozicionih partija, dok je dio njih sugerisao da bi se o konačnoj verziji dokumenta trebalo dogovoriti. U nacrtu dokumenta se predlaže saglasnost oko formiranja vlade građanskog jedinstva, čiji bi osnovni zadatak bio stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora. Do svega toga trebalo bi bojkotovati parlament, smatraju u pokretu. Dok su Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA podržali nacrt, iz Demosa su ranije najavili da će odgovoriti do subote, odnosno protesta, a Socijalistička narodna partija da će podržati dokument ako ga potpišu ostale opozicione partije. Iz Socijaldemokratske partije (SDP) tražili su da se prethodno razgovara.

Među posljednjima oglasio se Demokratski front, koji je pozvao pristalice da se danas okupe u 18 časova na Trgu nezavisnosti, ali je oštro kritikovao platformu, indirektno ih optužujući ih za ucjenjivanje. Oni su sinoć javno zatražili da organizatori protesta odmah povuku “nametnutu jednostranu platformu i da, ako je svima cilj ostavka Mila Đukanovica i Duška Markovića, otpočnemo razgovore od od praznog, bijelog papira.” Isčekujući odgovor, predstavnici DF su smatrali suvišnim da odu na razgovore o platfrmi, rečeno je “Vijestima” iz ovog političkog saveza.

Ranije juče DF je saopštio:”...Izašli smo iz parlamenta jer smo imali snažno uvjeravanje da ako Milo Đukanović i Duško Marković ne podnesu ostavke do 15. marta, neće biti razilaženja demonstranata dok se ne ispune zahtjevi. Međutim, od toga se naprasno odustalo zbog navodnih informacija koje je neko od organizatora dobio iz određenih bezbjednosnih struktura”.

Oni tvrde da organizatori protesta nijesu ispunili obećanje dato građanima, da je dio opozicije napustio parlament i “jedno mjesto političke borbe protiv korumpiranog režima prepustio DPS-u” zbog “dojave” iz tužilaštva i ANB, odnosno “na osnovu informacija koje je plasirao sami DPS”.

DF je Skupštinu bojkotovao nakon “stavljanja u pritvor” svoja dva poslanika, a pojavili su se jedino na sjednici kada je verifikovan protokol o pristupanju Makedonije NATO-u

“DF smatra da je zadatak protesta da se njima izvrši neizdrživ pritisak na Mila Đukanovića i Duška Markovića kako bi podnijeli ostavke. Pad režima je preduslov za bilo kakvu priču o tehničkoj ili drugoj vladi, kao i njenom sastavu. Dakle, ne smijemo sebi dozvoliti “da spremamo ražanj dok je zec još u šumi”, tvrde oni i predlažu da “kroz infrastrukturnu i logističku podršku, snažno podrže nastavak protesta koji će biti isključivo usmjereni na traženje ostavki Đukanovića i Markovića i formiranje tehničke vlade”.

Oni podsjećaju da je inicijalna kapisla protesta “koverta”, indirektno zamjerajući što najveću zaslugu za njega ima “čovjek iz srca režima”, odnosno predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim je rapisana Interpolova potjernica.

Ujedinjena Crna Gora je saopštila da je nacrt polazna osnova za razgovore o konačnom sporazumu, a sličan stav je i Demosa. I šef kluba samostalnih poslanika Aleksandar Damjanovićizrazio je spremnost da se u otvorenom razgovoru, zajedno sa ostalim poslanicima opozicije, dođe do konačne verzije teksta Sporazuma, “a u cilju zajedničke borbe za slobodnu, prosperitetnu i politički, ekonomski i socijalno, stabilnu Crnu Goru.”

Radnička partija je poručila da će Sporazum biti prihvatljiv ako ga organizatori protesta ne nude kao ultimatum i nešto što se ne može mijenjati i o čemu se ne može pregovarati i voditi dijalog.

Planiraju put u Brisel da demantuju neistine

Građanski pokret “Odupri se - 97.000” priprema posjetu Briselu, tokom koje bi zvaničnicima u sjedištu Evropske unije dodatno predstavili motive, uzroke i ciljeve najmasovnijih građanskih protesta u Crnoj Gori.“Biće to dobra prilika i da demantujemo sve neistine koje o protestima šire, prije svega, predstavnici režima. Kao što javnost već zna, oni stalno najavljuju neko nasilje, u krnjem parlamentu razmatraju i neke “mjere” bez ikakvog povoda, jer dobro znaju da su protesti apsolutno mirni i da se mi ne pripremamo za puč, nego za mirnu smjenu naopake vlasti”, rečeno je “Vijestima” na pitanje o diplomatskoj stretegiji.

Iz pokreta su saopštili da su, osim zvaničnog prijema kod šefa Delegacije EU Aiva Orava, imali i niz neformalnih susreta sa predstavnicima nekoliko diplomatskih misija: “ Više je nego očigledno da diplomate s velikim zanimanjem prate sva dešavanja vezana za proteste, kao i za reakcije građana, vlasti i opozicije na njih”.

Abazović poziva opoziciju na jedinstvo

Predsjednik GP URA Dritan Abazović poručio je juče kolegama iz opozicije i organizatorima građanskih protesta da je veoma značajno da u ovom trenutku budu zajedno i postignu istorijski sporazum za Crnu Goru. “Nema ništa važnije nego da pred građane stanemo odgovorno kao njihovi opozicioni predstavnici... i svi potpišemo sporazum i na taj način učinimo mogućnost da Crna Gora konačno izađe iz kriminalnih kandži u koje je ih je zarobio postojeći režim”, istakao je Abazović na konferenciji za medije na Trgu nezavisnosti, u pet do 12 časova.

On je poručio kolegama iz opozicije i organizatorima protesta da svi treba da odustanu od svojih maksimalističkih i partijskih zahtjeva i da budu posvećeni onome, što građani od njih traže: “Građani svojim ogromnim prisustvom, na desetine hiljada njih, koji dolaze na proteste, žele dogovor. Jedini način na koji to možemo da postignemo je ako budemo zajedno. Ovo je apel i poziv svima da ukoliko postoje neke nesuglasice da ih zajednički razriješimo”.

"Nijesmo sebe planirali u Vladu, potpisivanje sporazuma je dodatni pritisak na vlast"

Organizacioni odbor građanskih protesta pojasnio je sinoć stavke iz Sporazuma:

" Preduslov za formiranje Vlade građanskog jedinstva su ostavke koje smo tražili. Dakle, nismo odustali od zahtjeva za smjenu ključnih ljudi sistema – kako neki zlonamjerno poturaju – već su oni preduslov za primjenu Sporazuma o budućnosti.

Vlada građanskog jedinstva je prelazna, privremena Vlada, čiji je glavni cilj priprema prvih slobodnih izbora i oslobađanje institucija od svih vrsta uticaja. Privremena Vlada nigdje u svijetu ne mijenja spoljnopolitičke pravce i ne donosi druge strateške odluke, zbog ograničenog mandata. Jedino Skupština i Vlada koje se izaberu na fer i poštenim izborima koje pripremi ta prelazna i privremena Vlada, ima mandat da odlučuje o takvim pitanjima i sprovodi ih.

Nestranački dio buduće Vlade nije rezervisan za članove Organizacionog odbora protesta već za autonomne nestranačke i stručne ličnosti od integriteta, koje bi se izabrale u opštim konsultacijama.

Potpisivanje ovog sporazuma bi doprinijelo jačanju protesta i dodatnom pritisku na režim, a uz to bi poboljšalo sinhronizaciju i komunikaciju građana i opozicionih predstavnika, koja je bitna za dalji proces suštinske promjene sistema i dolaska do fer i slobodnih izbora,"saopšteno je sinoć

Bonus video: