Bečić u Pljevljima: Unaprijed prihvatamo sve dogovore jer nema mjesta sujetama

Protestom “Gotov je! Ne boj se”, nastavljena je, kako je ranije saopšteno iz tih političkih subjekata, realizacija "Plana vaninstitucionalnog djelovanja" a koji za cilj ima osnaživanje građanskog protesta "Odupri se - 97.000" koji će se večeras održati u Podgorici
15428 pregleda 35 komentar(a)
Sa protesta u Pljevljima
Sa protesta u Pljevljima
Ažurirano: 23.03.2019. 14:05h

U Pljevljima je, kod Doma vojske, danas održan šesti protest u organizaciji Demokrata, Demosa, Crnogorske i nezavisnih intelektualaca.

Protestom “Gotov je! Ne boj se”, nastavljena je, kako je ranije saopšteno iz tih političkih subjekata, realizacija "Plana vaninstitucionalnog djelovanja" a koji za cilj ima osnaživanje građanskog protesta "Odupri se - 97.000" koji će se večeras održati u Podgorici.

Tok protesta:

14:20 Završena je protestna šetnja. Po završetku protesta, okupljeni su se uputili za Podgoricu gdje će se od 18 časova pridružiti građanskom protestu "Odupri se - 97.000”.

13:56 Nakon završetka skupa, kolona građana, na čelu sa liderima stranaka i nezavisnim intelektualcima prošetala je ulicama Prvog decembra, Tršovom, Kralja Petra I, Vuka Kneževića i Pavla Bulatovića.

13:51 Bečić je istakao da su Demokrate dale glas albanskim strankama u Tuzima kako bi DPS bio opozicija.

"U nekim drugim gradovima vršimo koalicionu lokalnu vlast sa srpskim nacionalnim partijama. Zatim sarađujemo kao što vidite i sa Crnogorskom, ali i sa mnogim drugim građanskim partijama. Šta je sa DPS-om... oni su nekad branili Crnu Goru od Hrvata. Nakon gubitka vlasti u Beranama branili su Crnu Goru od Srba, a sada nakon gubitka vlasti u Tuzima, brane Crnu Goru od Albanaca. Kad god izgube ili krenu da gube fotelje, ugrožena je Crna Gora. Sa nama hoće svi, i Crnogorci, i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, i Hrvati, svi pošteni ljudi", rekao je Bečić koji je ocijenio i da sa DPS-om "neće niko, osim kriminalci, plaćenici i devastatori"

"Sa vama hoće oni koji bi promijenili sto vjera, sto ideologija, sto partija, samo da mogu da nastave da se bogate, pljačkaju i uništavaju. Završava se 30 godina mraka i pakla. Dolazi ponovo era bratstva, era jedinstva, era sloge, era poštenja, era slobode, dostojanstva, ekonomskog oporavka i pobjeda svih građana Crne Gore", zaključio je predsjednik Demokrata.

13:45 Osvrnuo se Bečić i na prihvatanje Sporazuma o budućnosti organizatora protesta od strane Demokrata.

"Vidjeli ste da smo bez riječi prihvatili Sporazum koji nam je ponuđen iako ga mi nijesmo pisali. Prihvatamo unaprijed i sve dogovore organizatora protesta sa drugim opozicionim političkim subjektima, jer nema mjesta ličnim sujetama i mi smo uvijek bili dio rješenja. Rekao sam u Nikšiću da ko god napadne kolegu iz opozicije, napao je sve nas, jer napad na jednog je napad na sve. I to ponavljam danas u Pljevljima da bi me neki dobro čuli, zato jedinstvo, a ne podjele, zato podrška, a ne kritika, zato dogovor, a ne svađa, zato solidarnost, a ne ljubomora, zato pobjede, a ne podjele“

13:43 Bečić je kazao da je prije mjesec dana stavio veto na bilo koji međusobni napad sa opozicijom i da Demokrate neće biti dio problema, već dio rješenja.

13:40 Aleksa Bečić je imao par pitanja za, kako je rekao, navodne zaštitnike države koji ovih dana pozivaju na "neki patriotizam i ljubav prema državi i zastav".

"Je li patriotizam krasti šume, devastirati rijeke, rasprodavati obalu i uništvavati nacionalne parkove? Je li patriotizam trovati decenijama Pljevljake? Je li patriotizam prebiti Mija Martinovića? Je li patriotizam ubiti Duška Jovanovića? Je li patriotizam pucati u ženu, novinarku, majku, Oliveru Lakić? Je li patriotizam prebiti ili ubiti nekog, pa se kriti od priznanja? To nijesu ni Crnogorci, ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Albanci, kako god im ime bilo, to su klasične kukavice“

13:37 Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da svi podaci govore o slobodnom padu ekonomije u Crnoj Gori.

"Uzalud šminka, uzalud laž koja treba da zamijeni pravu ekonomiju. Ali da ne budem prestrog, nekome ide u Pljevljima, a to su Đukanovići. Mehmed paša Bušatlija je napravio manje štete Crnoj Gori od njih. Pri čemu su paše bile gospoda za one koji su bili svaka nacija u prošlosti.Biramo između kriminala i države odgovorne vlasti. Neko bi morao reći Đukanoviću da izađe iz gluve sobe. On ne čuje, on ne vidi stid svojih radnji. Njegov kabinet je sigurna kuća za kriminal i korupciju. On mora podnijeti ostavku kao prvi korak svih drugih koraka i to će se desiti, ako ne bude htio samovoljno, probuđena svijest građana će to učiniti", poručio je Lekić.

13:30 "Naša borba neće stati dok ne izgradimo funkcionalnu pravnu državu, otvorenu i inovativnu ekonomiju, socijalno uravnoteženo društvo i društvo znanja i vrijednosti“, zaključio je Pavićević.

13:28 "Mi smo ustali jer želimo da u svojoj državi od svog rada normalno živimo. Želimo državu u kojoj su zaštićena sva prava, gdje vlada zakon, a ne sila jačeg. Odavde iz Pljevalja im danas poručujemo da hoćemo punu, konsolidovanu demokratiju, promjenu partokratskog sistema i izmjenu izbornog zakonodavstva", rekao je Pavićević.

13:27 Predsjednik Crnogorske, Vladimir Pavićević, vlasti koja ovih dana "problematizuje razloge građanskih okupljanja", poručio je da "nepravda koju svakodnevno uočavamo izaziva strašno nezadovoljstvo i podstiče veliki broj građana na otpor".

Kazao je i da su građani Crne Gore ustali protiv prevare, protiv laži, protiv nepravde i protiv siromaštva.

13:21 Selektor omladinske vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Slobodan Mačić, istakao je da je put slobode, poštenja, sloge i pomirenja zapravo put prosperiteta, i "to je put kojim su hrabro išli naši preci i kada su na njemu imali veće prepreke nego što je to DPS i njihov predsjednik".

"Talenat za slobodu su pokazali i moji Kotorani 2016. godine i onda su uz slobodu dobili i bolji život i uređen grad. Vi to, nažalost, niste uspjeli da ostvarite na lokalnom nivou, upravo zbog ko zna koliko koverata, ali ja sam siguran da ćete dati ogroman doprinos u oslobađanju cijele države. Zato, Pljevljakinje i Pljevljaci, sad kad smo krenuli, sa ovog puta nema nazad. Neka nam je srećna slobodna Crna Gora", poručio je Mačić.

13:15 Okupljenima se obratila profesorica Anđa Krunić.

Ona je saopštila da je poziv profesora obavezuje da djeci prenese znanje, ali i poput roditelja, da čast i dostojanstvo nemaju alternativu.

"Onima zbog kojih smo danas na ulici, ne odgovaraju mladi, obrazovani i slobodomisleći ljudi. Zato im i ove subote u ime mladosti poručujemo da nas ne mogu zaplašiti, ne mogu nas ucijeniti i ne mogu nas kupiti. Nećemo zbog njih napuštati zemlju. Ostajemo ovdje da nama i našoj djeci obezbijedimo pravičnu i slobodnu Crnu Goru. Neka naša borba danas služi na čast svim budućim generacijama", poručila je Krunićeva.

13:08 Organizatori procjenjuju da je na početku protesta prisutno oko 3.000 građana

Bonus video: