Bošković: Saradnja sa državom Mejn jedna od kruna saradnje Crne Gore i SAD

Ministar odbrane se u Ogusti sastao sa guvernerkom Dženet Mils i komandantom Nacionalne garde, general-majorom Daglasom Farnemom
2098 pregleda 2 komentar(a)
Bošković u Mejnu, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković u Mejnu, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 26.03.2019. 18:33h

Ministar odbrane, Predrag Bošković, posjetio je danas saveznu američku državu Mejn gdje se u Ogusti sastao sa guvernerkom Dženet Mils (Janet Mills) i komandantom Nacionalne garde, general-majorom Daglasom Farnemom (Douglas Farnham).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Bošković je u razgovoru sa guvernerkom Mils istakao značaj punopravnog članstva Crne Gore u Alijansi i apostrofirao ulogu koju Crna Gora ima u obezbjeđivanju trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju se dodaje da je Bošković istakao značaj sveobuhvatnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, uz stav da je jedna od kruna tih odnosa upravo Program državnog partnerstva (State Partnership Program – SPP) Crne Gore i savezne države Mejn, koji je i baziran na mnogim kompatibilnostima Crne Gore sa tom američkom saveznom državom.

Bošković je naglasio i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posebno zadovoljni intenzitetom odbrambene saradnje koju, kako je kazao, treba snažiti uporedo sa razvijanjem odnosa u drugim oblastima državnog partnerstva.

"Guvernerka Mils pohvalila je sveobuhvatni napredak Crne Gore koji je rezultirao članstvom u NATO, te izrazila zadovoljstvo kvalitetom i sadržajnošću Programa državnog partnerstva. Ona je istakla da je savezna država Mejn otvorena za uspostavljanje značajnije saradnje sa Crnom Gorom, posebno u oblastima kao što su turizam, ekonomija i obrazovanje", navodi se u saopštenju.

U toku razgovora sa Farnemom, kako se dodaje, Bošković je apostrofirao sadržajnu odbrambenu bilateralnu saradnju, ističući da Sjedinjene Američke Države predstavljaju glavnog saveznika i strateškog partnera Crnoj Gori u domenu razvoja odbrambenih sposobnosti.

On je kazao da dugogodišnje partnerstvo Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna u okviru pomenutog Programa državnog partnerstva, ne samo aktivno i kvalitetno povezuje ove dvije strukture, već daje i posebno jasne rezultate na planu unapređenja postojećih kapaciteta crnogorskih oružanih snaga.

"Ministar je izrazio zahvalnost povodom podrške Nacionalne garde Mejna u jačanju interoperabilnosti i spremnosti Vojske Crne Gore za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, kao i pomoći u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u NATO. Bošković je ukazao i na konstantno unapređenje odbrambene bilateralne saradnje, posebno u oblastima sajber odbrane, razvoja ljudskih resursa i zajedničkih vježbi i obuka", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako iz tog Vladinog resora dodaju, General Farnem je istakao da će Nacionalna garda savezne države Mejn nastaviti da snažno podržava Vojsku Crne Gore i u domenu aktuelnog ispunjavanja ciljeva sposobnosti, i izrazio očekivanje da će se odbrambena saradnja dvije države nastaviti na obostranu korist. On je istakao zadovoljstvo da je upravo SPP program uticao na razvoj oružanih snaga obje države.

Bošković sjutra putuje za Njujork, gdje će sjutra i prekosjutra imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima UN, dok će u petak prisustvovati ministarskom sastanku UN posvećenom unapređenju globalnog mira i stabilnosti.

Bonus video: