Natezanje oko bojkota parlamenta

6948 pregleda 38 komentar(a)
Građani očekuju dogovor: Sa jednog od protesta, Foto: Boris Pejović
Građani očekuju dogovor: Sa jednog od protesta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2019. 07:35h

Predstavnici opozicije i organizacionog odbora građanskog pokreta “Odupri se - 97.000” danas će razgovarati o konačnoj verziji Sporazuma o budućnosti, a insistiranje protestanata na bojkotu Skupštine Crne Gore mogao bi biti glavni problem u pregovorima. Više sagovornika “Vijesti” uključenih u pregovore kazalo je da je značajan dio opozicionih poslanika u razgovorima sa članom organizacionog odbora Džemalom Perovićem insistiralo da se iz nacrta sporazuma izostavi dio o obavezi napuštanja parlamenta. Peroviću je, tvrde oni, pojašnjeno da je parlament za opoziciju jedno od “rijetkih mjesta sa kojih se mogu obratiti biračima”.

“Nakon što je Demokratska partija socijalista (DPS) i zvanično preuzela Javni servis, opozicija je nevidiljiva i pod nekom vrstom blokade u državnim medijima. Parlamentarne sjednice su jedina prilika da nas građani čuju. Ne smije se zaboraviti ni da predstavnici Evropske unije (EU) konstatno insistiraju na povratku u parlament”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Predstavnici dijela opozicionih partija napustili su parlament na insistiranje organizatora građanskog protesta, navodeći da time žele da ih podrže u zahtjevima da državni zvaničnici podnesu ostavke do 16. marta. Nakon što su organizatori odustali od ideje da se ne razilaze sa Trga nezavisnosti nakon 16. marta, iz pojedinih opozicionih poslaničkih klubova im je neformalno poručeno da bi se njihovi poslanici mogli vratiti u parlament. Predstavnici građanskog pokreta “Odupri se” su prošle nedjelje ponudli opoziciji Sporazum o budućnosti kojim se, između ostalog, predlaže formiranje vlade građanskog jedinstva u kojoj bi po trećinu mjesta imali predstavnici vladajuće koalicije, opozicije i nezavisnih eksperata. Predlogom sporazuma je predviđeno i da se opozicija obaveže na bojkot parlamenta i svih izbora prije nego vlada građanskog jedinstva stvori uslove za njihovo održavanje. Nakon što je Perović organizovao sastanak sa predstavnicima opozionih partija, odlučeno je da se u sporazumu izmijene stavke koje su sporne za opoziciju.

Uoči jučerašnjeg sastanka sa Perovićem, čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) ponudili su svoj predlog sporazuma u kome se ne pominje bojkot parlamenta. U predlogu se, između ostalog, ocjenjuje da je prihvatljiv i predlog o formiranju tehničke vlade, čiji je primarni zadatak kreiranje uslova za fer i demokratske izbore uz dosljednu promjenu, na bazi širokog konsenzusa, reformisanog izbornog i drugog zakonodavstva. Navodi se i da je svima prihvatljiv predlog o bojkotu svih narednih parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih izbora ukoliko ne bude formirana tehnička vlade “kao jedini pravno-politički garant za fer i slobodne izbore”. U SDP-u su istakli i da je svima u opoziciji prihvatljivo uspostavljanje profesionalnog, nezavisnog i odgovornog Javnog servisa (RTCG) kroz nepristrasan menadžment i zakonski rad Savjeta, što je jedino moguće kroz korjenite kadrovske promjene.

“Zadržali smo se na predlozima za koje smatramo da su prihvatljivi svim opozicionim političkim subjektima, te da mogu voditi potrebnom dogovoru o načinu razrješenja teške političke i institucionalne krize. Uvjereni smo da takav dogovor od nas očekuju građani i demokratska javnost i da ćemo upravo na bazi tih principa imati razumijevanje i naših međunarodnih partnera”, navodi se u predlogu SDP-a.

Nakon razgovora sa Perovićem u ponedjeljak, predlog sporazuma o zajedničkom djelovanju dostavilo je i predsjedništvo Demokratskog fronta (DF).

U Frontu su tražili da tim dokumentom opozicioni poslanici snažno podrže zahtjeve organizatora protesta, kojima se traže ostavke predsjednika Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića i direktora RTCG Božidara Šundića. U predlogu sporazuma se traži i da se opozicione stranke i poslanici obavežu da “pod totalitarnim uslovima neće izlaziti na naredne izbore”. DF traži i formiranje tehničke vlade koja bi obezbijedila uslove za održavanje slobodnih i demokratskih sveopštih izbora, kao i kontinurianu saradnju sa organizatorima protesta “u atmosferi međusobnog povjerenja i bez isključivosti i ucjenjivanjanja”.

Tehnička vlada ne mijenja spoljnu politiku

Dio opozicionih partija tražio je da se iz sporazuma izostavi dio u kojem se navodi da vlada građanskog jedinstva neće nijednom svojom aktivnošću ili odlukom mijenjati dosadašnji spoljno-politički pravac Crne Gore. Iako je Perović nakon predstavljanja sporazuma pojasnio da se time insistira na stabilnosti u regionu, u opoziciji smatraju da je taj dio sporazuma nepotreban.

“Tim zahtjevom se samo potenciraju razlike unutar opozicije. Nije mandat tehničke vlade da utiče na spoljnu politiku države već da obezbijedi uslove za održavanje fer izbora. O spoljnoj politici bi se brinula vlada formirana nakon slobodnih izbora”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz opozicije.

Odlaganje dogovora koristi DPS-u

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da je toj partiji prihvatljiva ponuda DF-a, navodeći da što prije treba postići dogovor.

“Naš jedini predlog koji ostaje još uvijek neispunjen glasi - sjednimo i dogovorimo se. Jedan sastanak je dovoljan. Ne pregovarajmo preko medija, ne hranimo DPS javnim nesporazumima. Mi smo spremni već sjutra”, kazao je Danilović, ističući da su razlike u predlozima organizatora protesta i opozicije lako premostive. “Malo međusobnog uvažavanja i riješićemo problem. Potom slijedi teži dio posla, a to su razgovori sa DPS-om i mudra politička akcija prema međunarodnoj zajednici. Ako padnemo na prvoj stepenici, ne treba žaliti za budućim koracima jer ih i ne zaslužujemo”, kazao je on.

#oduprise: Građani poručuju da su promjene neizbježne

“Organizatori protesta ‘Odupri se - 97000’ dobili su od Demokratskog fronta i Socijaldemokratske partije predloge izmjena i dopuna nacrta “Sporazuma o budućnosti”.

Ocjenjujemo da je to dobar put ka nastavku saradnje u cilju razrješenja teške političke krize. Neke stranke su već načelno podržale nacrt sporazuma. Jedino zajedničkim naporom možemo doći do dokumenta koji će biti prihvatljiv za sve. U tom cilju, uputili smo poziv liderima parlamentarnih opozicionih partija da na zajedničkom sastanku koji će biti održan u srijedu, razriješimo preostale nedoumice. Uostalom, desetine hiljada građana poslale su sa ulica Podgorice nedvosmislenu poruku domaćoj i svjetskoj javnosti da su promjene u Crnoj Gori neizbježne i neodložne”, saopštili su sinoć organizatori protesta.

Bonus video: