Đukanović: Crna Gora ponosna na svoj odnos prema jevrejskom narodu

Rivlin je rekao da se odnosi Crne Gore i Izraela kontinuirano razvijaju i da su dvije države otvorene za dalje snaženje međudržavnih veza i produbljivanje saradnje
1749 pregleda 12 komentar(a)
Đukanović i Rivlin, Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Rivlin, Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 27.03.2019. 15:36h

Crna Gora je ponosna na svoj odnos prema jevrejskoj državi i narodu i istoriju antisemitizma, poručio je predsjednik države Milo Đukanović na sastanku sa izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom.

Đukanović je kazao da važan doprinos prijateljstvu daje Jevrejska zajednica u Crnoj Gori, koja čini snažan most saradnje naroda.

„Crna Gora kao uzorna multietnička demokratija na Balkanu, ponosna je na svoj odnos prema jevrejskoj državi i jevrejskom narodu i istoriju antisemitizma“, istakao je Đukanović tokom posjete Izraelu.

On je kazao da je održavanje kontinuiranog političkog dijaloga na visokom nivou doprinijelo razvijanju veoma dobrih odnosa Crne Gore i Izraela čiji temelj čine razvijeno razumijevanje i povjerenje.

Rivlin je rekao da se odnosi Crne Gore i Izraela kontinuirano razvijaju i da su dvije države otvorene za dalje snaženje međudržavnih veza i produbljivanje saradnje.

„Naši odnosi su mnogo više od odnosa dvije vlade. Oni su odnosi ljudi sa ljudima, poslovnih subjekata sa poslovnim subjektima i ono što čini dobro raspoloženje naših građana kada idu u Crnu Gori i Izrael“, kazao je izraelski predsjednik.

Rivlin je istakao da Izrael prepoznaje velike rezultate i uspjehe koje Crna Gora ostvaruje u integracijama i u pogledu dinamičnog ekonomskog razvoja, i dodao da se raduje daljem snaženju saradnje u brojnim oblastima, uključujući turizam, investicije, nauku i visoke tehnologije.

„Pratimo saradnju i zaista vjerujem da možemo učiniti puno toga zajedno“, naglasio je Rivlin.

Rivlin je ukazao na aktuelno stanje u regionu Bliskog Istoka i napore koje Izrael ulaže u cilju dostizanja mira i stabilnosti.

„U tom pravcu, Izrael puno uči od Crne Gore. Dokazali ste da je moguće riješiti svaki problem“, zaključio je Rivlin.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika, posebna pažnja u razgovoru posvećena je produbljivanju ekonomske saradnje i segmentu investicija.

Navodi se da su se predsjednici saglasili da je važno nastaviti rad na unaprjeđenju ugovorne osnove za saradnju, čemu će dvije vlade posvetiti posebnu pažnju

"Izrael ostaje spreman da Crnoj Gori prenese bogata znanja i iskustva u segmentu inovacija, gdje se prepoznaje važan prostor za saradnju univerziteta", dodaje se u saopštenju.

Đukanović je pozvao izraelskom predsjedniku da posjeti Crnu Goru, što je, kako se navodi, sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Đukanović je nakon susreta u predsjedničkoj rezidenciji, sa suprugom Lidijom obišao Memorijalni centra Jad Vašem, gdje je položio vijenac u Dvorani sjećanja na žrtve Holokausta i upisao se u knjigu počasnih gostiju.

Bonus video: