Sporazum o budućnosti: Ostavke i djelovanje van institucija, spoljna politika za sada ista

Sporazum biti predstavljen javnosti nakon što ga na bini potpiše svih 39 poslanika, rekao je Džemal Perović ne iznoseći detalje
12267 pregleda 45 komentar(a)
Sastanak predstavnika opozicije i pokreta “Odupri se”, Foto: Filip Roganović
Sastanak predstavnika opozicije i pokreta “Odupri se”, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.03.2019. 07:21h

Vaninstitucionalno djelovanje i ostavke najviših državnih zvaničnika - stavke su, koje su dodate u Sporazum za budućnost, čime je postignut dogovor između građanskog pokreta “Odupri se 97.000” i predstavnika opozicionih partija.

Dokument bi trebalo da potpišu u subotu, na bini, svih 39 opozicionih poslanika. U predlogu Sporazuma “Odupri se” Socijaldemokratskoj partiji i Demokratskom frontu bile su neprihvatljvi predlozi o bojkotu Skupštine, a DF je smetalo i što se, kako su tvrdili, odustalo od zahtjeva za ostavkama najviših državnih zvaničnika Mila Đukanovića, Duška Markovića, Milivoja Katnića, Ivice Stankovića, direktora ASK-a Sretena Radonjića i RTCG Božidara Šundića, kao i Savjeta te medijske kuće.

Kompromis je postignut, prema informacijama “Vijesti” ubacivanjem sinonima vaninstitucionalno djelovanje i unošenjem zahtjeva za ostavkama u dokument o kome bi trebalo da se izjasne organi svih partija. Prema saznanjima “Vijesti” i poslije potpisivanja dokumenta partije će moći da djeluju u parlamentu, a svako vaninstitucionalno djelovanje će se međusobno usklađivati i dogovarati. Takođe, prema tvrdnjama jednog od učesnika sastanka, u dokumentu je ostao princip da u tehničkoj vladi opozicija, vladajuća struktura i nestranačke ličnosti imaju po trećinu predstavnika.

Kada je u pitanju spoljna politika, za sada stvari ostaju kakve jesu.

Član organizacionog odbora protesta Džemal Perović kazao je nakon sastanka da će sporazum biti predstavljen javnosti nakon što ga na bini, na protestu, potpiše svih 39 poslanika, ne želeći da otkriva da li su odstupili od svojih prvobitnih zahtjeva.

Sastanku su prisustvovali lider Demokrata i generalni sekretar te partije Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, predsjednik GP URA i izvršni direktor Dritan Abazović i Zoran Mikić, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović, funkcioneri i poslanici Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branko Radulović, predstavnici Ujedinjene Crne Gore Stojan Sjekloća i Demosa Vuko Vlahović, kao i Radničke partije Željka Savković. Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić pojavio se ispred kuće gdje su se skupili lideri i predstavnici opozicije, ali je otišao prije nego je sastanak počeo.

Predstavnici građanskog pokreta “Odupri se” su prošle nedjelje ponudli opoziciji Sporazumi kojim se, između ostalog, predlaže formiranje vlade građanskog jedinstva u kojoj bi po trećinu mjesta imali predstavnici vladajuće koalicije, opozicije i nezavisnih eksperata.

Predlogom sporazuma je predviđeno i da se opozicija obaveže na bojkot parlamenta i svih izbora prije nego se stvore uslove za njihovo održavanje.

DPS je juče ponovo odbacio mogućnost tehničke vlade, posebno da ostanu bez mjesta premijera. Nakon sastanka sa šefom delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom, iz te partije je saopšteno da je tema bio Odbor za izborno zakonodavstvo

Bonus video: