Ašanin: Opozicija da napusti SO Mojkovac zbog jednoumlja i afera

Ašanin kaže da se nastavlja sa zapošljavanjem "kadrova sa sumnjivim diplomama kojih je sve više u Mojkovcu i Crnoj Gori"
1831 pregleda 0 komentar(a)
Ašanin, Foto: URA
Ašanin, Foto: URA

Sjednica SO Mojkovac koja je održana u utorak pokazala je da opozicija treba da do daljeg napusti tu instituciju i ne prisustvuje sjednicama iz više razloga, ocijenio je danas predsjednik pokreta URA u Mojkovcu i odbornik te stranke u tom gradu Ivan Ašanin.

On je kazao da je URA u lokalnom parlamentu u Mojkovcu vrlo aktivna, sa mnogo predloga amandmana, pa i odluka, kao i bezbroj sugestija, iskreno želeći da unaprijedi Mojkovac sa svojim javnim djelovanjem.

“Razotkrili smo više afera prethodne lokalne vlasti, tom zaslugom došlo je do određene korekcije u novom sastavu lokalne vlasti. Međutim, na naš konstruktivan stav po važnim pitanjima vlast se odnosi osiono posebno u lokalnom parlamentu, odbijajući svaki pokušaj opozicije da doprinese razvoju grada. Nerijetke su odluke koje cjelokupna opozicija podrži u lokalnom parlamentu, ali svaki prijedlog, pa i najmanji sa druge strane vlast DPS-a odbaci”, kaže Ašanin.

Pojašnjava da je kao odbornik samo na ovoj sjednici imao više od 10 amandmana kao i niz sugestija, "dobronamjernih prijedloga ali da razumijevanja od strane vlasti nije bilo."

On tvrdi da Mojkovcem vlada jednoumlje bez tolerancije, kao i da "u nedostatku dijaloga i argumenata pozivi na nasilništvo nijesu rijetki" na sjednicama SO, kao, kako je rekao, na posljednjoj sjednci parlamenta, dok se najodgovorniji u parlamentu "prave da to ne vide".

“Vlast u Mojkovcu je formirana uz pomoć afere „Flomaster“, što je URA i razotkrila preko predstavnika u OIK-a na lokalnim izborima 2017. god. Oko 8% biračkih listića, oko 430 listića je zaokruženo sa raznim flomasterima u različitim oblicima što je vrijeđelo od 2-3 odbornička mandata. Na to je tužilaštvo ostalo nijemo iako smo prikupili sve dokaze koji i sada postoje, što je prvo bilo na uvid i OIK Mojkovac, ali glasačkom mašinerijom su rezultati proglašeni uz pomoć DIK-a. Sve su to zaboravili u lokalnoj skupštini”, ističe Ašanin.

Napominje da se afera “Koverat“ odigrava sve vrijeme u Crnoj Gori a da je samo skoro razotkrivena i potkrijepljena direktnim dokazom.

“Mnogo je koverata u igri,a u ovih 430 glasova u Mojkovcu označenih, ucijenjenih,kovertiranih suvišno je bilo šta reći… Dešava se zapošljavanje na mjesec dana u javnim ustanovama pred izbore i u Mojkovcu, što je otkrio i NVO MANS ovih dana. Očito po sistemu 1 koverat - 4 glasa se radilo i u Mojkovcu, daju lažnu nadu ovom narodu i drže ga u neizvjesnost i tako iz izbora u izbore”, naglasio je Ašanin.

Ašanin kaže da se, uz sve navedeno, nastavlja sa zapošljavanjem "kadrova sa sumnjivim diplomama kojih je sve više u Mojkovcu i Crnoj Gori" zbog čega je i bilo njegovo odborničko pitanje na ovoj sjednici.

“Sve je veća najezda diploma iz zemlje i okruženja blago rečeno sumnjivog porijekla, gdje se naprasno pojave diplome i to od onih koji jedva zanat završe a sada u poznim godinama donesu diplomu sa VSS i to sa briljantnim ocjenama pa po automatizmu se zapošljavaju u Opštinu, dok mladi koji to redovno završe ne mogu naći posla na sličnim pozicijama. Zar studenti samo iz tog razloga ne trebaju da dignu glas, protiv ovakve vlasti koja omogućava zapošljavanje sa kupljenim diplomama, a oni sposobni „dostojanstveno“ treba da odu iz ove zemlje”, kaže Ašanin.

On podsjeća da je još od 2013. pozivao aktuelnog poslanika DPS-a Obrada Miša Stanišića da "kaže koliko je puta otišao po diplomu u Prištinu pa i mnoge sa izborne liste DPS-a", tj. odborničkog saziva za lokalne izbore 2017. godine.

“Ta prakasa se izgleda i danas praktikuje pa je po nekim informacijama čak 7000 diploma “ispisanih” došlo u Crnu Goru samo sa jednog mjesta a najviše u državnu upravu, posebno kod zvaničnika, kao i u MUP-u koji bi trebalo protiv toga posebno da se bori”, zaključuje Ašanin.

Bonus video: