Kolašin: Odbornici usvojili Odluku o budžetu, Demokrate napustile sjednicu

2295 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.03.2019. 21:13h

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kolašin usvojili su danas Odluku o budžetu za ovu godinu , kojim su planirani prihodi i rashodi od skoro 3, 7 milona eura.

Odbornici Demokratske Crne Gore su na početku sjednice SO saopštili da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta.

Odluku o budžetu za ovu godinu je projektovano da se za zarade zaposlenih potroši preko 960.000, dok su kapitalni izadaci 590.000 eura.

Izvorni lokalni prihodi su tek oko petine ukupnih prihoda, što je oko 725.000 eura.

Skoro osam sati trajala je rasprava oko te odluke, koja, prema mišljenu vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista (DPS), Grupe građana (GG) i Socijaldemokrata (SD), garantuje uravnotežene prihode i rashode.

Zamjerke opozicionih odbornika iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratskog fronata (DF) bile su brojne i odnosile su se, uglavnom, na vrlo visoke iznose za javnu potrošnju, to jest, za zarade i druga lična primanja.

Sekretar za finansije Dragan Bulatović je rekao da izdvajanja za zarade, vidi kao "ulaganje u budućnost , a ne neoprezno trošenje".

"Zarade zaposlenih u ukupnom budžetu učestvuju sa 26 odsto i to je u skladu sa evropskim standardima. Usvajanjem ovakvog budžeta stvaraju se uslovi za efikasno i efektivno funkcionisanje lokalne uprave i samouprave", kazao je on.

Potrebu za nova zapošljavanja u Opštini, on je obrazložio potrebom za ekspertskim kadrom.

Za svako radno mjesto, nagalsio je on, tražiće se saglasnost Ministastva finansija i niko neće biti priman mimo zakona.

Kako je ocijenio predsjednik opštine Milosav Bulatović, ovogodišnji bužet ima razvojni karakter i omogućava značajno visočiju podršku popljoprivredi, sportu, kulturnim manifestacijama, ranjivim grupama sugrađana.

Odbornica GG Gospava Vujisić je, hvaleći predlog odluke o opštinskim prihodima i rashodima, podsjetila na kako je rekla "brojne zamjereke Državne revizorske institucije (DRI) na završni račun iz 2017. godine.

Uvećanja za zarade, prema sadašnjim planovima, za cijeli mandantni period, rekao je odbornik SDP Bojan Zeković, koštaće građane Kolašina oko milion eura.

"Sve to dolazi iz pristajaja na ucjene, koji su nečiji partijski interesi. To je vaša politička slabost. Tri - četri zaposlena viška koštaju koliko i laptopovi za polumaturante, koje ste odlučili da ove godine ne poklanjate. Prema onome što je planirana struktura zaposlenih Opštini, to nije potreba lokalne uprave, već potreba ispunjavanjavanja predizbornih obećanja", kazao je Zeković.

Odbornik DF Aleksanadar Dožić kazao je da postoje razni projekti, koji garantuju nova zapošljavanja, a da to ne budu zapošljavanja u lokalnoj upravi.

Povećanje broja zaposlenih u Opštini, naglasio je on, mora biti stvar stvarne potrebe.

"Budžet koji ste predložili ne daje dinamičnost gradu, mogućnost nove nadgradnje i oslanja se, uglavnom na javnu potrošnju", zaključio je on.

Amandman bivše predsjednice Opštine Željke Vuksanović, prema kjem bi se dio rashoda za zarade zaposlenih preusmjerio za sanaciju par lokalih puteva, odbornici vladajuće koalicije nijesu prihvatil.

Ona je predložila da iznos za zarade treba umanjiti za oko 230.000 i opredijeliti ih za sanacije, odnosno, asfaltiranje, saoobraćajnica Starče-Ljevišta i Vlahovići-Maganik.

Vuksnovićeva je podsjetila da sadašnja vlast nije naslijedila dugove predhodne vlasti, već svojih partijskih drugova, koji su bili na vlasti do 2014. godine.

Među tim dugovanjima bilo je, rekla je ona, oko tri miliona neplaćenih doprinosa na zarade zaposlenih.

"Povećanje broja zaposlenih je nešto što najviše prazni budžet. Mislite da je vama dužnost da se udvarate biračima da biste sjutra dobili izbore. Onaj ko nema hrabrosti da uradi domaćinske poteze, on ne bi trebalo da se prihvata te obaveze. Nije zapošljavanje u lokalnoj upravi način da se spriječi odlazak ljudi iz Kolašina. Lokalna uprava služi da pomogne onima koji kreću nešto da rade i da omoguće održiva zapošljavanja", rekla je odbornica SDP.

Demokrate neće učestvovati u radu lokalnih parlamenata

Odbornici Demokrata su na početku sjednice SO saopštili da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta.

Šef odborničkog kluba te stranke Vladimir Martinović, prije nego što je sa stranačkim kolegama napustio sjednicu, kazao je da će tako biti i u ostalim gradovima u kojima je DPS na vlasti, "sve dok se ne završi vanistitucionalna borba".

Prema njegovim riječima u januaru se u Crnoj Gori desio pravi politički zemljetores, pa je razokriveno sve ono što je opozicija odavno znala i tvrdila.

Afera "Koverta" je , tvrdi on, ogolila način na koji DPS "dobija, to jest, krade izbore svih minulih godina".

"Poruka je jasna, institucije države Crne Gore su nelegitimne i izabrane su na način o kojem je najbolje posvjedočila afera "Koverta". Dokaze za to vam je dao vaš strateški investitor i prijatelj vašeg partijskog šefa. Imamo sistem vladanja koji počiva na korupciji, organizovanom kriminalu i vi ste toga svjesni kad ostanete sami sa sobom. Shvatam vašu nervozu i uznemirenost", rekao je Martinović, kojeg su više puta glasnim negodovanjem prekidali odbornici DPS i GG.

On je kolašinsku vladajuću koaliciju nazvao "koalicijom koja ne želi dobro gradu", a predlog budžeta dokumentom "koji je sve osim interes Kolašinaca".

Predsjednik SO Milan Đukić, nakon odlaska Demokrata, pretrpio je brojne kritike od odbornika vladajuće koalicije, jer je, kako su kazali, "dozvolio Martinoviću da zloupotrijebi skupštinsku gvornicu".

Bonus video: