URA: OSI i dalje neravnopravne u društvu sa onemogućenim pristupom i institucijama

"URA je spremna da napravi švedski model za OSI, gdje je potpuno svejedno da li hodate ili ste na točkovima. Od svih ustanova, pa do javnog prevoza. U Švedskoj OSI su ravnopravni građani a kao partija učinićemo da takvo stanje bude i u Crnoj Gori”, naglasio je Nikolić
885 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Nikolić, Foto: URA
Predrag Nikolić, Foto: URA

Po zakonima i Ustavima Crne Gore osobe sa invaliditetom (OSI) su ravnopravni građani zemlje, međutim u praksi je sasvim drugačije, ocijenio je danas Predrag Nikolić iz Građanskog pokreta URA.

“Ne smije postojati nikakva diskriminacija ovih osoba pa ni pozitivna. URA je spremna da napravi švedski model za OSI, gdje je potpuno svejedno da li hodate ili ste na točkovima. Od svih ustanova, pa do javnog prevoza. U Švedskoj OSI su ravnopravni građani a kao partija učinićemo da takvo stanje bude i u Crnoj Gori”, naglasio je Nikolić.

Kaže i da oni koji sprovode zakone i koji su predstavnici lokalnih i državnih službi moraju prvi dati primjer i dati mjerljiv rok svima ostalima da to urade.

“Novi Zakon o planiranju i izgrradnji pristupačnosti za OSI iz 2017. ne ostavlja prostor da se ne primijene stvai koje olakšavaju život ovih osoba i pruža im jednakost u društvu. Sad se nadležni više ni ne pravdaju samo se prave mrtvi”, kaže Nikolić.

On napominje da je po starom Zakonu iz 2008. godine rok za prilagođavanje već sagrađenih objekata osobama OSI istekao u avgustu 2013. a svi novosagrađeni od 2008. na ovamo su morali biti pristupačni, ali nijesu, čak ni novi objekti.

“U standarde pristupačnosti spadaju oni koji se odnose na savladavanje visinskih razlika: rampa, lift, koso-podizna platforma i standardi pristupačnosti za samostalni život, taktilne trake vodilje, linije upozorenja i drugi elementi za osobe oštećenog vida. Od svega toga država je prvi Akcioni plan umjesto 2008. kad je izmijenila Zakon, usvojila tek 2014. kad joj je istekao rok. Taj iz 2014. godine kojim je bilo planirano 13 objekata se i dalje sprovodi. Dakle punih šest godina zgrada Ministarstva finansija je i dalje nepristupačna”, ističe Nikolić.

Ističe i da je Vlada sada pripremila novi Akcioni plan kojim su planirani sljedeći objekti: zgrada Predsjednika Crne Gore, Vlada Crne Gore (neki manji elementi), Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo prosvjete, Direkcija za saobraćaj, Ministarstvo kulture, stara zgrada Vlade i Uprava carina, i ako su ti planovi bili usvajani većinom i 2008. godine.

Da bi bili najbolji – nema potrebe da čekamo ulazak u EU. Jer to je izgovor za one koji ne znaju i ne mogu. I za one koji ne umiju, a mi ih plaćamo.

“Zajednica opština Crne Gore je inače 2016. raspisala poziv na najbolju praksu lokalne samouprave u oblasti pristupačnosti. I naravno - nije bilo ni toga. Predlagali su dnevne boravke i slično, što je valjda pozitivna diskriminacija, a URA se bori protiv svake diskriminacije, pa i pozitivne. I dalje ćemo se boriti za državu u kojoj ćemo svi biti jednaki pred zakonima i Ustavom”, zaključuje Nikolić.

Bonus video: