Sporazum o budućnosti pred građanima potpisuju šefovi poslaničkih klubova?

Prvobitni plan da se svih 39 opozicionih poslanika popnu na binu, gdje bi pred građanima potpisom garantovali poštovanje Sporazuma, teško je ostvariti jer je dio njih van zemlje
6816 pregleda 53 komentar(a)
#Odupri se, Foto: Boris Pejović
#Odupri se, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.03.2019. 08:56h

Organizatori građanskog pokreta “Odupri se - 97000” razmatraju mogućnost da Sporazum o budućnosti danas potpišu sa predsjednicima opozicionih poslaničkih klubova, saznaju “Vijesti”.

Prvobitni plan da se svih 39 opozicionih poslanika popnu na binu, gdje bi pred građanima potpisom garantovali poštovanje Sporazuma, teško je ostvariti jer je dio njih van zemlje.

Prema tvrdnjama organizatora, nije izvjesno da će svi doći na protest:

“U slučaju da svi poslanici ne stignu na današnji protest, sporazum bi mogli potpisati šefovi klubova i time poslati poruku da opozicija stoji iza tog dokumenta. To se zasada razmatra kao mogućnost, iako očekujemo da svi budu na skupu”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Sedmi protest pod sloganom “Odupri se - 97.000” biće održan danas u 18 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici. “Pozivamo sve građane da se pridruže u što većem broju, jer je to jedini način da dođe do ispunjenja naših zahtjeva za oslobađanjem zarobljenih institucija i do korjenite promjene sistema koji već decenijama služi isključivo opstanku hobotnice na vlasti,” poručili su juče iz pokreta #odurpi se.

Organizatori protesta i predstavnici opozicije su se u srijedu dogovorili da potpisima stanu iza Sporazuma o budućnosti, kojim se traže ostavke najviših državnih zvaničnika i formiranje vlade građanskog jedinstva.

Na spisku onih čiji odlazak sa funkcija građani traže su premijerDuško Marković, predsjednik države Milo Đukanović, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić, predsjednik i članovi Savjeta Javnog servisa i generalni direktor Božidar Šundić.

Oni su već ranije saopštili da ne razmišljaju u pravcu odlaska sa funkcija.

Potpisinici se obavezuju i da će bojkotovati sve izbore dok vlada građanskog jedinstva ne obezbijedi uslove za njihovo organizovanje, kao i da se dogovoraju o vaninstitucionalnom djelovanju.

Iako je najavljeno da će se stranački organi odrediti prema dokumentu do današnjih protesta, sve partije još nijesu o tome glasale, dok pojedini nezavisni poslanici tvrde da nisu ni dobili predlog sporazuma.

Organizatori protesta najavili su juče da će “predstavnici parlamentarne opozicije na bini potpisati Sporazum o budućnosti”.

“To je važan korak ka jedinstvu i solidarnosti svih elemenata u društvu. Iako su u jednom od intervjua najavljeni marševi solidarnosti prema glavnom gradu, ta akcija neće biti održana ove subote, ali radimo na stvaranju uslova za marševe“, naveli su organizatori.

Protestna šetnja će, kako su objasnili, nakon govora, krenuće Ulicom slobode prema Stadionu pod Goricom, Bulevarom Ivana Crnojevića preko mosta Milenijum, zatim Bulevarom Jovana Tomaševića, preko Mosta Blaža Jovanovića i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog nazad na Trg nezavisnosti.

Oni su pozvali građane da se pridruže u što većem broju, ističući da je to jedini način da dođe do ispunjenja zahtjeva za oslobađanje zarobljenih institucija i do korjenite promjene sistema.

“Naš otpor se širi. Tokom cijele sedmice organizovane su nenasilne akcije, kako od pokreta ‘Odupri se’, tako i od drugih organizacija i pojedinaca. Otpočeli smo opkoljavanje institucija, sigurni da će uskoro njihovi zaposleni moći da obavljaju svoj posao profesionalno i bez pritisaka“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije ranije su pohvalili organizatore što protesti protiču mirno. Nakon sjednice Savjeta za građansku kontrolu rada policije, prije tri dana je saopšteno kako je “zajednički konstatovano da su dosadašnji protesti bili mirni i zakoniti, da se registruje profesionalno postupanje policije u punom kapacitetu uz odgovoran odnos organizatora protesta prema policijskim službenicima”.

“Iskazano je očekivanje i upućen zajednički poziv da se nastavi zakonit i profesionaln pristup policije, kao i odgovoran i razuman odnos građana”, navodi se u saopštenju od 27. marta.

Prema informacijama “Vijesti”, Uprava policije je na prethodnom protestu angažovala većinu svojih službenika, čak i one kojima nije u opisu posla obezbjeđenje javnih skupova - inspektore koji rade na slučajevima korupcije.

Predstavnici pokreta “Odupri se” opkolili su juče ujutro zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva, Vlade i zgrade Predsjedništva.

Učesnici performansa nosili su žute prsluke sa natpisom “Odupri se”, a sve je proteklo bez incidenata.

Pavićevićeva i Milić dolaze na potpisivanje

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević kazala je da će ona i Srđan Milić doći na današnje proteste. Nakon stranačkog kongresa, Pavićevićeva i Milić prekinuli su komunikaciju sa stranačkom centralom i predsjednikom SNP-a Vladimirom Jokovićem. Poslanici SNP-a ne učestvuju na sjednicama parlamenta.

“Naravno, oboje ćemo potpisati. Ni prva verzija sporazuma koju su ponudili predstavnici građanskog pokreta nije bila za nas sporna od početka. Narod je rekao svoje masovnim izlascima, a mi moramo biti dostojni tog naroda”, kazala je Pavićevićeva “Vijestima” na pitanje da li će ona i Milić potpisati sporazum.

DPS: Protestima brane DF od presude za terorizam

“Organizatori protesta su isturili građane, i one što glume građane, u “prve borbene redove”, da u svrhu postizanja cilja, u međuvremenu, šta god oni mislili, budu posljednja linija odbrane lidera DF u susret presudi za učešće u pripremi terorističkog napada na institucije Crne Gore, 2016,” objavio je juče DPS.

Oni tvrde da je cilj svih organizatora protesta i opozicije “da svako od subjekta koji sjedi na tom skupu treba direktno ili indirektno da postane vlast, bez izbora”.

“Sve će poslije objelodanjivanja njihovog takozvanog dogovora biti jasnije. I nekim politički naivnim akterima ovog procesa, a većinskoj crnogorskoj javnosti sve je jasno od početka”, tvrdi DPS.

Bonus video: