Opština Berane: Politizacija slučaja porodice Tomkić nedopustiva

Iz Opštine su podsjetili da su na sastanku sa predstavnicima Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji je održan povodom poslednjih dešavanja, osudili napade na Igora Tomkića i njegovu porodicu.
3489 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Opštine Berane, Foto: Rabrenović
Zgrada Opštine Berane, Foto: Rabrenović

Politizacije slučaja porodice Tomkić je nedopustiva, poručili su iz Opštine Berane, navodeći da je to isključivo predmet rada policije, tužilaštva i sudova.

Iz Opštine su kazali da su opasni i zlonamjerni pokušaji da se Berane predstavi kao netolerantan i netrpeljiv grad, i da je on i sada, kao i ranije, sredina u kojoj skupa žive predstavnici svih nacija.

„U tom pravcu smatramo nedopustivim bilo koji vid politizacije slučaja porodice Tomkić, uz konstataciju da je to isključivo predmet rada policije, tužilaštva i sudova“, kaže se u saopštenju Opštine Berane.

Navodi se da je za svaku osudu činjenica da su u Beranama nadležni organi „dozvolili кriminalne radnje кroz oganizovani кriminal u vidu nasilja, prodaje narkotika, i to nažalost u najgorem obliku, u školama, što predstavlja zastrašujući podatak“.

„Svjedoci smo različitih oblika razbojništva, kroz obijanja kuća, vikendica, te uništavanja imovine. Da li je to namjerno dozvoljeno ili je sistem potpuno zakazao, pokazaće vrijeme“, kazali su iz Opštine.

Prema njihovim riječima, ne smiju se zanemariti ni svi slučajevi koji nijesu prijavljeni, zbog straha od posljedica, „dok su upravo ovakvi i slični, upozorenje za sve institucije da rade svoj posao, oslobođeno od pritiska a u isto vrijeme suprostavljeno istom“.

„Takođe, ne smije se zanemariti ni jedan od najznačajnijih faktora, a to je neprofesionalnost, koja se ogleda kroz nemoral i "zakonitost" rada službenika u tim institucijama“, kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, kako se navodi, nedavna posjeta ambasadora Evropske unije potvrđuje tezu i opredjeljenje loкalnog ruкovodstva da je Beranama mjesto u porodici savremenih evropskih gradova, gdje se poštuje i uvažava pravo na različitost.

Iz Opštine su podsjetili da su na sastanku sa predstavnicima Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji je održan povodom poslednjih dešavanja, osudili napade na Igora Tomkića i njegovu porodicu.

„I iskazali stav da će Berane ponovo biti ono što je oduvijek i bilo, grad široк za sve ljude кoji žive u njemu, bez obzira na vjeru i naciju. Кao odgovorna vlast učinićemo sve da tako i bude“, poručili su iz Opštine.

Ovo je, kako su naveli, još jedna prilika da potvrde otvorenost za svaku vrstu saradnje u pravcu stvaranja boljeg, ljepšeg i pristojnijeg života građana na ovim prostorima.

„Naravno, nećemo i ne smijemo zaboraviti ni ulogu Vlade Crne Gore u čitavom tom procesu“, dodaje se u saopštenju.

Iz Opštine su ponovili da najoštrije osuđuju sve ono što se dešava porodici Tomkić.

„I u okviru svojih zakonskih nadležnosti pružićemo maksimalnu pomoć kako bi ova porodica ostala da živi, stvara i radi u našoj sredini“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: