Skup Studentske inicijative: Izlijepili zgradu Rektorata

Pridružili se građanima na protestu nakon što su na raskrsnici kod hotela Hilton održali minut ćutanja za državu koja ne radi
6862 pregleda 0 komentar(a)
Izlijepljena zgrada Rektorata, Foto: Jelena Kontić
Izlijepljena zgrada Rektorata, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 30.03.2019. 19:31h

Studenti su večeras izlijepili zgradu rektorata Univerziteta Crne Gore najljepnicama "transparentno", u okviru skupa Studentske inicijative. Razlog toga je, kaže Vuk Vujisić, to što članovi Studentske inicijative cijene da rektorat ne radi transparentno."

"Jedan od članova Studentske inicijative uputio je više zahtjeva Studentskom parlamentu (SPUCG) i Univerzitetu Crne Gore (UCG) sa pitanjem koliko novca dobijaju studentske organizacije i SPUCG na godišnjem nivou i na šta se taj novac troši. Prošlo je više od 20 dana i još nemamo odgovor. Javno ih pitamo gdje su pare", kaze Vujisić.

On je istakao da iz Rektorata tvrde da rade transparentno, a Studentska inicijativa, iz iskustva, ubijeđena je u suprotno.

"Imamo osnovane razloge da vjerujemo da prikrivaju moguće malverzacije u koje je upleten SPUCG koji ne radi svoj posao kako bi trebalo. Zato smo i oblijepili rektorat. Mozda će naljepnice koje smo zalijepili prije vidjeti nego davno predate zahtjeve i možda će napokon odgovoriti na naša pitanja, ako znaju odgovore", poručuje Vujisić.

Studentska inicijativa ranije je pitala SPUCG zašto nemaju finansijski izvještaj koji su dužni, po njihovom statutu, da imaju jednom godišnje. Odgovorili su, kazu iz Studentske inicijative, da je njihov finansijski izvještaj dio konsolidovanog izvještaja UCG.

"Međutim u finansijskom izvještaju UCG ne postoji stavka koja tačno određuje koliko se novca daje SPUCG već samo postoji stavka 2.3. koja predviđa transfere novca "institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru"", primjećuje Vujisić.

Prema toj stavci za 2018. godinu, izdvajanja namijenjena ovim resorima iznose 1.334.813 eura, a za 2017. Godinu 1.443.847.

"Kada saberemo posljednje 4 godine to je cifra od blizu 6 miliona eura uplaćena prema ovoj stavci. Pitam studente: Da li smo osjetili ugodnosti ovog novca?", Kazao je Vujisić na skupu kod spomenika Petru II Petroviću Njegošu. Nakon što su zalijepili naljepnice studenti su se Bulevarom Svetog Petra uputili ka Trgu Nezavisnosti uzvikujuci, sada već dobro poznate parole, "Mi smo država", "Svi na ulice", "Studenti su tu"... Na raskrsnici kod hotel Hilton su održali "minut ćutanja za državu koja ne radi" i nakon toga se na Trgu pridružili okupljenim građanima u okviru osmog protesta "Odupri se - 97.000".

Bonus video: