Vuković: Franović je Magelan i rekorder u nenamjenskom trošenju

Krapović je ocijenio da su u DPS-u "frustrirani" jer nemaju uticaj na Turističku organizaciju Budve
1872 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović

Izvještaj o poslovanju i radu Turističke organizacije Budve za 2017. za vrijeme dok je njome upravljao Mladen Franović, izazvao je u nastavku sjednice budvanskog parlamenta četvoročasovnu, na momente burnu raspravu.

Na dnevnom redu bio je i plan rada TO Budve za 2019. koji je usvojen glasovima odbornika vladajuće koalicije (DF, Demokrate, SNP, URA, DEMOS, SDP, Crnogorska, bivši liberali), dok su opozicioni odbornici DPS i SD bili uzdržani.

I dok su iz opozcionog DPS-a iznosili podatke da je Franović napravio brojne propuste tokom rada, zbog čega Specijalno tužilaštvo počelo izviđaj u nekoliko slučajeva, dotle se iz vladajuće koalicije da je Franović uspostavio dobro poslovanje i red u TO, koji nije bio godinama unazad.

Navodeći da je bivši direktor TO Budve Mladen Franović rekorder po nenamjenskom trošenju novcu Marko Vuković (DPS) kazao je da finansijski izvještaj za 2017. nije potpisan od strane od strane odgovornog lica za tačnost podataka.

Aludirajući koliko je obišao sajamskih manifestacija i gdje je sve putovao, Vuković je Franovića nazvao Magelanom.

„Nije urađena revizija finansijskog izvještaja. Nema podataka koliko je novca utrošeno za koju manifestaciju. Neke od stavki, kao što je organizacija dočeka Nove godine su pod izviđajem Specijalnog tužilaštva. Ovo je fenomen, da je potrošeno 80 odsto novca, a nije realizovano 70 odsto plana realizovano“, kazao je Vuković i poručio novoj direktorki TO Maji Liješević da je uvjeren da će se oduprijeti političkom uticaju. Kao primjer nerazumnog trošnjena novca Vuković je naveo da je TO platila deset hiljada eura za Dane borovnice TO Plav.

Na to je reagovao Dragan Krapović (Demokrate) i osudio je istupanje Vukovića koji je davao neprimjerene konstatacije prema Franoviću i predsjedniku SO.

„Vuković je lično frustriran time što je smijenjen iz Izvršnog odbora i pored toga što vodi sudske postupke, oni nijesu završeni u njegovu korist. Frustriran je što DPS nema kontrolu nad zlatnom kokom, koja se zove TO. Ono što smo mi zatekli je potpuno nelegalna Skupština TO“, poručio je Krapović.

Navodeći da je TO postigla mnogo bolje rezultate, od naplate boravišne takse do ostalih segmenata, Mijomir Pejović (Demokrate) je kazao da je mnogo bolje da govorimo o deset hiljada eura kojima su plaćeni Dani borovnice, a ne kao što je nekada za dva koncerta Madone i Roling stonsa plaćeno 25 miliona eura.

„Zašto tada nije izbijala ova energija, zašto tada nijeste se ponudili i govorili, zašto tada nijeste kritikovali da je plato na Jazu izgrađen sedam miliona eura? Zamislite kada je i ovakvo sudstvo koje je pod kontrolom DPS-a odbilo sve tužbe koje su podnijeli bivši rukovodioci TO Budve“, kazao je Pejović.

Ko je u Londonu uživao o trošku TO?

Govoreći o izvještaju rada Franovića, Snežana Kuč (DPS) kazala je da je umjesto planiranih 420 hiljade za troškove zaposlenih, utrošeno čak 250 hiljade eura više, što je mnogo puta više nego kada je bila prethodna uprava TO Budve.

„Na putovanja je tokom 2017. potrošeno 180 hiljade eura“, kazala je Kuč i zapitala ima li efekta od tih putovanja.

Reagovao je Mijomir Pejović, koji je kazao da su troškovi plata povećani, jer su povećani i prihodi, a kada je riječ po velikoj potrošnji na sajmovima, dovoljni govori podatak da je sajamska prezenatcija prošle godine TO koštala šest hiljada eura, dok 2012. to iznosilo čak 20.000 eura. On je naveo da je inspekcija utvrdila da su pojeidni zaposleni u TO koristili lažna bolovanja.

To je izazvalo reakciju Marka Vukovića (DPS), koji je kazao da već ako govore o Londonu, što ne kažu koliko je potrošeno na sajmu 2017. kada je išla velika delegacija iz Opštine i TO, a koji su bili smješteni u hotelu sa pet zvjezdica. On je napomenuo da su radnici od strane Franovića vrijeđani i da su pokrenuti sudski sporovi.

„Iznijeću smao jedan podatak koncert Tonija Cetinskog je 2016. koštao 25 hiljada eura, da bi isti takav koncert nova uprava TO 2017. platila 50 hiljada eura“, kazao je Vuković.

Vujović: Franović ostavio na računu milion

Uz naglasak da je urađen revizorski izvještaj poslovanje TO Budve za 2017, Đorđije Vujović (DF) je kazao da nijesu pronađene nepravilnosti.

„Kada je novo rukovodstvo došlo u TO našlo se samo 70 hiljade na računa i gomila neplaćenih obaveza i prilično veliki broj loših ugovora, koji su raskidani. Turistička organizacija je pod Franovićem 617 hiljada neto dobiti, duplo više nego prethodne. Kada je otišao sa mjesta direktora 2018. ostavio 1.2 miliona eura na računu. Za razliku od ranijih godina kada je TO uzimala kredite kako bi mogla da posluje, Franović je ukinuo tu praksu, već se TO finanisrala isključivo iz svojih izvora“, naglasio je Vujović.

Vuković (DPS) je reagovao da je TO neprofitna organizacija, koja se bavi destinacijskim menadžmentom, te naveo da je upravna inspekcija pronašla brojne nepravilnosti kada je kontrolisala, te da će izvještaj dostaviti medijima. Rekao je da još nema konačne odluke suda po pitanju tužbi i da se sačeka, a prestane sa iznošenjem neistina.

Krapović: Pribilovićka po diktatu DPS poslala inspekciju

Na to je reagovao Krapović koji je kazao da je po politčkoj instrukciji preko ministarke Suzane Pribilović (članice budvanskog DPS-a) poslata Upravna inspekcija u TO, jer je to odgovoralo DPS i krugovima oko njega, kojima je TO bila zlatna koka.

„Sud je odbio sve nalaze inspekcije“, kazao je Krapović.

Ističući da je je riječ o izvještaju koji se na usvaja, već se samo raspravlja, Božena Jelušić (GP URA) je spočitala DPS-u kako je sada postao osjetljiv koliko je novca za koju stavku potrošeno i kako su se očekivanja povećala. Da je stanje zaista bilo bolje u TO dolaskom nove uprave, kako je kazala, svjedoči i podatak koliko je novca ostalo na kraju godine i da kredit nije bilo potrebno uzimati.

Navodeći da ako je bilo kakvih propusta o tome će posljednju riječ dati nadležne instictucije, Dragan Purko Ivančević (Crnogorska) je kazao da je cilj te partije da se valorizuju orgromni potencijali kojima Budva raspolaže i zato su usmjereni na daljem unaprjeđenju sistema upravljanja Budvom kao destinacijom.

„Siguran sam da ćemo u skladu sa politikom koalcije vrlo brzo dati preciznu strategiju razvoja turizma u Budvi“, istakao je Ivančević i dodao da je uvjeren u novi menadžment TO na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora TO Danilom Kastratovićem i direktorkom Majom Liješević.

Ljubanović: Dileri rak rana budvanskog turizma

Naglašavajući da je potrebno suzbiti sivu ekonomiju, Gojko Ljubanović (DPS) je napomenuo da su ulični dlieri soba "rak rana", a i dalje se vrši razmjena ključeva stanova u Budvi za izdavanje po ruskim metropoloma, čime se gubi značajan novac. On je naveo da je potrebno organizovati manifestacije i u ostalim djelovima, a ne samo u Budvi.

Direktorka TO Maja Liješević očekuje uspješnu 2019. te da je TO spremna da realizuje program rada, kojim će biti unaprijeđena ponuda Budve.

Potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović ocijenio je da nedostaje sinergija svih javnih preduzeća sa TO, kako bi bio napravljen strateški plan.

Bonus video: