Krivokapić: Vlada upravlja državnim resursima po uzoru na afričke države

"Ovdje se rasprodaje država, a sa takvima svako hoće da posluje", kazao je predsjednik SDP-a
3346 pregleda 7 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je da Vlada upravlja državnim resursima po uzoru na afričke države, umjesto po normama Evropske Unije (EU).

On je tokom rasprave o predlogu zakona o porezu na nepokretnosti rekao da vlast daje državnu imovinu svojim tajkunima, koji je dobijaju u trajno vlasništvo kroz koncesije.

„To je afrički razvoj. Obraz smo davno prodali, a sa tim obrazom je pošla i obala. Nikakva filozofija nije naći investitora da zida na pjeni od mora. Ovdje se rasprodaje država, a sa takvima svako hoće da posluje. Krađa izbora i "Koverta" se mogu nadoknaditi, a ovo nikad više“, kazao je Krivokapić.

Poslanici SDP-a i samostalni poslanik Aleksandar Damjanović bili su jedini predstavnici opozicije koji su se pojavili na današnjem zasijedanju, nakon odluke opozicije da bojkotuje rad parlamenta zbog zahtjeva organizatora građanskog protesta.

Iz SDP-a su kazali da je parlamentarna borba za interese građana kompatibilna sa onim što rade predstavnici građana koji protestuju tražeći političke promjene. Tokom rasprave predstavnici vladajuće koalicije pozvali su opoziciju da se vrati u parlament i zajedno mijenjaju zakonske predloge.

Na primjedbu Petra Ivanovića (DPS) da opozicija učestvujete u radu parlamenta samo pričom a ne daje amandmane, Damjanović je rekao: "Ja sam zadnji kojem možete da komentarišete aktivnosti u skupštini. I u opoziciji i vlasti. Kvalitet rada će drugi da ocjenjuju".

Poslanik SDP-a Raško Konjević upozorio je da Vlada da uvodi poreske olakšice za vlasnike hotela na primorju, jer će plaćati PDV od sedam umjesto od 21 odsto. On je upozorio da se ponuđenim zakonom diskriminišu pojedni investitori.

„Sada im dajete doodatnu poresku povlasticu da ne plaćaju porez na nepokretnost, iako ga plaćaju svi ostali građani. Vi smatrate da vlasnik ugostiteljskog objekta u Budvi, Tivtu ili Herceg Novom je nešto bolji i značajniji za ovu državu od vlasnika hotela sa četiri zvjezdice u Bijelom Polju“, rekao je on.

Iako u parlamentu nije bilo većine opozicionih poslanika, tokom sjednice bilo je povremenih polemika između poslanika vlasti. Tako je na konstataciju poslanika DPS-a Predraga Sekulića da je jasno vidljiva razlika "između vlasti DPS-a sa jedne strane i opozicije", predsjednik parlamenta Ivan Brajović prokomentarisao da "vlast čine i koaliconi partneri DPS-a".

"Vlast DPS-a je dominantna, a sa druge strane govorim samo u ime DPS-a. Ne bih volio da sjutra kažete-on nije govorio u naše ime", kazao je Sekulić, na šta je Brajović odgovorio: "To što ste dominantni bez ovih drugih koalicionih partnera ne bi imali vlast".

Na konstaciju poslanika DPS-a Nikole Rakočevića da je Mreža za aformaciju nevladinog sektora (MANS) bila u pravu kada se žalila Ustavnom sudu na raniji predlog zakona o porezima, njegova partijska koleginica Jovanka Laličić je kazala da je radna grupa ponudila dobra rješenja.

„Radna grupa je ozbiljno razmatrala sve odredbe Ustavnog suda i važeći zakon. Smatram da ovo što smo predložili može da otrpi ocjenu ustavnosti“, odgovorila je ona Rakočeviću, na šta je on kazao da će Odboru za ekonomiju biti dostavljeni amandmani na predlog zakona.

„Tek nakon što razmotrimo određene amandmane izjasniću se o tome da li taj tekst zakona odgovara suštini zbog koje smo ga i stavili na razmatranje“, kazao je Rakočević.

Bonus video: