Lalatović: Sa sjevera se “sigurnim koracima” ide u jednom smjeru

545 pregleda 0 komentar(a)
Arsenije Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Arsenije Lalatović, Foto: Svetlana Mandić

Iz nikšićkog Opštinskog odbora Pokreta za promjene (PzP) i Demokratskog fronta (DF) reagovali su povodom podataka Monstata o migracijama i demografskim kretanjima u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore.

“Kako Monstat kaže, a nije prvoaprilska šala, sa sjevera Crne Gore, odlazi se ‘sigurnim koracima’ u jednom smjeru! Zahvaljujući nakaradnoj politici, manjku znanja i nedostatku vizija, sem prirodnih resursa, sjeverni i centralni dio gubi i onaj najvažniji a to su ljudski resursi! Odlazak stanovništva, uglavnom mlađe godišnje dobi, pokazuje da mladi ljudi u borbi i želji za egzistencijom idu ka Podgorici a ogromni broj naših građana ide i u inostranstvo, kako bi vezao sudbinu za sredine koje daju šansu za egzistenciju i život dostojan čovjeka”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Arsenije Lalatović.

On ističe da smo svjedoci da stanovništvo stari, da je nemoguće naći zaposlenje, da su primanja mala, a da je “aktuelni režim, svojim odnosom i nepromišljenim pristupom”, doprinio da sjever države umjesto da bude bogat i prosperitetan, postane sredina "bogatih siromaha".

“Da li je broj naših građana na nivou statistike, pa makar i Monstatove, ili je mnogo veći? Da li su procjene koje kažu da u odnosu na popis iz 2011.godine, da u centralnom i sjevernom dijelu da u svakom trenutku ima manje od jedne četvrtine stanovništva a u nekim opštinama čak i više? Da li su tačne prognoze da za nekih dvadesetak do trideset godina da će broj stanovnika biti manji i do pedeset hiljada? Odgovor na ova i slična pitanja nije teško pronaći. Zapitajmo se koliko poznajemo sugrađana, prijatelja, porodica koji odlaze u pečalbu i borbu za bolji život? Nije teško pronaći odgovore”, poručuje Lalatović.

On smatra da demografska politika ne postoji “jer se djeci uzima dječji dodatak a majkama sa troje djece pravo na naknadu, koje je u mnogim slučajevima, pogotovo na sjeveru, bilo jedini izvor prihoda”. Lalatović postavlja pitanje koji je ozbiljan investitor došao u centralnom i sjevernom dijelu države a da nije usko povezan sa aktuelnim režimom i poručuje da se ključ rješenja nalazi u promjeni promjeni režima, u decentralizaciji i humanom pristupu ljudskim resursima, u novim investicijama i novoj ekonomskoj politici.

“Ključ leži u zaštiti interesa radnika i građana, kao i u međusobnom povjerenju prema institucijama! Ključ leži u građankama i građanima, koji će vjerujemo čvrsto, reći ne zatvorenom sistemu i veliko da promjenama”, zaključuje Lalatović.

Bonus video: