Stanić: Novo povećanje cijena goriva novi korak ka padu standarda građana

Portparol SDP-a je kazao da je crnogorska Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i PDV-a uticala na povećanje cijene goriva za 15 centi po litru, "čime su začajno uticali na pad životnog standarda građana, dodatno zavlačeći ruku u džepove građana"
648 pregleda 5 komentar(a)
Stanić, Foto: Savo Prelević
Stanić, Foto: Savo Prelević

Povećenje cijena benzina za pet do šest centi koje će se danas dogoditi će biti još jedan korak ka padu standarda građana Crne Gore, saopštio je portparol SDP-a, Mirko Stanić.

"Ukoliko pogledamo cijene goriva u regiji i drugim evropskim zemljama, primijetićemo da su cijene u Crnoj Gori među najvećima, pogotovo kad uzmemo u obzir visinu prosječne, ili još gore po nas, minimalne zarade koja iznosi samo 193 eura", naveo je Stanić.

On je saopštio da za minimalnu zaradu u Crnoj Gori građanin može kupiti samo 139.8 litara benzina koji košta 1.35 eura, a da se u Francuskoj za njihov minimalac od 1187 eura može kupiti 760 litara benzina. "U BiH, Makedoniji ili na Kosovu su cijene od 25 do 30 centi niže nego kod nas", dodao je Stanić.

Portparol SDP-a je kazao da je crnogorska Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i PDV-a uticala na povećanje cijene goriva za 15 centi po litru, "čime su začajno uticali na pad životnog standarda građana, dodatno zavlačeći ruku u džepove građana".

Zbog toga su, kako dodaje Stanić, poslanici Kluba poslanika SDP u Skupštini Crne Gore predložili zakon kojim bi smanjio iznos akciza za 15 odsto čime bi se cijena goriva dovela na prosječni nivo zemalja u okruženju.

Time bi se, tvrdi Stanić, preduprijedio rast u maloprodaji uzrokovan porastom na berzi, dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog iznosa akciza i poreza u cijeni goriva koja iznosi od 50 do 56.3 odsto.

"Ovaj predlog ima za cilj i da se rastereti privreda i da se smanje izdaci po ovom osnovu, čime će se povećati ukupna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta", zaključio je portparol SDP-a, Mirko Stanić.

Bonus video: