Pažin: Vlast i opozicija dijalogom da dođu do najboljih rješenja

Pažin naglasio da se Vlada snažno zalaže za prihvatanje svih preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) - govoreći o reformi izbornog zakonodavstva
257 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka Pažina i Gremnigera, Foto: Gov.me
Sa sastanka Pažina i Gremnigera, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.04.2019. 16:00h

Poštovanje ljudskih prava i sloboda bilo je i ostalo osnovni uslov i pokretač demokratskog, društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom danas u Podgorici.

Kako se navodi u saopštenju kabineta potpredsjednika Vlade, Pažin je ukazao da će tokom 2019. godine Crna Gora ostati primarno fokusirana na ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU. "Naša ambicija je da se što prije otvori preostalo pregovaračko poglavlje koje se odnosi na konkurentnost, ali i da konačno dobijemo priliku da nastavimo proces privremenog zatvaranja pregovora u pojedinim poglavljima", naglasio je.

Pažin je saopštio da Crnoj Gori predstoji usvajanje i sprovođenje ključnih reformskih zakona u oblasti medijskog, izbornog i antidiskriminacionog zakonodavstva. U tom kontekstu, kako se dodaje u saopštenju, izrazio je punu spremnost vladajuće većine da se kroz dijalog sa predstavnicima opozicije u demokratskim institucijama dođe do najboljih zakonskih rješenja i obezbijedi još snažnija zaštita prava i sloboda crnogorskih građana.

Kako se navodi u saopštenju sa sastanka, Greminger je rekao da OEBS u potpunosti podržava nastojanja da se politički dijalog o ključnim reformskim procesima odvija u Skupštini Crne Gore.

Ocijenio je da je Crna Gora snažan i posvećen partner Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i izrazio spremnost organizacije da nastavi da sarađuje sa crnogorskim institucijama u ključnim oblastima poput vladavine prava, medijske reforme, sajber bezbjednosti i refome izbornog zakonodavstva.

"Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva, potpredsjednik je naglasio da se Vlada snažno zalaže za prihvatanje svih preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), dodajući da su sve preporuke za koje je bila dovoljna prosta većina u Skupštini već prihvaćene. Saopštio je, takođe, da postoji puna spremnost parlamentarne većine da kroz otvoreni dijalog sa opozicijom budu prihvaćene i realizovane i preostale preporuke koje zahtjevaju kvalifikovanu većinu u Skupštini Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Pažin je, kako se dodaje, ukazao da slobodni, nezavisni i pluralistički mediji predstavljaju neophodan preduslov razvoja svakog demokratskog društva, kao i da države imaju primarnu odgovornost da obezbijede poštovanje i zaštitu slobode govora i slobode medija.

"U tom kontekstu, izrazio je očekivanje da će svi politički akteri prepoznati svoju odgovornost i dati puni doprinos da ova i druga značajna zakonska rješenja, koja direktno utiču na ostvarivanje prava i sloboda crnogorskih građana, budu podrobno razmotrena i usvojena u Skupštini",zaključuje se u saopštenju kabineta potpredsjednika Vlade.

Bonus video: