Đukanović - Greminger: Povratak Balkana evropskoj kući imperativ u cilju stabilnosti

”Treba nepokolebljivo nastaviti sa reformama, aspolutno smo posvećeni institucinalnom razvoju i daljem unaprjeđenju vladavine prava", kazao je Đukanović
273 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović i Greminger, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Greminger, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora je apsolutno posvećena institucinalnom razvoju i daljem unaprjeđenju vladavine prava, poručio je predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je Gremingeru kazao da je zadovoljan kvalitetom saradnje sa OEBS-om i pozdravio kontinuiranu pažnju i podršku koju ta organizacija posvećuje Crnoj Gori.

„Posebno smo zahvalni na benefitima saradnje koje je Crna Gora ostvarila kao članica OEBS-a od obnavljanja nezavisnosti, a koji se odnose na demokratsko sazrijevanje društva, bezbjednost i demokratizaciju, poštovanje ljudskih prava, izborno zakonodavstvo i unaprjeđenje medijske legislative“, naveo je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, podsjetio na uspješnost savladavanja izazova u proteklom periodu, što se najbolje ogleda kroz prijem Crne Gore u NATO, lidersku poziciju u pregovaračkom procesu i dinamičan ekonomski razvoj.

”Treba nepokolebljivo nastaviti sa reformama, aspolutno smo posvećeni institucinalnom razvoju i daljem unaprjeđenju vladavine prava", kazao je Đukanović.

Greminger je zahvalio za snažno partnerstvo Crne Gore, njenu posvećenost multilateralizmu, i doprinos politikama OEBS-a, što je, kako je naveo, od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova na evropskom prostoru.

On je, u skladu sa inoviranim pristupom djelovanja te organizacije, kao ključne oblasti u budućoj saradnji istakao bezbjednost, jačanje institucija i slobodu i reformu medija.

“Ovdje sam da potvrdim našu posvećenost da nastavimo sa podrškom reformskim procesima u svim oblastima, naročito u oblasti medijskog i izbornog zakonodavstva”, kazao je Greminger.

On je, takođe, naglasio da Crna Gora prednjači u regionu u sprovođenju reformi na putu ka EU.

„Ističući da Crna Gora nije samo ostrvo stabilnosti u regionu, već i promoter stabilnosti i saradnje, što OEBS visoko cijeni“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je „povratak Zapadnog balkana evropskoj kući imperativ u cilju negove pune stabilnosti i napretka, za šta je neophodna i snažnija podrška njegovom demokratskom i infrastrukturnom razvoju“.

Bonus video: