Crnogorskim kadetima omogućeno školovanje na austrijskim vojnim akademijama

„Ovo što smo smo danas potpisali je takođe potvrda naših dobrih odnosa – vojne akademije Austrije biće otvorene za kadete koji žele da služe Vojsku Crne Gore“, rekao je Bošković
280 pregleda 0 komentar(a)
Kunasek i Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Kunasek i Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministri odbrane Crne Gore i Austrije, Predrag Bošković i Mario Kunasek, potpisali su danas u Podgorici pismo namjere kojim je crnogorskim kadetima omogućeno školovanje na austrijskim vojnim akademijama.

Bošković je novinarima, nakon potpisivanja, kazao da već decenijama Austrija i Crna Gora baštine dobre odnose, i iz godine u godinu pokušavaju da ih podignu na viši nivo.

Kako je naveo, bez obzira na to što Austrija nije članica NATO-a, dvije države razvijaju dobre bilateralne vojne odnose, sarađuju u velikom broju akcija i zajednički učestvuju u brojnim vježbama.

Bošković je kazao da će Crna Gora i Austrija ove godine imati 23 zajedničke akcije, kao i veliku vježbu planinskog ratovanja u rejonu Kolašina, u kojoj će učestvovati i Slovenija i Italija.

„Ovo što smo smo danas potpisali je takođe potvrda naših dobrih odnosa – vojne akademije Austrije biće otvorene za kadete koji žele da služe Vojsku Crne Gore“, rekao je on.

Bošković je podsjetio i da je Crna Gora korisnik nekoliko proizvoda austrijske vojne industrije što se, kako je naveo, pokazalo kao dobra zajednička akcija.

Kako je kazao, sa austrijskim kolegom je razmotrio mogućnosti tješnje saradnje u kontekstu evropske integracije Crne Gore.

Kunasek je kazao da su današnji razgovori rasvijetlili mogućnosti produbljivanja bilateralne saradnje.

„Značajno mi je da još jednom naglasim ulogu faktora stabilnosti koju Crna Gora ima u regionu, i to je jedan od razloga što se nalazite na najboljem mogućem putu i sve većim koracima se približavate EU“, rekao je Kunasek.

On je poručio da će Austrija, kao i do sada, podržavati pristup Crne Gore Evropskoj uniji.

Kunasek je istakao da je Zapadni Balkan veoma značajna tema za Austriju. „Stabilnost i bezbjednost u vašem regionu znače stabilnost i bezbjednost u EU“.

On je zahvalio Crnoj Gori na borbi protiv ilegalnih migracija, i pozvao je da iskoristi mogućnost participacije u mobilnim timovima za obuku koju Austrija pruža.

Kunasek je kazao da će svi resursi austrijskog ministarstva odbrane biti na raspolaganju da se nastavi dobra bilateralna saradnja sa Crnom Gorom.

„Danas smo napravili jedan jako lijep gest, potpisivanjem pisma namjere koje omogućava crnogorskim kadetima obrazovanuje na austrijskim vojnim akademijama“, kazao je Kunasek.

On je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa idejom formiranja vojske EU, rekao da je njegov stav o tom pitanju jasan.

„Vrlo kritički posmatram tu mogućnost, pogotovu uz osvrt na neutralnost Austrije koja mora da ima posebnu ulogu, ali se zauzimam se za to da naša saradnja u toj bezbjednosnoj strukturi EU treba da bude jaka“, precizirao je Kunasek.

Bošković je, na pitanje da li je tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama dogoverna saradnja sa nekom od kompanija u vezi sa nabavkom lako oklopnih vozila za potrebe VCG, rekao da su razgovarali sa predstavnicima jedne kompanije.

„Vlada još nije donijela odluku o izboru ponuđača. Najvažnije je da smo sagledali šest ponuda i sagledavamo ih još. Tražimo najbolje uslove, i na osnovu toga će Vlada odlučiti“, rekao je Bošković.

Na pitanje da li smatra da bi za partneri u NATO-u moglo biti problematična najava da će neki visoki funkcioneri Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), koji su penzionisani, biti vraćeni na neke visoke pozicije u policiji, Bošković je kazao da ne vidi zašto bi to bilo problematično.

„Crna Gora se toliko dokazala, napravila reformu svog bezbjednosnog sektora, i ne vidim da bi bilo koja odluka sad mogla da okrene taj proces naopako“, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, bitno je da su Crnoj Gori potrebni provesionalci koji znaju da rade svoj posao.

„Tako doživljama i posljednje odluke Vlade, kako po pitanju rješavanja statusa Uprava policije, tako i po pitanju kadriranja u policiji“, dodao je Bošković.

Bonus video: