ASK kažnjavao zbog članarina

U skupštinskoj proceduri izvještaj o radu Sretena Radonjića
968 pregleda 2 komentar(a)
Zadovoljan svojim radom: Radonjić, Foto: Luka Zeković
Zadovoljan svojim radom: Radonjić, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je prošle godine najviše kažnjavala političke partije zbog probijanja roka za dostavljanje odluka o visini članarina. U Izvještaju o radu za 2018. godinu navodi se da je Agencija, na čijem je čelu Sreten Radonjić, podnijela je 11 prijava zbog odluka o članarinama, a da su partije zbog toga ukupno platile 2. 980 eura kazni.

Agencija je podnijela tri prijave protiv partija koje sufinansirale osobe koje su pravosnažno osuđivane za zloupotrebu službenog položaja, i po tom osnovu naplatile 560 eura kazni. U izvještaju, koji je dostavljen Skupštini Crne Gore, ne navodi se o kojim partijama i licima se radi.

Zbog nedostavljanja godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja podnijeto je pet prekršajnih postupaka i izrečeno 7.820 eura kazni. U izvještaju se navodi da tokom prošle godine nije bilo prijava ustupljenih Tužilaštvu. Ističe se i da je Agencija ojačala kapacitete koji se odnose na razvoj informacionog sistema i poboljšala kontrole finansiranja.

“Ipak, nijesu dovoljno afirmisani u domaćoj javnosti i kod međunarodnih organizacija i srodnih institucija u ovoj oblasti. U cilju daljeg jačanja kadrovskih kapaciteta Agencije, prepoznaje se potreba za nastavkom obuka službenika nadležnog Odsjeka u oblasti kontrole finansiranja i finansijske forenzike”, ukazuje se u izvještaju. Navodi se i da je Agenciji prošle godine podnijeto 110 prijava zviždača, što je za 59 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Ističe se i da je polovina prijava bila anonimna, kao i da je Agencija pokrenula 13 postupaka po službenoj dužnosti. Najviše prijava bilo je u oblasti radnih odnosa, kao i postupanja državne i lokalne uprave. “U pet predmeta je utvrđeno ugrožavanje javnog interesa. U jednoj opštini, privrednom društvu čiji je osnivač opština i tri javne ustanove. Dvije su iz sistema prosvjete, a jedna iz zdravstvenog sistema”, piše u izvještaju.

Pojašnjava se i da je Agencija ustupila devet prijava nadležnim tužilaštvima, od čega je pet odbačeno dok su ostali postupci u toku. Navodi se i da je tokom prošle godine podnijet jedan zahtjev za zaštitu zviždača. U izvještaju se upozorava i da je od ukupno 879 državnih organa i privrednih društava koja su zakonom obvezna da odrede osobe za postupanje po prijavama zviždača, samo 12 ispunile tu obavezu. Zbog toga je, ističe se, pružanje adekvatne zaštite zviždačima i dalje jedan od izazova u radu Agencije. Rad ASK-a ne uživa povjerenje civilnog sektora i dijela javnosti a rad Radonjića ocijenjuje se politički pristrasnim.

U Skupštini je počela procedura za izbor novog Savjeta ASK-a, a time i direktora.

Upravni sud je nedavno presudio da članica Savjeta Vanja Ćalović Marković nije bila u sukobu interesa, kao što je to ASK utvrdila te je time i njena smijena nezakonita.

Bonus video: