Konjević: Ili je tužilac maltretirao Kaliće, ili ne zna posao

Što bi rekao Katnić, za dva miliona eura mogli smo da napravimo dva vrtića, kazao je Konjević
3528 pregleda 4 komentar(a)
Konjević pita za odgovornost tužilaca zbog izgubljenih postupaka, Foto: Savo Prelević
Konjević pita za odgovornost tužilaca zbog izgubljenih postupaka, Foto: Savo Prelević

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je Ministarstvo pravde da preko predstavnika u Tužilačkom savjetu pokrene pitanje odgovornosti zbog odštetnih zahtjeva porodica Safeta Kalića i Duška Šarića. On je tokom skupštinske rasprave o predlogu zakona o parničnom postupku rekao da u crnogorskom pravosuđu ne postoji princip odgovornosti.

“Ministarstvo pravde ima svog člana u Tužilačkom savjetu i trebalo bi da odgovori kako tamo uspostavljaju prinicip odgovornosti kada se to tiče primjena zakona u kontekstu tužbi porodica Kalić i Šarić. Da li je pravedno da niko u ovoj državi ne odgovara a da su građani za sada isplatili dva miliona eura od ukupno deset tužbenih zahtjeva samo porodice Kalić. Ili se radi o maltertiranju porodice Kalić više godina, kako je smatrao sud, ili tužilaštvo nije obezbijedilo dovoljno dokaza”, kazao je Konjević.

Nakon pravosnažne presude da nijesu oprali novac i odluke Višeg suda u Bijelom Polju da im se vrati oduzeta imovina, porodica Safeta Kalića tužila je državu tražeći odštetu za uništenje nekretnina u Rožajama, Podgorici, Ulcinju i na Svetom Stefanu. Tužilaštvo je teretilo Kaliće da su od 2006. do 2011. godine u Rožajama, finansijskim i bankarskim poslovanjem, preko preduzeća u kojima su osnivači ili izvršni direktori, putem simuliranih ugovora uplaćivali preko sedam miliona eura na bankovne račune firmi i tako u platni promet Crne Gore unijeli “prljav novac”, za koji su znali da je pribavljen prodajom droge. Kalićev brat Mersudin dobio je i odštetu od 32.500 eura, a Safetova supruga Amina 14.000 eura zbog neosnovanog hapšenja. Nakon što su pravosnažno oslobođeni optužbi da su počinili krivično delo pranje novca državu su tužili i pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar. Konjević je upozorio da je zbog lošeg rada u pravosuđu pričinjena šteta državi, podsjećajući da su do sada na odštete isplaćena dva miliona.

“Što bi rekao specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić za ova dva miliona mogli smo da napravimo dva vrtića. Mogli smo da renoviramo sve domove zdravlja na sjeveru. Valjda bi u ovoj državi za jednu takvu štetu neko trebalo da odgovara. Da li je evopski standard da tužilac koji je izgubio dva takva slučaja napreduje ili treba da odgovara”, kazao je Konjević. Dok je predstavnik ministarstva pravde Ibrahim Smailović izbjegao da odgovori na Konjevićeva pitanja, poslanik SDP-a Ranko Krivokapić upozorio je da Evropska unija (EU) loše gleda na učinak pravosuđa u Crnoj Gori.

“Što smo slabiji tamo smo manje važni. Tužilaštvo i sud krivi za to, jer je bilo i međunarodnih dokaza u oba slučaja. Toliko je nemoćna naša pravda da ćemo još potencijalno krive nagrađivati. Niko nije birao tužioce i sudije na izborima nego nas. Oni našim obrazom sude”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da se usvajaju zakoni koji se ne primjenjuju u praksi, zbog čega je sve veći osjećaj nepravde u crnogorskom društvu.

“Sve je manje jednakosti pred zakonom. To je osjećaj koji vidimo na crnogorskim trgovima. Osjećaj nepravde i nejednakosti je najopasniji za svako društvo”, kazao je on, na šta je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić prokomentarisao da bi bilo dobro da postioji srazmjernost između nepravde i građanskih protesta.

“S obzirom na brojnost demonstranata to bi značilo da je nepravde malo u Crnoj Gori”, kazao je on.

Vladin Predlog izmjena Zakona o parničnom postupku propisuje da sud u sporovima male vrijednosti neće dosuditi troškove stranci koja uspije u sporu, ako su nesrazmjerni sa visinom tužbenog zahtjeva.

MANS je ranije objavio da na ovaj način “Vlada Crne Gore vrši još jedan nedozvoljen pritisak na sve one koji namjeravaju da tuže državu zbog štete koja im je pričinjena nezakonitim radom rukovodećeg kadra”.

Poslanici se sjetili i Gazimestana

Građanski protesti izazvali su polemiku Konjevića sa poslanicima DPS-a, koji su komentarisali posjećenost demonstracija.

“Danas je pravda u Crnoj Gori ako ste visoki funkcioner DPS-a i priznate da ste šef organizovane kriminalne grupe. Onda ste, umjesto u zatvoru, u Beogradu. Pretpostavljam da 600 hiljada građana Crne Gore vrednuju taj osjećaj pravde“, kazao je on.

Na Konjevićevu primjedbu da je na Gazimestanu bilo milion ljudi, Ljubo Škrelja (DPS) kazao je da SDP potpisao Sporazum o budućnosti “sa onima koji su bili na Gazimestanu”. On je poslanika SDP-a pozvao da objasni šta je uradio kao član Sudskog savjeta i koji su mu rezultati.

“U prvom redu na Gazimestanu su bili Momir Bulatović i Milo Đukanović i najveći aplauz su davali prilikom govora Slobodana Miloševića. Vaši partijski funkcioneri su se divili Miloševiću i klicali porukama koje su bile pledoaje za stradanje naroda kome upravo pripadate“, rekao je Konjević, podsjećajući da je u Sudskom savjetu zamijenio Škrelju. “Zašto su mene poslali umjesto vas pitajte šefove partije“.

Bonus video: