Marković i Dančila: Podrška Rumunije EU integraciji Crne Gore i otvaranju Poglavlja 8

Rumunska premijerka rekla da je Crna Gora država koja može služiti kao primjer u našem regionu i dodala da je Zapadni Balkan prioritet Rumunije
1024 pregleda 4 komentar(a)
Marković na pres konferenciji, Foto: Vlada Crne Gore
Marković na pres konferenciji, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.04.2019. 10:45h

Predsjednici vlada Crne Gore i Rumunije Duško Marković i Vasilika-Viorika Dančila saglasili su se u Bukureštu da dvije države gaje otvorene prijateljske odnose i partnerstvo u NATO-u, da obje teže produbljivanju ekonomske saradnje, te da uspješno okončanje evropske integracije Crne Gore i nastavak evropske integracije ostalih država Zapadnog Balkana predstavljaju najbolji okvir za stabilnost ovog dijela Evrope, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

„Razgovarali smo o razvoju bilateralnih odnosa, uspješnoj saradnji u okviru NATO-a kao i potencijalima za jačanje naših odnosa. Crna Gora, kao članica NATO-a, zemlja u odmaklim pregovorima sa Evropskom unijom i sa jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi, želi partnere iz EU i NATO-a sa kojima može razvijati i uspješnu ekonomsku saradnju“ – rekao je premijer Marković na zajedničkoj konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora.

Premijerka Dančila rekla je Crna Gora država koja može služiti kao primjer u našem regionu i dodala da je Zapadni Balkan prioritet Rumunije. Predsjednica rumunske Vlade je istakla da je politika Bukurešta da svaka država u integracionom procesu bude vrednovana zasebno prema uspjehu koji postigne.

Marković se, kako je saopšteno iz Vlade, zahvalio domaćinu na podršci i rekao da naša zemlja potpuno razumije i podržava napore koje Rumunija ulaže u ispunjenje prioriteta predsjedavanja Savjetom Evropske unije u sadašnjem vrlo kompleksnom ambijentu.

„Naše ambicije su jasne, i u tom pravcu ulažemo sve napore – cilj nam je da otvorimo posljednje pregovaračko poglavlje – 8 - konkurencija, i da stvorimo uslove za zatvaranje poglavlja. Ohrabreni smo podrškom Rumunije i otvorenim i konstruktivnim razgovorima koje smo imali. Fokusirani smo na svoje obaveze i nismo opterećeni dešavanjima unutar Unije, na tome ne zasnivamo svoje planove i ciljeve i to našim partnerima jasno stavljamo do znanja. Za nas je Rumunija ne samo prijatelj već i partner koji može da, svojim iskustvom, pomogne Crnoj Gori na putu ostvarenja strateškog opredjeljenja članstva u Evropskoj uniji. Ujedno cijenimo i razumijevanje Rumunije za region Zapadnog Balkana i značaja njegove evropske perspektive“, rekao je Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Rumunije.

Dančila je rekla da Rumuija u potpunosti podržava ambicije Crne Gore u procesu EU integracije uključujući i plan o otvaranju jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja.

Predsjednici vlada su najavili konkretne korake u ekonomskoj saradnji, među kojima i sastanak mješovite komisije dviju država i organizovanje ekonomskog foruma koji bi okupio biznis zajednice Crne Gore i Rumunije. Kao konkretne oblasti saradnje, navode iz Vlade, prepoznate su poljoprivreda, energetika i turizam, a dogovorena je i direktna saradnja u okviru NATO-a i to u više oblasti.

Tema evropske integracije Crne Gore dominirala je sastankom Markovića sa predsjednikom Rumunije, Klausom Vernerom Johanisom.

Predsjednik Rumunije je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao da je tokom gotovo pet godina mandata iskazivao stav da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, kao i da NATO nije potpun bez država Zapadnog Balkana.

"Dobro je što je Crna Gora u NATO-u", rekao je Johanis, i dodao da vjeruje u uspješan nastavak naše evropske integracije za šta, kako je rekao, treba strpljenja.

Predsjednik Vlade razmijenio je mišljenja sa najvišim zvaničnicima Rumunije i o pitanjima Zapadnog Balkana i šire.

Predsjednik Vlade Duško Marković završava zvaničnu posjetu Rumuniji kasno popodne sastankom sa predsjednikom gornjeg doma Parlamenta – Senata Kalinom Popesku-Taričanuom (Călin Popescu-Tăriceanu).

Bonus video: