JEDINO MILO I SILVIO TRLJAJU RUKE

Od investicije A2A najviše zaradili Đukanovići i Berluskoni?

Italijanska asocijacija istraživačkih novinara tvrdi da je dio investicije A2A u EPCG poslužio da se spasi Prva banka Aca Đukanovića
7390 pregleda 49 komentar(a)
Da li su najviše zaradili i pomogli Prvu banku: Đukanović i Berluskoni, Foto: Fonet
Da li su najviše zaradili i pomogli Prvu banku: Đukanović i Berluskoni, Foto: Fonet

Od sporazuma italijanske kompanije A2A i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), kako se sumnja, najviše su zaradili porodica Đukanović i njen italijanski saveznik Silvio Berluskoni, piše italijanska asocijacija istraživačkih novinara pod nazivom Investigative reporting project Italy (IRPI).

Italijanski novinari su u tekstu posvećenom odnosima bivšeg premijera te zemlje Silvija Berlsukonija i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića naveli da je Berluskoni imao sumnjiva prijateljstva u inostranstvu, a da je u Crnoj Gori imao upravo Đukanovića. Oni u tekstu navode da Đukanović “otac-gazda male balkanske države rizikuje fotelju kao nikada do sada”. “Slučaj koji rizikuje da ga potopi mogao bi da ispiše i dio nedavne italijanske istorije. Već više od mjesec dana u glavnom gradu Podgorici na hiljade demonstranata izlazi na trg protiv ‘Mila lopova’. Protest je podigao preduzetnik Duško Knežević, nekada u srdačnim odnosima sa predsjednikom”, kaže se u tekstu.

Ključna godina za odnose Crne Gore i Italije, kaže se u tekstu IRPI-a, je 2009, kada je na vlasti bio Berluskoni i kada su njegovi susreti sa Đukanovićem bili česti.

“Berluskoni je u Podgorici, gdje se osjećao kao kod kuće, obećao da će Italija postati prvi energetski partner zemlje i u martu je poslao u glavni grad Crne Gore delegaciju od 60 preduzetnika, u pratnji ministarke turizma Mikele Vitorije Brambile, podsekretara za trgovinu Adolfa Ursa i vjernog diplomatskog savjetnika Valentina Valentinija.

Turneja je dala svoje plodove, krajem aprila A2A komunalno-energetsko preduzeće koje kontrolišu opštine Breša i Milano, dobilo je 15 odsto akcija EPCG-a, crnogorske nacionalne kompanije za električnu energiju. U septembru je udio postao 43,7 odsto, na tenderu koji su osporili ostali njegovi učesnici”, kaže se u tekstu.

U Italiji je, dodaje se, ovaj posao još od početka izazvao sumnje. “Investicija od 436 miliona imala je, kao direktnu posljedicu da finansijski pomogne Prvu banku koja je bila pred likvidacijom, jer joj je država prebacila dio investicija. Vlasnik banke je brat Mila Đukanovića, Aco Đukanović, manjinski akcionar Rudnika uglja koji snabdijeva jedno od postrojenja EPCG-a. Koristi u tome za A2A nisu bile vidljive”, ističe se u članku.

“Znali smo da je dodjela tog posla bila pod sjenkom”, riječi su Pipa Ranča, koji je između 2012. i 2014. godine bio predsjednik Nadzornog odbora A2A. Dodaje se da za tu “sjenku” nikada nije dato pravo objašnjenje i da su se sumnje na korupciju povećale u štampi u Italiji i u Crnoj Gori. “Kada sam stigao, Crna Gora je bila jedno od pitanja koje je trebalo riješiti”, dodaje Ranči. Investicija je u EPCG je, dodaje se, negativno uticala na finansijske bilanse A2A koja je inkasirala malo dividendi, toliko da je novi menadžment odlučio da napusti Crnu Goru. “Crnogorsko iskustvo A2A bliži se kraju, ali nedoumice ostaju. Ko je zaradio od tog sporazuma? Sumnje vode do porodice Đukanović i do njenog italijanskog saveznika Berluskonija, koji sve negira. Neke potvrde u tom smislu daje Duško Knežević”, navodi se u tekstu IRPI-a.

Preduzetnik koji je u ratu sa Đukanovićem, dodaje se, bio je jedan od četvoro vlasnika fondova kojima je Vlada Crne Gore rasprodala 15 odsto EPCG-a. “Udjeli su potom prodati A2A da uđe u Crnu Goru. Prema Kneževiću, ta transakcija je bila izvedena preko složenog sistema holding kompanija kako bi zaradila i porodica Đukanović. Za tu šemu su se navodno odlučili Berluskoni i Đukanović, prema onome što je ispričao crnogorski preduzetnik. Knežević je navodno za to saznao od jednog od predsjednikovih najvjernijih ministara”, navode italijanski novinari. Međutim iz italijanske kompanije im je soapšteno da je “kupoprodaja akcija EPCG-a bila potpuno slobodna i potpuno legalna”.

Đukanović rizikuje da ga potope protesti u Podgorici

“Đukanović ‘otac-gazda male balkanske države rizikuje fotelju kao nikada do do sada’. Slučaj koji rizikuje da ga potopi mogao bi da ispiše i dio nedavne italijanske istorije. Već više od mjesec dana u glavnom gradu Podgorici na hiljade demonstranata izlazi na trg protiv ‘Mila lopova’,” piše u tekstu italijanske asocijacije istraživačkih novinara.