Tehnička vlada još na čekanju

Lideri opozicije i građanskog pokreta “Odupri se” bez dogovora o zahtjevu DPS-u
3856 pregleda 11 komentar(a)
Dogovarali se samo o protestima: Sa sastanka, Foto: Filip Roganović
Dogovarali se samo o protestima: Sa sastanka, Foto: Filip Roganović

Predstavnici građanskog pokreta “Odupri se” i opozicioni lideri još nijesu odlučili kada će vladajućoj koaliciji uputiti zahtjev za formiranje Vlade građanskog jedinstva, saznaju “Vijesti”. Sporazumom o budućnosti, koji su potpisali predstavnici pokreta “Odupri se” i opozicioni poslanici, predviđeno je formiranje Vlade građanskog jedinstva u kojoj bi po trećinu mjesta imali predstavnici vladajuće koalicije, opozicije i nezavisnih eksperata. Predstavnici pokreta i lideri opozicije su u srijedu na sastanku u Rijeci Crnojevića razgovarali o sprovođenju sporazuma. Prema tvrdnjama učesnika sastanka predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je da bi trebalo poslati zahtjev Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za pregovore o formiranju tehničke vlade, ali se o tome nije odlučivalo. Drugi sagovornik “Vijesti” tvrdi da je Krivokapić samo iznio stav, ali nije bilo zahtjeva za raspravom.

“Bilo je predloga da se pošalje zahtjev DPS-u za pregovore, ali to su bila razmišljanja o mogućim opcijama. Predlagano je i da se biznismenu Dušku Kneževiću omogući da se obrati građanima ali i da se protesti održe ispred kuće na Gorici, za koju Knežević tvrdi da pripada predsjedniku države Milu Đukanoviću. O tome nijesmo raspravljali jer je cilj sastanka bio da se konsultujemo o nastavku protesta i kako da oni budu što masovniji. Ostale korake ćemo dogovarati na nekom od narednih sastanaka”, kazao je jedan od učesnika sastanka, ne odbacujući mogućnost da se o tome razgovara na narednom sastanku koji će organizovati Demokrate.

Jedan od članova organizacionog odbora pokreta “Odupri se” Džemal Perović kazao je nakon sastanka da će opozicione partije i taj pokret ubuduće donositi sve odluke konsenzusom i koordinirano povlačiti poteze, kao i da će imati sastanke na nedjeljnom nivou. On je tada rekao da je sa opozicijom dogovoreno da se za proteste mora podići sva partijska infrastruktura. Dok je Perović novinarima rekao da od vladajuće koalicije očekuje ostavke, sagovornici “Vijesti” navode da su on i predstavnici Demokrata tokom sastanka ocijenili da bi se o tehničkoj vladi trebalo razgovarati tek nakon ostavki državnih funkcionera. U Sporazumu o budućnosti se, između ostalog, zahtijevaju ostavke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića, vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića i RTCG Božidara Šundića, kao i Savjeta te medijske kuće. Opozicionari su se u Sporazumu obavezali i da će bojkotovati sve izbore dok Vlada građanskog jedinstva ne obezbijedi uslove za njihovo održavanje.

Povratak u parlament nije problem

Prema tvrdnjama učesnika na sastanku nije postavljeno pitanje povratka dijela opozicije u parlament. Nakon poziva organizatora protesta opozicija je napustila parlament, ali su se nakon potpisivanja sporazuma u poslaničke klupe vratili predstavnici SDP-a, Demokratskog fronta (DF) i samostalni poslanik Aleksandar Damjanović.

“Sporazum nas ne obavezuje na bojkot parlamenta već na dogovor o vaninstitucionalnom djelovanju. Partije imaju pravo da same procijene na koji način će doprinijeti zahtjevima demonstranata, a njih treba iznositi i u parlamentu”, kazao je jedan od predstavnika opozicije.

Bonus video: