Darmanović uručio odlikovanja Bajdenu, Tarneru i Mekejnu

Bajden je poručio da Vašington mora da nastavi da podržava napore na jačanju demokratije, bezbjednosti i prosperiteta širom Balkana
230 pregleda 2 komentar(a)
Srđan Darmanović odlikovanja, Foto: Mvp.gov.me
Srđan Darmanović odlikovanja, Foto: Mvp.gov.me
Ažurirano: 23.03.2018. 13:12h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović uručio je u Vašingtonu odlikovanja koja je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodijelio bivšem potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu, kongresmenu Majklu Tarneru i senatoru Džonu Mekejnu za doprinos promociji crnogorskih interesa, snaženju međudržavnih odnosa te međunarodnom ugledu i položaju Crne Gore.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, zahvalio odlikovanima na izuzetnim zaslugama, doprinosu bilateralnim odnosima i prijateljstvu između dvije države i snažnoj podršci crnogorskom članstvu u NATO.

Darmanović je uručujući odlikovanje Bajdenu, kazao da "Crna Gora nikada neće zaboraviti napore koje je Bajden učinio za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana".

"Orden velike crnogorske zvijezde je simbol zahvalnosti crnogorskog naroda za Vašu predanost i naše dugogodišnje prijateljstvo", kazao je crnogorski šef diplomatije.

U obraćanju kongresmenu Tarneru, Darmanović je istakao da je Crna Gora u dostizanju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja, imali nedvosmislenu podršku u Kongresu i Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

"Vaši napori i posvećenost su veoma cijenjeni. U ime predsjednika Vujanovića, moja je privilegija i velika čast da Vas odlikujem Ordenom crnogorske zastave prvog reda“, kazao je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije je, podsjećajući na zasluge senatora Mekejna koji iz zdravstvenih razloga, bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji, naglasio da je njegov glas postao jedan od ključnih za Crnu Goru, "od vremena naše borbe za pravo na samoopredjeljenje do naših najnovijih napora da slobodno i nezavisno utvrdimo našu evroatlantsku budućnost".

Tokom ceremonije, Bajden je rekao da mu je čast što je primio najviše crnogorsko odlikovanje.

"Danas, samo 12 godina nakon proglašenja nezavisnosti, Crna Gora je punopravna članica NATO-a, zaštićena članom 5. Naglašavam, član 5 Povelje NATO-a je sveto obećanje koje su SAD dale svakoj članici, maloj ili velikoj“, istakao je Bajden.

Bivši potpredsjednik SAD je naglasio da je Crna Gora izabrala demokratiju, vladavinu prava, reforme i dodao da "nikada neće biti potpunog mira i bezbjednosti u Evropi dok jugoistočna Evropa ne bude potpuno integrisana".

Bajden je poručio da Vašington mora da nastavi da podržava napore na jačanju demokratije, bezbjednosti i prosperiteta širom Balkana.

Tarner je saopštio da je Crna Gora pristupanjem u NATO pokazala da je transatlantski Savez snažan i da je politika otvorenih vrata i dalje kredibilna.

Darmanović je tokom radne posjete Vašingtonu imao i niz susreta sa predstavnicima američke administracije, Kongresa i uticajnih "think thank" organizacija.

Tokom posjete Vašingtonu, ministar se susreo i sa potpredsjednicom Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) za Evropu, Evroaziju i Arktik Heder Konli.

Bonus video: