Stalna grupa NATO brodova uplovila u Luku Bar

Iz Ministarstva su kazali da je nakon uplovljenja, u Komandi Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) upriličen prijem za komandanta Grupe, komodora Majka Atlija i ostale komandante kod zamjenika komandanta Mornarice VCG, kapetana fregate Jusufa Jonuza
4 komentar(a)
majkl atli mornarica, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
majkl atli mornarica, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 23.03.2018. 13:46h

NATO stalna grupa brodova (SNMG-2) uplovila je u jutros u luku Bar, gdje će se zadržati do 26. marta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U sastavu SNMG-2 su brodovi Kraljevske Mornarice Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske HMS „Duncan“ (D-37), u ulozi komandnog broda i Kraljevine Španije SPS „VICTORIA“ (F-82),

HMS „Duncan“ (D-37) je razarač, u operativnoj upotrebi je od 2013. godine.

Brod je dužine 152,4 metara, širine 13,8 metara, deplasmana (max.) 8,5 hiljada tona, gaza 7,4 metara, a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova.

SPS „VICTORIA“ (F-82) je fregata, u operativnoj upotrebi od 1987. godine.

Brod je dužine 137,7 metara, širine 14,3 metara, deplasmana (max.) 4.445 tona gaza 7,5 metara, a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova.

Iz Ministarstva su kazali da je nakon uplovljenja, u Komandi Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) upriličen prijem za komandanta Grupe, komodora Majka Atlija i ostale komandante kod zamjenika komandanta Mornarice VCG, kapetana fregate Jusufa Jonuza.

U toku posjete brodova, kako je saopšteno, planiran je niz zajedničkih aktivnosti pripadnika tri mornarice i organizovan obilazak kulturnih znamenitosti Crne Gore za goste.

Misija ove grupe brodova je, navodi se, održavanje plovnih puteva u Sredozemnom moru.

Bonus video: