Lekić: Američka strana da pojasni ulogu i počasni status Mila Đukanovića

"Mislim da, interesnim ili bilo kojim motivima, ne treba potcjenjivati crnogorsku javnost i njeno pravo na otpor protiv onih koji pretenduju i uspjevaju da za sebe i svoje porodice obezbjede status van pravnog sistema"
3964 pregleda 14 komentar(a)
Lekić, Foto: Filip Roganović
Lekić, Foto: Filip Roganović

Zbog sadržaja informacije medijskog odreda vlasti o ulozi i počasnom statusu Mila Đukanovića na svečanosti obilježavanja američkog Dana nezavisnosti, demokratska javnost Crne Gore vjerovatno zaslužuje pojašnjenje američke strane, saopštio je danas predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prihvatio je poziv američke ambasadorke Džudi Rajnke da bude počasni gost na prijemu koji će prirediti povodom 4. jula - Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

"Naime, režimski mediji su objavili da je Milo Đukanović "prihvatio poziv koji mu je američka strana uputila da bude počasni gost i obrati se pozdravnim govorom zvanicama na prijemu koji će prirediti povodom 4.jula- Dana nezavisnosti SAD." Sasvim sigurno je suvereno pravo američke strane da poziva na svoje nacionalne praznike i da određuje program proslave. Međutim nisam najsigurniji da udarne vijesti u kojim se saopštava da je američka strana uspjela da rezerviše, i to dva mjeseca unaprijed, učešće, pa i pristanak, Mila Đukanovića da se javno obrati povodom Dana američke nezavisnosti - idu u korist javnog ugleda iste američke strane u ovdašnjoj javnosti. Posebno zbog činjenice da se sve dešavaju trenutku kada građani velikim, mirnim, civilizovanim protestima - a poslije teških i dokazanih korupcionaških skandala i pasivnosti kontrolisanih institucija - hoće da provjetre ustajali, zagušujući vazduh korupcije i kriminala u ovoj zemlji", istakao je Lekić.

On je dodao da valjda nije tajna da je Milo Đukanović autokratskim vladanjem u vezi, i to na mnoge načine, sa korupcionaškim mejnstrimom u Crnoj Gori.

"Mislim da, interesnim ili bilo kojim motivima, ne treba potcjenjivati crnogorsku javnost i njeno pravo na otpor protiv onih koji pretenduju i uspjevaju da za sebe i svoje porodice obezbjede status van pravnog sistema. Ne treba istu javnost potcjeniti da ne zna što su demokratske i civilizacijske vrijednosti Džefersona, Adamsa, Hamiltona i drugih očeva američke nezavisnosti i demokratije. Isto tako, velike su, pa i iritirajuće, teškoće naše javnosti da povežu Džefersona i Đukanovića čiji se, istina nevjerovatan spoj, pokušava organizovati viješću o pristanku Đukanovića da u statusu specijalnog gosta govori povodom Dana američke nezavisnosti. Moguće je da američka strana nije htjela da ohrabri Đukanovića da nastavi istim autokratskim putem; i da u isto vrijeme poruči građanima civilizovanih protesta da ne odustaju od borbe za pravnu, demokratsku, pristojnu državu pravila koja jednako važe za sve. Zato neko pojašnjene bi bilo korisno, u interesu crnogorske javnosti, ali i američke strane", rekao je Lekić.

Bonus video: