Brajović: Poštovati pristup individualnog dostignuća

Brajović je naveo da se, iako slijede izbori za Evropski parlament, očekuje nastavak paralelnih procesa unutrašnje konsolidacije evropskog aparata, sa politikom pružanja podrške kandidatima za članstvo
299 pregleda 1 komentar(a)
Konferencija EU, Foto: Igor Šljivančanin
Konferencija EU, Foto: Igor Šljivančanin

Crna Gora očekuje da će u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) biti poštovan princip individualnog dostignuća i da će administrativno i ekonomski biti podržana na evropskom putu, rekao je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

On je, na konferenciji predsjednika parlamenata Evropske unije (EU) u Beču, kazao da su ohrabrujuće poruke da Crna Gora, kao dobar primjer u mnogim segmentima, ima prijateljsku podršku i uvažavanje njenih reformskih napora.

Brajović je naveo da se, iako slijede izbori za Evropski parlament, očekuje nastavak paralelnih procesa unutrašnje konsolidacije evropskog aparata, sa politikom pružanja podrške kandidatima za članstvo.

„Imao sam otvorene i prijateljske razgovore sa velikim brojem predsjednika evropskih parlamenata. Svim sagovornicima sam naveo da Crna Gora, kao ubjedljivi lider u pregovaračkom procesu i država sa odličnom susjedskom i regionalnom politikom, očekuje da bude poštovan princip individualnog dostignuća i da bude administrativno i ekonomski podržana na evropskom putu“, kazao je on.

Brajović je naveo da su ga svi sagovornici uvjerili da se prilike i aktivnosti u Crnoj Gori i regionu pažljivo prate.

U zaključku vezanom za politiku proširenja, koji je donijet na Konferenciji, navodi se da su predsjednici parlamenata država EU potvrdili evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i predanost proširenju Unije, jer je to ulaganje u mir, demokratiju i bezbijednost.

„Iako priznaju napredak koji su postigle zemlje Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina, predsjednici su ih pozvali da nastave sa reformama“, dodaje se u zaključku.

Kako se navodi, predsjednici palamenata država EU pozvali su zemlje regiona da prevaziđu postojeće sukobe i povećaju regionalnu saradnju.

U zaključcima se dodaje da je Evropski parlament nesumnjivo ključni dio demokratskog života EU, koji zajedno sa nacionalnim parlamentima obezbejđuje legitimnost djelovanja Unije i služi kao snažan glas građana Evrope.

Predsjednici parlamenata država EU pozvali su građane Evrope da na izborima za Evropski parlament, u maju, aktivno učestvuju u oblikovanju evropske budućnosti.

Imajući u vidu najveću ulogu slobodnih i poštenih izbora, predsjednici smatraju da je jačanje demokratske otpornosti u Evropi od ključnog značaja.

Kako je saopšteno iz Kabineta Skupštine, tokom Konferencije, Brajović je imao bilateralne sastanke sa šefovima delegacija parlamenata Italije, Holandije, Irske, Češke, Slovačke, Francuske, Letonije i Litvanije.

Tokom bilateralnih sastanaka akcenat je bio na političke i ekonomske odnose Crne Gore i svake od tih država, status pristupnih pregovora i neophodnih reformi sa ciljem insitucionalnog jačanja i usaglašavanja zakonske i druge regulative sa propisima EU.

Sesije Konferencije u Beču bile su posvećene Evropi i njenim susjedima, EU u susret evropskim izborima i daljem razvoju saradnje između nacionalnih parlamenata i institucija Unije.

Bonus video: