"Posvađane cifre" o finansiranju protesta: Hoće li priča o parama pomutiti teško stečeno jedinstvo?

Organizatori objavili da je DF platio 3.000, Demokrate 2.800, Demos oko 2.000, URA 2.670 eura, a da su SDP i SNP obećale da će to učiniti
10238 pregleda 65 komentar(a)
Ne poklapaju se cifre: Sa sastanka opozicije i predstavnika “Odupri se”, Foto: Boris Pejović
Ne poklapaju se cifre: Sa sastanka opozicije i predstavnika “Odupri se”, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2019. 11:26h

Organizacija osam građanskih protesta #oduprise koštala je 15.643,9 eura, od čega su 3.806 eura platili organizatori, pokret “Odupri se - 97.000”.

Oko 2.000 eura još nije plaćeno, a preostali iznos dali su Demokratski front, Demokratska Crna Gora, Demos i Građanski pokret URA.

Troškove za prvi protest snosili su sami organizatori, odgovorili su oni sinoć “Vijestima”, nakon cjelodnevnog licitiranja ciframa na društvenim mrežama i u dijelu medija, a pošto je DF objavio svoju verziju donacija.

“DF je organizaciju protesta dosad platio 3.000, Demokrate 2.800, Demos oko 2.000, dok je URA učestvovala sa oko 2.670 eura,” navode organizatori.

Socijaldemokratska partija (SDP), Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija (RP) nijesu finansijski pomogle građanske proteste. To se može zaključiti po izvještajima o troškovima.

“SDP i SNP dosad nisu pružile finansijsku podršku građanskim okupljanjima pod sloganom #oduprise, ali su najavili da će to učiniti u narednim danima. Finansijsku podršku najavili su i iz Radničke partije. Dogovor o očekivanom plaćanju postignut je na osnovu zastupljenosti opozicionih partija u parlamentu.Neke partije višestruko su premašile dogovoreni iznos, a neke samo djelimično ispunile predviđenu kvotu”, navode u pokretu “Odupri se”.

U izvještaju o stranačkim donacijama, koji je DF objavio na društvenim mrežama, za proteste je do sada prikupljeno 22. 513 eura od čega je DF uplatio 12.702 eura.

Demokrate su izdvojile 2.500, GP URA 2.986, Demos 2.251 a “Odupri se” 2.075 eura.

Ostale opozicione partije, kako se navodi, nijesu davale novac za proteste. U tabeli na društvenim mrežama su uračunati i troškovi prevoza koje je DF platio, ali ne i ostale partije. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” o finansiranju protesta bilo je riječi i na posljednjem sastanku predstavnika pokreta “Odupri se” i lidera opozicije.

U pokretu “Odupri se” tvrde da je Demokratski front dao 3.000 eura za binu i ozvučenje na protestima koji su održani 23. februara i 2. marta, dok je URA izdvojila 2.671 eura za sve proteste osim prvog okupljanja 2. februara.

Partija Dritana Abazovića je, između ostalog, platila ozvučenje, koverte, postere i naljepnice.

Stranka Alekse Bečića je ukupno izdvojila 1.964 za binu i ozvučenje na protestima 23. i 30. marta, kao i za iznajmljivanje cerade za binu, koverte i bedževe.

Demos Miodraga Lekića za iznajmljivanje bine i ozvučenje ukupno je platio dvije hiljade eura, dok za posljednje proteste 6. aprila nijedna partija nije izdvojila novac.

Pokret “Odupri se” prikupio je 3.806 eura dok, kako tvrde, oko 2.000 eura još nije plaćeno.

“Svaka politička partija je slobodna da objavi koliko je finansijski pomogla svoje članove, organizacijom prevoza-autobusa, kombija i plaćanja goriva”, kazali su u “Odupri se”.

Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević kazao je juče da je spisak donacija objavio na Fejsbuku jer se radi o podacima koje ne treba kriti.

Odgovarajući na pitanje novinara “Vijesti” da li spisak može negativno da se odrazi na dalji tok građanskih protesta jer će konfrontirati lidere, Medojević je istakao da su ti podaci javni i transparentni.

“Nema tu nikakvih zakulisnih radnji, niti netačnosti. DF je svoje aktivnosti u vezi sa ovim protestim usklađivao sa željama organizatora”, rekao je Medojević.

Istakao je i da u organizacionom odboru protesta nema nijednog člana Fronta. Medojević je kazao i da je najveći trošak bio za prevoz, u čemu je Front učestvovao u najvećem procentu.

Naredni sastanak lidera opozicije i građanskog pokreta zakazan je za ponedjeljak.

“Knežević je Đukanoviću, kao što je Čović bio Miloševiću”

Medojević je ocijenio da se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne može smijeniti šetnjama, već da su potrebne konkretnije akcije sa jasnim političkim ciljem.

“Kod građana mora da se stvori utisak da se narod pobunio protiv jednog diktatorskog režima. To uopšte nijesu jednostavne stvari bez rizika. Neko ko je spreman na određenu žrtvu, da vas hapse, saslušavaju, prebijaju... kao što smo mi iz DF-a pokazali, ne može da se bavi pitanjima nenasilnog otpora”, kazao je Medojević.

On je ponovo predložio da Duško Knežević, za kim je raspisana Interpolova potjernica, bude dio protesta.

“Insajder se pojavio sam, a to je Duško Knežević. Svako ko želi da uradi nešto, treba njega da uključi. U Beogradu je ključni cilj bio da se insajder izvuče iz režima Slobodana Miloševića. To je bio Nebojša Čović”, kazao je Medojević.

On je rekao da DF ne utiče na odluke organizacionog odbora protesta, već da su tu da pomognu, pruže logistiku i dovedu ljude.

Kazao je i da mu se sviđaju akcije nenasilnog otpora, kao što su blokada CEDIS-a i “buđenje” institucija, koje su organizovali predstavnici pokreta “Odupri se”, ali da treba da nađu stručnjaka koji će da im objasni kako taj sistem funkcioniše.

“Oni neka rade, neka guraju. Dobro je da se dešava.... Kad smo mi iz DF-a to radili, vidjeli ste kako se to radi. Od šatora, blokade institucija, protesta, političkih zahtjeva. Ovo nije ta vrsta protesta, ali je sigurno da Đukanović, kao jedan korumpirani lider, neće poći mirno niti ga možemo smijeniti šetnjama i pjesmicama”, rekao je Medojević.

Tužilaštvo pitaju za prijave protiv Đukanovića

Predstavnici pokreta “Odupri se” održali su juče performans ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva, zbog napada na njihove aktiviste tokom blokade zgrada CEDIS i EPCG.

Nepoznata lica tada su povrijedila dvije aktivistkinje pokreta. Zbog neprijavljivanja protesta ispred Tužilaštva, komandir policije je tri puta upozorio demonstrante da imaju tri minuta da se raziđu.

Jedan od članova pokreta Nikola Grdinić kazao je da su organizatori predali zahtjev Tužilaštvu.

“Molim da nam prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama obavijestite da li su i u kom broju protiv Mila Đukanovića podnijete krivične prijave dok je bio na funkciji premijera, dok nije obavljao nijednu funkciju i dok je obavljao funkciju predsjednika Crne Gore. Molim za podatke o broju podnijetih prijava, te da li je po nekoj od tih prijava postupano”, kazao je Grdinić.

Bonus video: