Nema govora o političkom uticaju, ispitaće poništene odluke

"Jedina mjera koju smo od starta konstatovali, za koju do strata tvrdim i tvrdio sam je da nema nikakvog političkog uticaja na rad Agencije. Tu mjeru nismo prihvatili, nismo je mogli ni realizovati, jer ona ne postoji," kazao je Radonjić
570 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Miloš Rudović
Sa sjednice, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 12.04.2019. 14:26h

Na Agenciju za sprječavanje korupcije niko nikad nije vršio politički uticaj, saglasni su čelnici ASK i Savjeta ASK Sreten Radonjić i Goranka Vučinić.

“ASK ima stav da apsolutno u radu ASK nije postojao politički uticaj od početka rada do danas. Kada je u pitanju nezavisnost,” kazala je Vučinič na sjednici Savjeta koja je za temu imala realizaciju preporuka iz Izvještaja Evropske komisije iz 2018. godine.

Komentarišući realizaciju preporuka, direktor ASK je kazao da nema nijedne mjere za koju “smo rekli da ne možemo ili, ne daj bože, nećemo”.

“Jedina mjera koju smo od starta konstatovali, za koju do strata tvrdim i tvrdio sam je da nema nikakvog političkog uticaja na rad Agencije. Tu mjeru nismo prihvatili, nismo je mogli ni realizovati, jer ona ne postoji. Ne postoji nijedan slučaj da neko može reći da je na donošenje odluka ili rad uticaj neko od političkih struktura,” kazao je Radonjić.

Radonjić je ponovio i da Agencija radi neselektivno.

“Nikakav vid selektivnosti tu nema. Ne postoji 'nas to ne interesuje'. Toga kod Agencije nema,” kazao je na sjednici.

Postoji jedno veliko zadovoljstvo što se ozbiljno pristupilo realizaciji preporuka, kazao je on.

“I sve što smo mi uradili smo mi odgovorni. Bilo dobro, bilo loše. Niko drugi neće i ne moće uticati na rad Agencije.”

Komentarišući skupštinski Odbor za reformu izbnornog zakonodavstva, on je kazao da su u Agenciji konsttaovali da u dijelu Zakona o finansiranju političkih subjekata I izbornih kampanja postoje određene nepreciznosti I nejasnoće koje treba mijenjati u narednom periodu.

Dodao je da je u cilju uklanjanja tih nejasnoća I nepreciznosti formirana radna grupa.

“Mi ćemo zajedno sa radnim grupama i podgrupama u parlamentu dati puni doprunos našim viđenju primjene Zakona i donijeti kvalitetne izmjene zakonskih rješenja,” kazao je Radonjić.

Kada je u pitanju oblast postupanje pravosudnih organa po odlukama ASK, Vučinič je kazala da je broj poništenih odluka manji od jedan posto.

“Što svakako predstavlja dobar rezultat. Međutim, mi smo na prethodnoj sjednici raspravljali i imamo dogovor da se održi jedan sastanak sa direktorom i predstavnicima Agencije gdje ćemo izvršiti analizu razloga zbog poništenja odluka, kako bismo umanjili i ovaj procenat u odnosu na broj donijetih odluka.,” kazala je Vučinić, precizirajući da se radi o analizi razloga poništenja odluka od strane Upravnog suda ali i drugih organa koji su odlučivali po prvostepenim odlukama ASK.

U dijelu preporuka koje se tiču sukoba interesa, čelnica Savjeta je kazala da je tokom 2018. Agencija imala 45 posto više zahtjeva za davanje mišljenja nego prethodne godine, kada je bilo 127.

“Agencija je donijela 185 mišljenja i da može da se pohvali sa rezultatom da su funkcioneri u 100 odsto procentu ispoštovale odluke, odnosno mišljenja ASK,” kazala je na sjednici.

Po pitanju provjere imovine, Vučinić je kazala da je na osnovu potpune provjere izvještaja o imovini I prihodima 20 javnih funkcionera pokretatae četri prekršajna postupka protiv onih koji su imali propuste u prijavljivanju.

Predsjednica Savjeta kazala je da je ASK ukupno samostalno izrekla 21 prekršajni nalog, od kojih je naplaćeno devet a iznos kazni je nešto više od 3.000 eura.

Vučinič je kazala da je 98 odsto nadležnih organa, zakonskih obveznika, izradilo i dostavilo planove integriteta a da je 97,5 imenovalo menadžere.

“Kada je u pitanju uticaj planova integriteta na prevenciju korupcije, to je posao koji tek predstoji. Mora da prođe određeni period na osnovu kojeg ćemo napraviti analizu. Ovdje se očekuju konkretni rezultati kada je u pitanju ukupna prevencija korupcije u svim državnim organima,” kazala je ona, dok je istakla da su na polju lobiranja realizovane sve mjere.

Do sada ima sedam registrovanih lobista, od kojih su šest fizička lica a jedno pravno.

Bonus video: