Darmanović: Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja siguran put ka evropskoj budućnosti

Darmanović je ponovio da "nastojimo u kontinuitetu podsticati povjerenje i saradnju, čime jačamo i evropsku perspektivu regiona"
463 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Varšavi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sa sastanka u Varšavi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora je posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj saradnji, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa, održanom danas u Varšavi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je ponovio da, u tom pravcu, "nastojimo u kontinuitetu podsticati povjerenje i saradnju, čime jačamo i evropsku perspektivu regiona."

Šef crnogorske diplomatije je, dodaje se, govoreći na sastanku u čijem fokusu su bila bilateralna pitanja i doprinos Berlinskog procesa njihovom rješavanju pozdravio i nedavno potpisivanje sporazuma o ukidanju rominga u regionu, istakavši da je važno nastaviti istim tempom i u odnosu na druga pitanja od zajedničkog interesa.

Na toj liniji posebno je, navodi se iz ministarstva, ukazao na značaj crnogorske inicijative za osnivanje međunarodnog Instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi.

"Ova naša inicijativa dodatno bi promovisala saradnju u domenu nauke i tehnologije, a istovremeno bi predstavljala platformu za dalju edukaciju i povezivanje talentovanih mladih ljudi, što predstavlja naš zajednički cilj", ocijenio je ministar.

Ukazao je, dodaje se, da je u okviru Berlinskog procesa važno nastaviti sa realizacijom infrastrukturnih projekata što značajno doprinosi daljem ekonomskom razvoju, kao i ukupnoj stabilnosti i bezbjednosti regiona

"Tokom sastanka, kojim su predsjedavali ministri vanjskih poslova Poljske i Njemačke Jacek Czaputowicz i Haiko Mas, pohvaljena je dinamika realizacije obaveza preuzetih na prethodnim samitima, uz poseban osvrt na zajedničke deklaracije potpisane u julu u Londonu, koje se odnose na regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, status nestalih osoba i ratne zločine. Istaknuto je, takođe, da je Zapadni Balkan važan dio Evrope, te da agenda Berlinskog procesa, čiji je fokus na boljem povezivanju i jačanju saradnje i razumijevanja, u značajnoj mjeri podstiče integraciju regiona u EU", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarskom sastanku u Varšavi prethodila je radna večera za šefove diplomatija čiji je domaćin bio predsjednik Poljske Andrzej Duda. Ključna tema razgovora bila je politika mladih te njihova uloga u izgradnji stabilnijeg regiona.

Na marginama susreta u Varšavi održan je i ministarski sastanak Fonda za Zapadni Balkan.

"Šefovi diplomatija Crne Gore, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine usvojili su zajedničku deklaraciju kojom je još jednom potvrđena posvećenost svih zemalja Zapadnog Balkana saradnji kao najboljem načinu za obezbjeđivanje trajne stabilnosti, te boljeg povezivanja, razvoja i napretka," zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: