Marković bježi iz šefove sjenke

Markovićevu poruku o štetnosti Đukanovićevih privatizacija treba tumačiti spremnošću da ne dozvoli da doživi sudbinu Igora Lukšića
228 pregleda 26 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2018. 14:35h

Najavom da neće sarađivati sa sumnjivim investitorima premijer Duško Marković pokušava da napravi otklon od politike lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i pokaže da stranačkom šefu neće dozvoliti da se miješa u politiku Vlade, smatraju u opoziciji. Javnim distanciranjem od Đukanovićevih odluka, smatraju oni, Marković je potvrdio da postoje ozbiljna razmimoilaženja u vrhu DPS-a.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović ističe da je najavom otklona od Đukanovićevog koncepta egzotičnih privatizacija, Marković pokazao da su u vladajućoj partiji sukobi sve izraženiji. Podsjećajući da je Đukanović kroz privatizacije omogućio sistemsku poharu društvenog bogatstva, Vujović navodi da lider DPS-a neće pustiti Markoviću da bude eventualna prepreka za nastavak takvih dilova.

“Tvrda linija je kandidaturom odnijela prevagu u DPS-u, a Markovićevu poruku kroz impliciranje štetnosti Đukanovićevih privatizacija treba tumačiti spremnošću da ne dozvoli da doživi sudbinu Igora Lukšića. Jasno je da tu partiju tek čekaju turbulencije i otvoreni klanovski sukob a budući da se radi o otuđenoj političkoj strukturi može se očekivati da se u toj borbi neće birati sredstva”, tvrdi Vujović.

Marković je za RTCG rekao da niko neće ući u Elektroprivredu ako nije investiciono potentan, kao i da neće biti privatizacije ni prodaje Aerodroma. On je rekao da neće dozvoliti prodaju državnog kapitala bez investicionog programa, navodeći da je tu zamisao već sproveo u slučaju Luke Bar. “Gdje je trebalo za sedam-osam miliona da prodamo državne akcije, a samo zemljište koje ne pripada osnovnom biznisu luke vrijedi 15 miliona eura. Nema više prodaje državnog kapitala radi privatizacije nego samo radi investiranja kapitalom koji neće biti osporavan”, kazao je Marković.

Marković je za RTCG rekao da niko neće ući u Elektroprivredu ako nije investiciono potentan

Đukanović je prošle godine kritikovao odluku Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da poništi tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, navodeći da je poljska kompanija OTL, koja je jedina bila dostavila ponudu, kredibilan partner. Aludirajući na privatizacije koje su sprovele prethodne vlade, Marković je rekao da “nema više sumjivih investitora”. “Ja nakon svakog investitora objavim saopštenje. Nema više investitora sa ofšor destinacija od kada smo ušli u NATO. Danas u Crnu Goru dolaze investitori koji imaju svoje ime i imaju svoj potencijal”, kazao je on, navodeći da ne bi nikom dozvolio da mu se miješa u rad vlade i da nema bojazni da će to Đukanović činiti kao predsjednik države.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica ističe da je Marković direktno optužio stranačkog šefa da je sponzorisao dolazak sumnjivih investitora.

“Nije Markovićeva briga da se eliminiše oligarhijski kapitalizam, jer je i sam Marković nazivao tajkune elitom, nego je u pitanju dubok sukob i frakcijska raspolućenost. Nije se on sjetio sumnjivih investitora zbog zdravlja privrede, nego ga navode unutarpartijski i politički razlozi. Ovaj Markovićev nastup nije objava privrednih reformi, nego najava Milovog političkog kraja i to strmoglavog”, tvrdi Koprivica.

Konatar: Marković vodi politiku šefa DPS-a

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar smatra da premijer ne pokušava da napravi otklon od stranačkog šefa “jer ne bi bio na čelu Vlade da nije odan Đukanoviću i njegovim interesima”.

“Metode kojima se služi Marković, što se vidi na primjeru Savjeta RTCG, pokazuju da se on suštinski ne razlikuje od Đukanovića i da ne može čak ni kao premijer da igra neku drugu ulogu osim šefa tajne policije. Nijednim svojim potezom do sada Marković nije pokazao razliku u odnosu na Đukanovića, niti njegove politike, tako da su priče o nekom otklonu od Đukanovića priče za malu djecu”, kazao je Konatar.

Đukanović rizikuje ako prepusti sistem drugome

Profesor sa Univerziteta u Grazu Florijan Biber smatra da Đukanović nije imao puno prostora za penzionisanje, jer je uhvaćen u zamku sistema koju je sam napravio. Ističući da je lider DPS-a pionir kada su u pitanju lažne i plitke reforme, i koje su sada model za većinu vlada na zapadnom Balkanu, Biber tvrdi da će Đukanović i Crna Gora suštinski ostati vezani još mnogo godina.

“Prepuštanje sistema vladavine jednog čovjeka koji je stvorio dovešće do pojave lidera koji će prije ili kasnije morati žrtvovati Đukanovića ili onoga koji će nastojati sprovesti istinske reforme i transformaciju, ali koji će se, takođe, morati otarasiti vladara. Ipak, nemogućnost vladajuće partije da ostavi Đukanovića iza sebe kratkoročno može pomoći da se osvoje izbori, ali će na kraju rezultirati njenim padom i nemogućnošću oporavka”, kazao je on za Radio “Slobodna Evropa”.

Bonus video: