Harasani: Građani Ulcinja će platiti tuđe dugove, sa preko šest miliona eura pomoći će stečajnu masu Atlas banke

Harasani je optužio sve lokalne političke lidere koje čine vlast u Ulcinj (albanske partije, DPS i SD) da su "saučesnici u uništavanju Ulcinja"
2185 pregleda 1 komentar(a)
Harasani, Foto: GP URA
Harasani, Foto: GP URA

Ulcinj je presudom u slučaju "K1" izgubio šest miliona eura, a korumpirani lokalni lideri su sučesnici u pravnom zločinu, saopštio je danas odbornik Građanskog pokreta (GP) URA u Ulcinju Ilir Harasani

On se kako je saopšteno iz GP URA oglasio "povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore u vezi sa slučajem "K1” kojim se Opština Ulcinj obavezuje da plati oko šest miliona eura sa uračunatim kamatama štete Atlas grupi, zbog rušenja određenih objekata na Velikoj Plaži jos prije četrdesetak godina".

"Slučaj ‘K1’ pamtiće brojne generacije. Građani Ulcinja će tako, kao i mnogo puta do sada, platiti tuđe dugove, te i u konkretnom slučaju sa preko šest miliona eura pomoći stečajnu masu Atlas banke, što je skoro ekvivalentno tekućem budžetu Opštine za ovu godinu", istakao je Harasani.

Kazao je da je presuda postala pravosnažna i izvršna te da nema sumnje da lokalnoj upravi u Ulcinju nažalost prijeti bankrot.

"Gledajući sa pravnog aspekta, oko slučaja "K1" se dosta puta govorilo u proteklih desetak godina, a najvažniji argument je ostala pasivna legitimacija Opštine, ali i mnogo drugih pravnih činjenica koje govore da Opština Ulcinj nije imala veze sa rušenjem tih nekadašnjih objekata. Stvarni uticaj i "duge ruke" imala je loša politika, jer slučaj "K1" jeste zapravo organizivana pljačka i kriminal. Zbog "K1", ali i mnogih drugih "slučajeva pravde" godinama govorimo kako su institucije u Crnoj Gori politizovane i pod kontrolom partijskih struktura i da se zbog toga nešto hitno mora mijenjati. Problem je što i oni lideri koji vrše vlast u Ulcinju i te političke partije na lokalu, podržavaju aktivno ove strukture i omogućavaju im da nas i na ovaj način pljačkaju. Samim tim se zaključuje da su koalicioni partneri aktivni saučesnici u ovom sumraku institucija", naveo je Harasani.

On je optužio sve lokalne političke lidere koje čine vlast u Ulcinj (albanske partije, DPS i SD) da su "saučesnici u uništavanju Ulcinja".

"Javno ih pitam kada je donešena prvostepena i drugostepena presuda, šta su uradili vezano za "K1". Takođe smo tražili u lokalnom parlamentu da se pitanje "K1" uvrsti na dnevni red i diskutuje na Skupštini vezano za ovu temu u namjeri preduzimanja mjera da bi se ovo izbjeglo. Uprkos tome tome ova tačka nije uvrštena na dnevni red", kazao je Harasani.

Rekao je da već decenijama ulcinjska vlast u sprezi sa DPS-om ima istu priču razvoja, očuvanja, valorizacije poboljšanja života.

"I to dok naš grad svakodnevno tone u dubini institucionalnog sumraka kako pravno, ekonomski tako i politički. Glavno obećanje sadašnjeg predsjednika Opštine Ljora Nrekića, bilo je poboljšanje finasijskog stanja opštine, a izgleda da će baš u njegovom mandatu opština i njeni građani doživjeti finansijski debakal", poručio je Harasani.

Pitao je da li se makar neko od lidera ulcinjske vlati zainteresovao za ovaj slučaj.

"Jeste li pravili medijski ili politički pritisak? Zašto niste aktivnije tražili da se ukjuče kosovski organi, prije svega Agencija za privatizaciju Republike Kosovo kome je pripadao "Rekreaturs"? Niste, jer se bavite bezvrijednim stvarima, međusobnim tračaranjem i svađama, dok nam sumnjiva lica sa druge strane, elegantno odnose šest miliona eura", zaključio je odbornik GP URA.

Bonus video: