SNP: Novi izvještaj RSF mora da zabrine odgovorne

"Činjenica da je Crna Gora pala na 104. mjesto na listi zemlja sa “problematičnom” slobodom medija, mora biti signal da se otvori široki društveni dijalog, kako bi se izbjegle negativne konotacije koje ovaj položaj na ljestvici RSF nosi"
381 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay

Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, ranjavanje Olivere Lakić, fizički napad i bacanje bombe u dvorište Tufika Softića, ali i brojni, znani i neznani ataci i pritisci na novinare u Crnoj Gori, nažalost govore da smo u ovoj medijskoj, ali i u nekim drugim segmentima društvene zbilje još u pretpolitičkom dobu, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Dodaju da ako se svemu navedenom dodaju i tzv.ekonomske pritiske na nezavisne medije, da se slika upotpunjuje.

"Najnoviji izvještaj "Reportera bez granica" (RSF), da je naša država na začelju liste bivših jugoslovenskih republika, ne da mora da zabrine sve odgovorne, tzv.lidere u regionu, kako zvaničnici vole sebe da nazivaju, već i da upali crveni alarm da je stanje u kojem egzistiraju i rade novinari, nezadovoljavajuće. Činjenica da je Crna Gora pala na 104. mjesto na listi zemlja sa “problematičnom” slobodom medija, mora biti signal da se otvori široki društveni dijalog, kako bi se izbjegle negativne konotacije koje ovaj položaj na ljestvici RSF nosi", navodi se u saopštenju SNP-a.

Crna Gora nazadovala je na Indeksu slobode medija, pa je sada na 104. mjestu od 180 zemalja koje nadgleda međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i to u društvu sa Mozambikom, Ukrajinom, Gvinejom, Kuvajtom...

Bonus video: