DNP: Atmosfera naglašenog fašizma i linča u "Morači"

U DNP smatraju da su sinoćne, kako su ih nazvali, nemile scene, izvršene po nalogu vrha režima i da predstavljaju "najgori oblik manipulisanja sportskim osjećanjima crnogorske omladine"
3146 pregleda 7 komentar(a)
DNP, Foto: DNP
DNP, Foto: DNP

Demokratska narodna partije Crne Gore (DNP) osudila je ponašanje navijača tokom utakmice finalne serije ABA lige između Budućnost Volija i Crvene zvezde u Podgorici.

Ocijenili su da je utakmicu u Sportskom centru "Morača" obilježila "atmosfera naglašenog fašizma i linča".

U DNP smatraju da su sinoćne, kako su ih nazvali, nemile scene, izvršene po nalogu vrha režima i da predstavljaju "najgori oblik manipulisanja sportskim osjećanjima crnogorske omladine".

"U čitavoj ovoj farsi posebno je skandalozno što su se među predvodnicima ovog šovinističkog pira našli i sinovi visokih državnih funkcionera", navode iz DNP-a, ocjenjujući da je sinoćna utakmica "flagrantna manifestacija institucionalnog progona srpskog naroda u Crnoj Gori, kojeg režim kroz razne montirane političke procese želi getoizirati."

"Stoga i nije čudo što je, nakon odigrane utakmice Crne Gore i Engleske, Fudbalski savez Engleske prijavio strogo kontrolisanu partijsku publiku režima za rasizam, pa će se naredni mečevi reprezentacije održavati pred praznim tribinama. A to je najveća antireklama crnogorskog sporta zahvaljujući kalkulacijama režima i u toj sferi", saopšteno je iz DNP-a.

Ta partija, ističu, nije s odobravanjem primila ni povišene tenzije na utakmici u Beogradu, ali smatraju da su one bile "teatarskog tipa u odnosu na vulkan mržnje u koji su upali navijači 'Zvezde' i njeni košarkaši na stadionu 'Budućnosti' u Podgorici."

"DNP poziva crnogorski režim, jer od njega kreće i ovo, kao i mnoga druga zla u našoj zemlji, da prestane da manipuliše omladinom i navijačkim strastima između „Budućnosti“ i „Crvene Zvezde“. DNP upozorava da bi bilo čiji ugroženi, ili, ne daj Bože, izgubljeni život na ovim mečevima, kako naših, tako i navijača iz Beograda, predstavljao tragediju i fijasko košarkaškog i svakog drugog sporta na ovim prostorima. DNP u čitavom ovom košarkaškom nadigravanju samo želi da pobijedi sport, da pobijedi bolji, „Budućnost“ ili „Crvena Zvezda“," saopšteno je iz te partije.

Ističu da se više ne smiju dozvoliti rizični izgredi, ni u Podgorici ni Beogradu.

"Zato upozoravamo vlasti u Podgorici da se ne igraju emocijama crnogorske omladine na sportskim utakmicima, i da se više ne smiju dozvoliti rizični izgredi ni u Podgorici ni Beogradu. Zato sugerišemo i apelujemo da se navijači „Budućnosti“ i „Crvene Zvezde“ uzdignu iznad manipulacija Đukanovića, pa bi pomirenje među poštovaocima oba tima, i sportski pozdravi na tribinama, naišli, uvjereni smo, na opšte zadovoljstvo sportske i cjelokupne javnosti. A politika je svugdje, pa i ova Đukanovića u Crnoj Gori, sportu donosila, i donosi samo probleme", zaključuju iz DNP-a.

Bonus video: