Drljević: Efekti reformi sve vidljiviji u praksi

„Međutim, uprkos aktuelnom momentu u EU, političke i društvene prilike na Zapadnom Balkanu u posljednje tri decenije, pokazuju da naš region nema alternativu u odnosu na pristupanje Uniji”, istakao je Drljević
447 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Drljević, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Drljević, Foto: Zoran Đurić

Efekti reformi su sve vidljiviji u praksi i odražavaju se na svakodnevni život građana Crne Gore, koji u ogromnom procentu podržavaju njen evropski put naše zemlje, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, Drljević je govorio na otvaranju Škole prava Evropske unije „Savremeni pravni i institucionalni izazovi EU“, koja je u Baru organizovao Fakultet pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica u saradnji sa Opštinom Bar i Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti.

„Bolji životni standard i evropski kvalitet u svim oblastima je ono čemu težimo, a pristupni pregovori su mehanizam koji omogućava da na najefikasniji način to postignemo“, poručio je Drljević.

On se osvrnuo na najvažnije rezultate iz pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU, gdje je posebno istakao napredak u oblasti vladavine prava.

„Crna Gora danas ima veoma dobar zakonodavni okvir u većini pregovaračkih oblasti, usklađen s evropskim propisima i standardima. Efekti reformi su sve vidljiviji u praksi i odražavaju se na svakodnevni život naših građana, koji u ogromnom procentu podržavaju evropski put naše zemlje“, istakao je Drljević.

Govoreći na panelu “Izazovi EU: uticaj na politiku proširenja“, on je kazao da izazovi s kojima se Unija suočava u manjoj ili većoj mjeri diktiraju i podršku politici proširenja unutar evropskih institucija, ali i među državama članicama.

Prema riječima Drljevića, osim migrantske krize i Bregzita koji su uzdrmali temelje EU, mnoge države članice bilježe rast nacionalističkih i euroskeptičnih snaga.

„Međutim, uprkos aktuelnom momentu u EU, političke i društvene prilike na Zapadnom Balkanu u posljednje tri decenije, pokazuju da naš region nema alternativu u odnosu na pristupanje Uniji”, istakao je Drljević.

On je poručio je da je na državama Zapadnog Balkana da zajednički potenciraju važnost prisustva EU na ovom prostoru i podsjećaju da region jeste dio Evrope, s kojom želi da dijeli iste demokratske vrijednosti i principe.

Drljević je kazao da je cilj pristupanja EU usvajanje i primjena evropskih standarda i vrijednosti, radi boljeg i kvalitetnijeg života građana.

On je, kako je saopšteno, podsjetio je da je opredijeljenost ka članstvu u EU dodatno podstaknuta Strategijom za Zapadni Balkan kojom je kao perspektiva pristupanja Crne Gore EU predviđena 2025. godina.

„Naša država ovaj vremenski okvir posmatra kao horizont u okviru kojeg će nastojati da ostvari unutrašnju spremnost za članstvo“, dodao je Drljević.

Bonus video: