URA: Đurović da kaže da li je siguran saobraćaj i slijetanje na pistu Aerodroma Tivat

"Zahtjevi se tiču traženja dodatnih inofrmacija i dokumenata koji se odnose na pitanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja i stanja poletno sletne staze Aerodroma Tivat"
914 pregleda 0 komentar(a)
Đurović, Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo
Đurović, Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo

Građanski pokret URA predao je danas na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama zahtjeve za dostavljanje informacije direktoru Agencije za civilno vazduhoplovstvo Draganu Đuroviću i izvršnom direktoru Aeorodroma Crne Gore Danilu Orlandiću, saopšteno je iz ove partije.

"Zahtjevi se tiču traženja dodatnih inofrmacija i dokumenata koji se odnose na pitanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja i stanja poletno sletne staze Aerodroma Tivat. Za katastrofalno stanje piste na Aerodromu Tivat javnost je saznala juče kada je URA objelodanila zvaničan dokument Agencije – Izvještaj sa pregleda fizičkih karakteristika na Aerodromu Tivat", saopšteno je iz URA.

U URI ističu zabrinutost "zbog neodgovornog ponašanja rukovodstva aerodrome ali i zbog činjenice da je ACV juče u izjavi za medije potvrdila da već godinu dana ništa nije preduzeto da se saniraju oštećenja i ispravne nepravilnost iz njihovog Izvještaja."

"Zbog toga URA u zahtjevima za pristup informacijama koji potpisuje izvršni direktor, Zoran Mikić traži od Agenciije 10, a od Aeorodroma Crne Gore 22 informacije i dokumenta. Između ostalog URA traži: plan korektivnih mjera Aerodroma Crne Gore koji su bili dužni da naprave shodno Izvještaju ACV; informacije o mjerama i radnjama koje su Aerodromi i Agencija preduzeli da se otklone nepravilnosti evidentirane u gore pomenutom Izvještaju; novčane kazne koje je ACV izrekla javnom preduzeću Aerodromi Crne Gore za neuspunjavanje po osnovu naloga koje je izrekao inspektor Agencije, informacije i dokumenta koji govore o stanju PSS Aerodroma Tivat…", saopšteno je

Iz URE su postavili i javna pitanja direktoru Agencije za civilno vazduhoplovstvo:

"Da li Dragan Đurović može garantovati da je bezbjedno slijetanje i vazdušni saobraćaj na Aerodromu Tivat? Da li je dokument koji je juče objelodanjen javnosti autentičan? Koliko je novčanih kazni izrekla Agencija Aerodromima Crne Gore zbog nepostupanja po nalozima iz inspekcijskih nadzora? Da li je rukovodstvo Aerodroma Crne Gore nepoštovanjem Izvještaja Agencije dovela u pitanje bezbjednost putnika na Aerodromu Tivat? Da li je neophodna temeljna rekonstrukcija poletno sletne staze Aerodroma Tivat?Koje mjere i radnje ste preduzeli da se ispune zaključci i preporuke iz Izvještaja Vaše Agencije? Na kraju kažu da odgovore očekuju u najkraćem roku, jer kako naglašavaju "ovo je pitanja od naizmjernog značaja za ugled Crne Gore i zaštitu ljudi", kazali su iz URA.

Bonus video: