Premijer čestitao samo Veljoviću i Peroviću, Katnić pohvalio i ANB i sebe

Na “Jadranu” je zaplijenjeno oko 60 kilograma kokaina visoke čistoće, vrijednosti oko pet miliona eura
8969 pregleda 11 komentar(a)
Savo Prelević, Foto: Savo Prelević
Savo Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2019. 19:05h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da je na školskom brodu “Jadran” pronađeno oko 60 kilograma kokaina i presječen lanac narkotrgovine zahvaljujući zajedničkoj akciji vojnih obavještajaca, policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost(ANB) i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), iako je premijer Duško Marković na toj akciji čestitao samo institucijama kojima rukovode Veselin Veljović i Miljan Perović.

Nekoliko časova nakon što je 19. aprila objelodanjena informacija o pronalasku kokaina na jedrenjaku, Marković je na Tviter nalogu Vlade napisao:

“Čestitam Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu i Upravi policije sprečavanje krijumčarenja velike količine narkotika. Crna Gora i ovom efikasno sprovedenom akcijom potvrđuje da ima djelotvoran sistem bezbjednosti koji karakterišu profesionalizam i odgovornost”.

Katnić je, međutim, insistirao da je akcija rezultat integrisanog djelovanja. Na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu odbrane, na kojoj su bili predstavnici tog Vladinog resora i policije, Katnić je kazao da je postupano po odredbama Zakona o krivičnom postupku.

“Ovdje smo govorili o tome da su to ANB, obavještajne strukture Vojske Crne Gore, kriminalistička policija i SDT, i svi drugi iz sistema. Kada otkriju da je počinjeno neko krivično djelo, odmah o tome obavijeste nadležnog tužioca, u ovom konkretnom slučaju SDT, te po uputima tužilaštva ili samoinicijativno preduzimaju radnje da se počinioci otkriju, da se ne unište dokazi, predmeti krivičnog djela… U konkretnom slučaju, postupano je po ovim odredbama, striktno. I SDT je koordinisalo ovim aktivnostima, sve strukture su bile jedinstvene i rezultat toga je ova akcija”, kazao je Katnić.

Ni iz Vlade, ni iz tužilaštva nijesu “Vijestima” juče odgovorili zašto je Marković čestitao samo institucijama koje vode Perović i Veljović, odnosno kako komentarišu tu razliku u izjavama i stavovima.

Ministarstvo odbrane, takođe, odmah po objelodanjivanju informacije o pronalasku droge na školskom brodu, saopštilo je da se “na osnovu operativnih radnji ovlašćenih službenih lica Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove, došlo do saznanja da određene kriminalne grupe imaju namjeru da iskoriste krstarenje školskog broda ‘Jadran’ za sprovođenje kriminalnih aktivnosti”.

“U ranim jutarnjim časovima, od strane vojne policije, izvršen je pregled i pretres školskog broda ‘Jadran’, pri čemu je pronađeno više desetina kilograma materije za koje se sumnja da se radi o psihoaktivnim supstancama. O navedenom je obaviještena Uprava policije i nadležno tužilaštvo”, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Katnić je prekjuče iznio nešto drugačiju verziju događaja - prema kojoj je kriminalna grupa praćena mjesecima, izbjegavajući da odgovori da li je tačno da su kokain pronašli vojni obavještajci.

“Postupajući po početnim saznanjima koja su potekla od obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane i ANB prije više mjeseci je započet rad na prikupljanju dokaza o djelovanju kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom opojnim drogama u međunarodnim razmjerama. Ističem da bez pravilnih i pravovremenih odluka ministra odbrane koji je omogućio rad službenicima UP u objektima VCG ne bi se mogli prikupiti dokazi, niti pratiti djelovanje pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, a ni identifikovati pojedinci iz VCG koji su priihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji i koji su djelovali u pravcu realizacije kriminalnog plana kroz objekte Vojske Crne Gore”, rekao je Katnić.

Na “Jadranu” je zaplijenjeno oko 60 kilograma kokaina visoke čistoće, vrijednosti oko pet miliona eura.

Droga je trebalo da bude iskrcana u Turskoj, a da u toj zemlji bude preuzet heroin za domaće i evropsko tržište.

Uhapšena su dvojica pripadnika Vojske, jedan civil, dok je potjernica raspisana za još dvije osobe.

Zbog pokušaja šverca te droge, Specijalno državno tužilaštvo i policija tragaju za Vladimirom Račićem, bliskim saradnikom narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića. Osim Račića, jure i za Dejanom Rovčaninom.

Lisice na ruke stavljene su Tivćaninu Radomiru Osmajiću i pripadnicima Vojske Crne Gore Milošu Kuliću i Dušku Radenoviću.

Istražitelji na konferenciji za medije nijesu precizirali da li je među uhapšenima i šef kriminalne grupe, ali jesu da se radi na identifikaciji drugih pripadnika tog narko-kartela i njihovom hapšenju.

Račić je krajem decembra prošle godine, pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 10 i po godina zatvora zbog sumnje da je sa Šarićem i njegovim saradnicima učestvovao u krijumčarenju 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Suđeno mu je u odsustvu.

Osim Račića, i Radenović je navodno povezan sa Pljevljakom - sagovornik “Vijesti” tvrdi da je ranije bio angažovan na poslovima obezbjeđenja u jednom od lokala čiji je Šarić neformalni vlasnik.

Uprkos bliskim vezama navodnog organizatora šverca 60 kilograma kokaina sa Šarićem, u bezbjednosnim strukturama spekulisalo se da provjeravaju i eventualnu umiješanost članova škaljarskog kriminalnog klana u taj posao.

Bonus video: