Đukanović: Crnoj Gori važno što Njemačka ne posustaje sa evropeizacijom Zapadnog Balkana

Predsjednik je, kako je saopšteno, podsjetio na značaj nastavka evropskog puta za stabilnost regiona
556 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović i Šmit, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Šmit, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Za Crnu Goru i region dragocjeno je što Njemačka ne posustaje sa nastojanjem da, uprkos aktuelnim prilikama na evropskoj i globalnoj sceni, evropeizuje Zapadni Balkan, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Đukanović je primio u posjetu poslanika Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu, Kristijana Šmita.

„On je ukazao na utisak po povratku iz Berlina o snažnoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i značajnom učešću Bundestaga u takvoj politici Njemačke, kao i bliskoj saradnji između dvije države, čemu svjedoči i dinamičan dijalog proteklih mjeseci“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio na značaj nastavka evropskog puta za stabilnost regiona.

”Dragocjeno je i za našu zemlju i za region što Njemačka ne posustaje sa nastojanjem da, uprkos aktuelnim prilikama na evropskoj i globalnoj sceni, evropeizujemo region", rekao je on.

Đukanović je, kako je saopšteno, podsjetio na značaj nastavka evropskog puta za stabilnost regiona, insistirajući na daljem intenziviranju međusobne saradnje, usresređenost na dinamiziranje reformi i zajedničku posvećenost rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

U tom kontekstu, kako se navodi, pozdravio je predstojeći sastanak u Berlinu na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, jer je, kako je kazao Đukanović, ovaj region dio evropske kuće i evropska odgovornost.

„Evropsku perspektivu Zapadnog Balkana treba učiniti doglednijom i uz beskompromisno ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju, istovremeno sprovoditi jasne akcije koje će region približiti Evropi i povezati ga sa njom i infrastrukturno“, naveo je on.

Šmit je zahvalio Đukanoviću za prijem, uz ocjenu da je njegova nedavna posjeta Berlinu veoma važna sa političkog aspekta.

On je ukazao na kontinuitet njemačke podrške Crnoj Gori još od obnove nezavisnosti i evropskoj perspektivi države i regiona.

„I predstojeći događaj u Berlinu treba posmatrati u kontekstu podrške i zainteresovanosti Njemačke i Francuske za dalju sudbinu Balkana“, rekao je Šmit.

On je pozdravio pristup Crne Gore sprovođenju reformi i unaprjeđenju vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i istakao značaj saradnje u tom kontekstu.

Sagovornici su se saglasili da je i politička i eksperstka saradnja dvije države na visokom nivou, posebno u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova.

„Iskazana je obostrana zainteresovanost za snažnijim prisustvom njemačkih investitora“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: