Marković: Za nastavak dinamičnih reformi potrebno njemačko iskustvo

Predsjednik Vlade je naglasio zainteresovanost Crne Gore za partnerstvo sa Njemačkom u daljem prevladavanju izazova i procesu evropske integracije
333 pregleda 1 komentar(a)
Marković i Šmit, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Marković i Šmit, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Crnoj Gori su potrebni njemačko znanje i iskustvo da nastavi dinamične reforme i još brže i kvalitetnije unaprijedi sistem, kazao je premijer Duško Marković u razgovoru sa poslanikom Bundestaga Kristijanom Šmitom.

Marković je naglasio zainteresovanost Crne Gore za partnerstvo sa Njemačkom u daljem prevladavanju izazova i procesu evropske integracije.

„Premijer je, podsjetivši na dijalog na najvišem nivou između dvije država koji je uslijedio nakon njegovih prošlogodišnjih zvaničnih razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel vođenih u Berlinu, kazao da je zadovoljan činjenicom da je u završnoj fazi realizacija tada postignutog dogovora da Njemačka uputi ekspertsku pomoć Crnoj Gori u oblasti unaprjeđenja vladavine prava“, kaže se u saopštenju.

Marković je rekao da je interes i želja Crne Gore da sa Njemačkom postoji dijalog o ključnim pitanjima razvoja, kao i onaj na bilateralnom planu.

„To nam ne treba radi nekog jačanja naše pozicije, već su nam potrebni njemačko znanje i iskustvo da nastavimo dinamične reforme i još brže i kvalitetnije unaprjeđujemo svoj sistem“, naveo je on.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Marković je informisao sagovornika o ekonomskim i političkim rezultatima Vlade, rezultatima crnogorske evropske integracije i strateškim prioritetima u narednom periodu.

Šmit je čestitao premijeru na članstvu Crne Gore u NATO-u i iskazao punu podršku reformama koje država sprovodi, kao i evropskoj integraciji.

„Cilj je da se zastavama Crne Gore i NATO-a priključi i treća zastava – Evropske unije“, rekao je on.

Navodi se da su se sagovornici saglasili o mogućnostima snažnijih njemačkih investicija u Crnu Goru.

Bonus video: