Da li će se praviti mrtvi da ne optuže Brajovića?

Tužilački savjet utvrdio da je pritužba u slučaju lažnog svjedočenja za “Ramadu” preuranjena
3236 pregleda 4 komentar(a)
Sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Državno tužilaštvo
Sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Državno tužilaštvo

Tužilački savjet na jučerašnjoj sjednici razmatrao je 11 pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, ali nije objavio to da li je među njima i pritužba bivšeg poslanika Mladena Bojanića na rad tužiteljke Ljiljana Klikovac u slučaju mogućeg lažnog svjedočenja predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ona je ocijenjena kao preuranjena, jer još traje postupak pred tužilaštvom.

Tužiteljka Klikovac prethodno tri puta odbacila je krivične prijave protiv Brajovića kojeg je Bojanić optužio da je lažno svjedočio u slučaju “Ramada”, u kojem je tadašnji direktor Drekcije za željeznice Nebojša Obradović pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja jer je državnim novcem plaćao skupove Brajovićevih Socijaldemokrata.

U presudi Obradoviću stoji da su i okrivljeni, kao član Socijaldemokrata, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom navedena dva skupa od 22. jula 2015. i 14. januara 2016, za koje je nesumnjivo utvrđeno da su održani za potrebe iste partije.

“Vidjećemo da li će se Tužilački savjet i dalje praviti mrtav. Ne mogu da vjerujem da je tužiteljka nakon toliko godina rada i iskustva slučajno tri puta donijela nezakonite odluke”, kaže Bojanić

Brajović je na suđenju saopštio “da mu ne pada na pamet da skupove njegove partije plaćaju državni organi”. Ipak, Klikovac je tri puta odbacila Bojanićeve prijave za lažno svjedočenje protiv Brajovića.

Bojanić je prijave podnio i protiv državnih službenika Emila Durumbašića, Kimete Merulić, Jugoslava Becića, Milana Bankovića, Miroslava Kukavičića i Tanje Dašić. Zamjenica višeg tužioca u Podgorici Ljubinka Bašović u međuvremenu je naložila koleginici Ljiljani Klikovac da donese zakonsko rješenje o krivičnim prijavama koje je dostavio Bojanić i navela da se ono odnosi na sve osumnjičene u krivičnoj prijavi, uključujući i Brajovića.

Bojanić se tokom aprila dva puta obraćao Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, tražeći informacije o pritužbi koju je podnio na rad tužiteljke Klikovac, a jednom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici od kojeg je tražio novu odluku o prijavi protiv Brajovića koja je trebalo da bude donesena nakon što je Bašovićeva to tražila od tužiteljke Klikovac, ali je ostao uskraćen za odgovore.

Stankoviću se nedavno obratio i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović koji je od VDT-a tražio informacije u kojoj je fazi predmet “Ramada” i šta je preduzeo kako bi se spriječila opstrukcija pravde s obzirom na to da su tri rješenja o odbacivanju prijave protiv Brajovića nezakonita, ali ni on nije dobio odgovore.

Bojanić je “Vijestima” kazao da će se nakon jučerašnje sjednice Tužilačkog savjeta vidjeti da li će se taj organ, na čelu sa Stanković i dalje praviti mrtav: “Ili će donijeti jedinu moguću odluku, a to je da se predmet izuzme od Ljiljane Klikovac. Ne mogu da vjerujem da je tužiteljka nakon toliko godina rada i iskustva slučajno tri puta donijela nezakonite odluke”, kazao je Bojanić.

Bonus video: