Raspravu o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom nastavljaju danas

"Glasanje o ovom zakonu je danas više nego ikad glasanje za državu Kosovo, glasanje za evroatlantsku perspektivu zemlje", rekao je Haradinaj
51 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Kosova, Foto: Printscreen
Skupština Kosova, Foto: Printscreen
Ažurirano: 21.03.2018. 00:14h

Vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj se razmotra Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o državnoj granici između Republike Kosovo i Crne Gore završena je sat iza ponoći.

Sjednica je počela u 16 časova, a rasprava je trajala više oko devet sati.

RTK je objavila da će se rasprava nastaviti danas u 11 časova.

Jedan od poslanika Demokratske lige Kosova (LDK) rekao je da su se poslanici složili da se u srijedu održi glasanje.

Da bi se usvojio Sporazuma o državnoj granici između Republike Kosovo i Crne Gore potrebno je 80 glasova poslanika.

Premijer Ramuš Haradinaj pred kraj zasijedanja zatražio je od poslanika Samoopredjeljenja i Nezavisne grupe da glasaju ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Isti apel je ranije danas, pred početak rasrave upitio i ostalim poslanicima.

On je rekao da će svaki poslanik AZBK glasati za, dok se nada se da će isto uraditi i poslanici DSK.

“Ne bismo došli na sjednicu da nemamo 80 glasova”, rekao je na sjednici Haradinaj.

On je kazao da sporazum ne krši teritoriju Kosova.

"Glasanje o ovom zakonu je danas više nego ikad glasanje za državu Kosovo, glasanje za evroatlantsku perspektivu zemlje je glas za slobodu kretanja. Mi smo analizirali sve činjenice i rizike i garantujem da ratifikacija ovog nacrta zakona sa svim pratećim dokumentima ne ugrožava teritoriju Kosova. Odluka je u vašim rukama i usvajanje ovog zakona je uslov većine građana. Pozivam partiju, etničku pripadnost i ideološke razlike da glasaju za ovaj zakon", rekao je Haradinaj.

On je poslanicima rekao da je poruka Evropljana jasna - da se građani Kosova mgu slobodno kretati, demarkaciju treba ratifikovati.

Haradinaj je rekao da su međunarodni prijatelji više puta rekli poslanicima da će, ako glasaju za ovaj sporazum, ukinuti vizni režim.

Istakao je da će ako poslanici izglasaju Sporazum "izvriti pritisak na EU da izdaje vize, jer su to očekivanja građana".

Osmani: Svaki spor sa Crnom Gorom je spor sa NATO

Poslanica LDK Vjosa Osmani je kazala da je svaki spor sa crnogorskom državom spor sa zemljama članicama NATO-a.

"Demarkacija je bilateralni spor i danas postoji promjena okolnosti. Crna Gora je članica NATO-a, a svaki kontekst s njim je spor sa državama EU i SAD", rekla je Osmani.

Rekla je i da nikada neće biti moguće izvući više od Sporazuma o demarkaciji, i da je poslanicima jedino ostalo da glasaju za to.

"Svjesna sam da poboljšanja ne idu u mjeri u kojoj bi nam se dopalo. Ja sam 100 odsto uvjerena da ne možemo dobiti više od toga. Ono što se dogodilo u ove tri godine je da je mentalna izolacija političara izolovala građane Kosova", rekla je Osmani.

Poslanik Fatmir Limaj kazao je da je pregovaranje sa Crnom Gorom bolje nego poslati sporazum na arbitražu.

On je u svom govoru u Skupštini rekao da sporazum predsjednika Kosova Hašima Tačija i Crne Gore Filipa Vujanovića daje mogućnost ispravke i obavezuje obje strane da ispravljaju redove gdje god da se pogriješilo.

Lider LDK Avdulah Hoti kazao je da će ta partija glasati za ratifikaciju sporazuma i dodao da imaju zahtjev da nakon ratifikacije Haradinaj podnese ostavku i da se raspusti Skupština.

"Sa pravilima demokratije nakon ratifikacije sporazuma, Haradinaj mora da podnese ostavku, Skupštinu treba raspustiti, a zemlja bi trebalo da ide na izbore, kako bi građani odlučili ko će da vodi Kosovo ka evropskoj integraciji", rekao je Hoti.

I poslanik Demokratske parije Kosova Memli Krasnići je kazao da će poslanici te partije glasati za ratifikaciju kako bi se građani Kosova "oslobodili trogodišnje traume".

"Tražimo od svih poslanika da u odluci uzmu u obzir interese građana i ove države, a ne interese svakodnevne politike ili svakodnevnih stavova ili stavova koje neko misli da će donijeti glas manje ili više", rekao je on.

Poslanik Ilir Deda kazao je da je zbog razgraničenja "Kosovo izgubilo tri godine".

On je u Skupštini naglasio da je "za ove tri godine politika ostala izolovana, jer smo bili mentalno izolovani".

Poslanici opozicionog Samoopredjeljenja nisu promijenili stav o demarkaciji. Oni su sto za kojim je sjedio Haradinaj prekrili fasciklama u kojima su potpisi građana koji se protive demarkaciji i formiranju ZSO. Riječ je o peticiji koja je pokrenuta 2015. godine, a u kojoj je učestvovao i Haradinaj.

Šef poslaničkog kluba Samoopredjeljenja Gljauk Konjufca, rekao je da Haradinaj mjesto premijera duguje upravo građanima koji su potpisali tu peticiju.

"Pred nama je odlučujući izbor, ali mislim da će nam biti veoma lako da izaberemo. Opredijelićemo se između toga da li ćemo štititi greške Murata Mehe ili ćemo braniti i štititi teritoriju zemlje", poručio je Konjufca.

Nova grupa nezavisnih poslanika neće glasati za ratifikovanje Sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore, rekao je u dijelu rezrvisanom za diskusiju poslanika, Visar Imeri. On je za svim poslanicima koji će glasati za ratifikaciju ovog sporazuma poručio da su dužni da građanima objasne da će Kosovo izgubiti preko 8.000 hektara teritorije.

"Već tri godine skupština raspravlja o demarkaciji sa Crnom Gorom, a ne raspravlja o ekonomiji , zdravstvu i drugim pitanjima koja su od suštinskog značaja za građane. Mi razmatramo ovo pitanje jer nemamo vladu koja je sposobna da otvori druga pitanja. Naša parlamentarna grupa neće glasati za ovaj sporazum jer mi nemamo pravo da glasamo za to da Kosovo izgubii svoju teritoriju", kazao je Imeri.

Poslanica Emilija Redžepi kazala je da će glasati za demarkaciju.

Skupština Kosova počela je u utorak u 16.00 časova vanrednu sjednicu na kojoj se razmotra Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o državnoj granici između Republike Kosovo i Crne Gore.

Poslanici Srpske liste nisu priusustvovali zasijedanju.

Ova sesija je sazivana nekoliko puta, ali je zbog nedostatka kvoruma odlagana.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan je od posljednjih uslova Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima Kosovu.

Bonus video: