UOČI PROTESTA "ODUPRI SE" 7. MAJA

DF i "Odupri se" daju šansu SDP-u i jedinstvu opozicije

Naredni protest “Odupri se” održaće se najvjerovatnije u utorak 7. maja,sastanak lidera nakon toga a još neizvjesno hoće li biti pozvan i Krivokapić
9810 pregleda 40 komentar(a)
Ima li i dalje jedinstva: Sa sastanka opozicionih lidera, Foto: Boris Pejović
Ima li i dalje jedinstva: Sa sastanka opozicionih lidera, Foto: Boris Pejović

Novi građanski protest u organizaciji pokreta “Odupri se” najvjerovatnije će biti održan u utorak 7. maja, nakon čega će se održati i novi sastanak lidera opozicije.

Za sada je neizvjesno da li će ovog puta biti bez Socijaldemokratske partije (SDP), čiji su odbornici učestvovali u smjeni gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića.

Opozicija je osudila smjenu Jokića i njeni zvaničnici poručili da na SDP više ne gledaju kao na opozicionu partiju. Iz pokreta “Odupri se” objavili su da je SDP sebe isključio iz Sporazuma za budućnost.

Lider te partije Ranko Krivokapić u međuvremenu je najavio da se neće kandidovati na narednom stranačkom kongresu u junu i da prihvata odgovornost za Kotor, ali da SDP ostaje privržena Sporazumu za budućnost koji su potpisali opozicioni poslanici. Lider Demokrata Aleksa Bečić decidno je objavio da više neće za isti sto sa Krivokapićem. Glavni odbor te partije ranije je obavjestio sviije aktiviste i funkcionere da u slučaju učešća SDP u smjenu Jokića- nemaju višenikakvu saradnju satom partijom.

Čelnik pokreta “Odupri se” Džemal Perović nije mogao da precizira da li će Krivokapić biti pozvan na naredni sastanak, ali ističe da “treba učinti sve da Sporazum o budućnosti živi da je njegov cilj smjena vlasti i formiranje tehničke Vlade”.

“Mi nijesmo vlasnici Sporazuma, već njegovi čuvari. Nakon svih napora da se dođe do jedinstva opozicije i nakon što je taj dokument potpisan, nije utvrđena mogućnost da se neko isključuje iz njega. I mi to ne možemo”, rekao je Perović “Vijestima”. Perović je apelovao na sve da ozbiljno razmotre svaku svoju odluku. “Naš konačan cilj je da se vlast smijeni i da se formira tehnička vlada”, objasnio je. On je kazao da je naredni sastank planiran nakon protesta.

Iz građanskog pokreta URA navode je “po ko zna koji put je SDP pružio ruku spasa Demokratskoj partiji socijalista (DPS)”. “Bilo ko, ko je glasao 2016. za promjene i formiranje tzv. opozicione vlasti sigurno nije htio da se ona okonča na ovakav način. Jednostavno, iznevjerena su očekivanja opozicionih birača u Kotoru, a samim činom onakvog glasanja SDP se ponio neodgovorno prema hiljadama ljudi koji protestuju i izražavaju svoj bunt protiv ovog režima. SDP je svojim postupkom pogazio Sporazum za budućnost”, kazao je za “Vijesti” generalni sekretar URA Mileta Radovanić.

On dodaje da je SDP stvorio ogromno nepovjerenje kod svih opozicionih partija. “Ono što je jedino dobro iz cjelokupne ove situacije je da se kristalisala opoziciona politička scena. Jer jednom partner DPS-a, uvijek partner DPS-a”, navodi Radovanić.

Iz Demokratskog fronta (DF) se nisu zvanično oglašavali povodom dešavanja u Kotoru i poruka da SDP nije dio opozicije. Jedino je jedan od članova Predsjedništva svoj stav objavio na društvenim mrežama. Nebojša Medojević (DF) je nakon razrješenja Jokića na Fejsbuku napisao da je nanesena ogromna šteta teško uspostavljenom povjerenju i jedinstvu opozicije, ali i da treba ići dalje.

“Jedinstvo opozicije je iznad svega. To očigledno nekome nije bilo jasno”, napisao je Medojević. Iz tog saveza “Vijestima” su nezvanično kazali da i SDP, ali i Demokrate, snose odgovornost za ono što se desilo u Kotoru.

Sagovornik “Vijesti” iz Fronta kaže da je Krivokapić na ranijim sastancima opozicije najavljivao da SDP neće podržati Jokića, da je neke savjetnike gradonačelnika Kotora identifikovao kao konroverzne.

“DF je od početka saopštavao da će podržati svaki dogovor koji budu postigli SDP i Demokrate, i da u ovom trenutku i jedni i drugi snose odgovornost za dešavanja u Kotoru. Činom podnošenja ostavke Krivokapić je ostavio prostor da opozicija nastavi zajednička okupljanja, ali o tome se moraju izjasniti svi opozicini parlamentarni subjekti”, smatra on.

Perović: Za blokadu Kotora krivi Aprcović i Krivokapić

Predsjednica Skupštine Opštine (SO) Kotor Dragica Perović juče je saopštila da odluka o razrješenju Jokića nije i ne može biti legalna, iako je već faktički proizvela “jedno anarhično stanje” i da i će kao nezakonita, sasvim izvjesno, biti poništena od strane nadležnih institucija. “Stoga, uračunljivo i sa sigurnošću kažem, za mene je, i ne samo za mene, predsjednik Jokić i dalje predsjednik Opštine Kotor i sve dotle dok ovo pravno nasilje i hajdučija ne bude legalizovano u legalnom postupku, od strane nadležnog organa, ja, kao predsjednica SO, kojoj su građani na izborima dali svoje povjerenje, ostajem tu gdje jesam i sada javno targetiram da svu odgovornost za sveukupnu blokadu grada Kotora i lokalne uprave snose gospoda Željko Aprcović i Ranko Krivokapić”, saopštila je Perović.

Preporučujemo za Vas