"Odupri se" pisao Merkelovoj: Đukanović, "faktor stabilnosti" iz CG ima "krvave ruke"

"Mnoge evropske predsjednike, premijere, kao i ambasadore koje ste slali u Crnu Goru, Milo Đukanović je ispratio u "penziju". Poštovanje koje mu ukazujete danas vjerovatno će iskazivati i vaši nasljednici kada i Vas isprati u političku prošlost. Zato vam pokret građana #Oduprise upućuje pismo i savjet da pažljivije birate koga nazivate faktorom stabilnosti na Balkanu"
13061 pregleda 30 komentar(a)
Performans pokreta "Odupri se" ispred njemačke ambasade u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Performans pokreta "Odupri se" ispred njemačke ambasade u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.04.2019. 12:48h

Pokret "Odupri" uputio je danas njemačkoj kancelarki Angeli Merkel pismo zbog još jednog u nizu sastanaka zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu na kojem, kao "faktor stabilnosti i mira", učestvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, saopšteno je danas iz tog pokreta.

U saopštenju se navodi da se u U Crnoj Gori od početka februra organizuju građanski protesti, upravo zbog nezadovoljstva građana uzrokovanog 30 godina dugom vladavinom Đukanovića i partije na čijem je čelu.

"Na hiljade građana je mjesecima na ulicama Podgorice zbog izbijanja afere "koverta" - samo jedne od mnogih koje potresaju Crnu Goru", kazali su iz pokreta "Odupri se".

Pismo koje su uputili kancelarki Merkel prenosimo u cjelosti.

Poštovana kancelarko Merkel,

Danas ćete se sresti i "razmijeniti mišljenje" sa tvrdim Balkancima. Nimalo lak posao, jer ćete se rukovati i ručati sa glavnim i odgovornim za stanja u zemljama čiji građani trpe posljedice ratova, siromaštva, šovinizma, korupcije, kriminala, odsustva vladavine prava,...

Među zvanicama i vašim gostima na sastanku zemalja Zapadne Evrope izdvaja se predsjednik Crne Gore. Sve vaše kolege, evropski premijeri i predsjednici, dolaskom na funkcije zatekli su ga na poziciji njenog apsulutnog gospodara. Vi prije 15 godina, a vaš kolega Makron prije dvije.

Mnoge evropske predsjednike, premijere, kao i ambasadore koje ste slali u Crnu Goru, Milo Đukanović je ispratio u "penziju". Poštovanje koje mu ukazujete danas vjerovatno će iskazivati i vaši nasljednici kada i Vas isprati u političku prošlost.

Zato vam pokret građana #Oduprise upućuje pismo i savjet da pažljivije birate koga nazivate faktorom stabilnosti na Balkanu.

Ne sumnjamo da ste do detalja informisani, ali Vas podsjećamo da "faktor stabilnosti" iz Crne Gore ima "krvave ruke" iz balkanskih ratova 90-tih, ruke uprljane švercom cigareta u zemlje EU (optužnica italijanskog tužilaštva), spregu kriminala i vlasti (izvještaji EU), razgranatu mrežu šverca narkotika po vašim teritorijama, neriješena ubistva i napade na novinare, opljačkanu zemlju kroz pljačkaške privatizacije i nepotizam.

Iako dolazi iz jedne od najsiromašnijih evropskih država, Đukanović je jedan od najbogatijih evropskih predsjednika. Kako on, tako i članovi njegove najuže porodice. Bogatstvo koje se mjeri stotinama miliona eura, Đukanović i njegova porodica stekli su za vrijeme njegove tridesetogodišnje vladavine.

Vaše osoblje u Crnoj Gori i cjelokupna javnost u posjedu su materijala o aferama "Snimak" i "Koverta" koje dokazuju da je volja građana na izborima izražena kroz pritisak, strah i korupciju.

Ako vjerujete da građani Njemačke i EU zaslužuju da uživaju u blagodetima država u kojima postoje: vladavina prava, medijske slobode, odgovornost za zločine, gdje ne postoji sprega kriminala i vlasti, gdje se korupcija sankcioniše, gdje prosječna plata mora biti koliko i potrošačka korpa (a ne tri puta manja), gdje građani slobodno mogu da izraze svoju volju na izborima - onda pružite ruku onima koji dijele te iste vrijednosti u Crnoj Gori i na Balkanu.

Onda lažnim mirotvorcima i kreatorima fiktivne stabilnosti pošaljite jasne poruke da u porodicu evropskih naroda nijesu dobrodošli.

Uz svjesnost da na Zapadni Balkan gledate kao na trusno područje, razumijemo potrebu za naglašenom stabilnošću. Jasno nam je i da želite da osnažite naš ekonomski rast, ali takvom strategijom gubimo ono što je srž naše misije, a to je demokratija. Vi rješavate probleme kratkoročno, ali nam na duže staze ostavljate rupe koje ni generacije ispred nas neće biti u stanju da isprave.

Nama je konačno potrebna demokratija!

A kako da mi mali učimo vas velike?

Vi ste Gete. Vi ste Faust. Ne nasijedajte na našeg Mefista!

Jer on bi :

“Iz ovih stopa đavolu bih se predao, samo kad i sam đavo ne bih bio.”

Uvijek postoji alternativa lošem.

Učinite to, ako ne zbog nas koji čekamo da nas primite u evropski zagrljaj, onda zbog evropskih građana kojima balkanizacija Evrope nije u interesu.

Bonus video: