Prava Crna Gora: Nemar države prema žrtvama iz Мurina ravan bombardovanju

"Ipak, ono što je možda bilo za očekivati, uz sve političke razlike i promijenjene stavove funkcionera vladajuće partije od devedesetih na ovamo, jeste pomoć države porodicama nedužno nastradalih žrtava"
1280 pregleda 11 komentar(a)
Sa performansa povodom 70 godina od nastanka NATO saveza 4. aprila: Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pali zastavu NATO, Foto: Prava Crna Gora
Sa performansa povodom 70 godina od nastanka NATO saveza 4. aprila: Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pali zastavu NATO, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 30.04.2019. 13:50h

Prava Crna Gora ocijenila je danas da je nemar države prema žrtvama iz Мurina ravan bombardovanju.

"Prava Crna Gora sa žaljenjem konstatuje da bez osvrta države i aktuelne vlasti protiče još jedna godišnjica od NATO bombardovanja Murina. Tog 30. aprila 1999. godine od strane desetak Tomahavk projektila u Murinu je nastradalo šest civila, među kojima i troje maloljetne djece, Miroslav, Julija i Olivera. Njihov jedini grijeh je bio što su se zatekli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme", saopšteno je danas iz te partije.

Dodali su da imajući u vidu da je cjelokupno NATO bombardovanje bilo protivzakonito, odnosno bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, ali i imajući u vidu osionost zapadnih centara moći, nije bilo za očekivati da će neko jednog dana snositi odgovornost za sve nedužno nastradale civile, ali i za pričinjenu materijalnu štetu.

"Ipak, ono što je možda bilo za očekivati, uz sve političke razlike i promijenjene stavove funkcionera vladajuće partije od devedesetih na ovamo, jeste pomoć države porodicama nedužno nastradalih žrtava. Dakle, imajući u vidu da su nastradali civili u Murinu bili državljani Crne Gore, aktuelna tridesetogodišnja vlast je imala obavezu da ih makar uvaži time što bi žrtve, prije svega, sačuvala od zaborava, ali i olakšala život njihovim porodicama. No, to se nije desilo. Prvobitne novčane odštete koje su pojedine porodice dobile, morali su da ih vrate nekoliko godina nakon toga. Kako se to nije desilo, država se po nalogu Brisela pridružila gonjenju porodica nastradalih, te zahtijevala povraćaj novca uz kamate. Ovaj snishodljivi akt koji u najboljem oslikava odnos zvanične Crne Gore prema sopstvenim žrtvama predstavlja nezapamćeni vid poltronizma i sluganske politike", kazali su iz Prave Crne Gore.

Naveli su da Prava Crna Gora nikada neće zaboraviti žrtve NATO agresije 1999. godine.

"Kao ni sve žrtve širom svijeta koje je taj savez posijao u svom pohodu pokoravanja zemalja i zarobljavanja njihovih resursa, pod plaštom širenja ''demokratije.'' Miroslavu, Juliji, Oliveri, ali i svim drugim nedužnim žrtvama NATO bombardovanja nek je vječna slava", zaključuje se u saopštenju Prave Crne Gore.